Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Август, 2022 08:45 2 628 34

NYT: Кървавите диаманти на Русия

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • диаманти-
  • европейският съюз-
  • съединените щати-
  • канада-
  • сащ-
  • ес

Европейският съюз, Съединените щати, Канада и Украйна призоваха диамантите от Русия да бъдат определени като "кървави диаманти" заради ситуацията в Украйна

NYT: Кървавите диаманти на Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз, Съединените щати, Канада и Украйна призоваха диамантите от Русия да бъдат определени като "кървави диаманти" заради ситуацията в Украйна, пише изданието New York Times.

Русия печели милиарди долари от търговията с тях. "Постъпленията от този добив облагодетелстват тази държава, която води преднамерена, непровокирана и неоправдана война", цитира изданието служител на Държавния департамент на САЩ пред председателя на Кимбърлийския процес, който се занимава с въпроса за "диаманти, идващи от страни във въоръжен конфликт".

Още новини от Украйна

Според вестника някои страни вече са забранили вноса на руски необработени диаманти, но диаманти от Русия все още се намират на Запад.

По-голямата част от диамантите се изпращат за обработка в чужбина. По-специално в Индия, която не наложи забрана на руските минерали. Твърди се, че след обработката маркировката се променя и камъните се обозначават като такива с индийски произход.

От пресслужбата на руското Министерство на финансите съобщават за вестника, че приходите от продажбата на диаманти са използвани за строителство на пътища, училища и болници. Извършват се и плащания към институционални и частни инвеститори. Също така в писмото си агенцията нарича "политическа демагогия" опитите на западните правителства да дадат на руските диаманти статут на "кървави диаманти".

Въпросът за присъждането на статут на "кървави диаманти" на руските диаманти беше повдигнат още на срещата на Кимбърлийския процес през юни. След това обаче решението, което според правилата на организацията трябва да е единодушно, беше блокирано от Русия, Беларус и Китай.

Източник: New York Times / News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    55 4 Отговор
    А другите вече са демократични 🤔🤔🤔🤔
  • 2 Реалист

    58 5 Отговор
    А диамантите в Африка какви са? Там не само се воюва за тях, там цялото население е подложено на глад и мизерия, за да може няколко богати фамилии да си копаят диамантите на воля. Хайде като ще се оценят диамантите по тоя признак, да вземем да оценяме всички. Но няма да го направят, нали? Защото всички находища на диаманти са в безумно бедни държави с население, което е сведено до ежедневно оцеляване. Но пък запада не го вижда. Защо ли? Да не и защото мините са западни? Но пък като обяват руските диаманти за нежелани, ще се вдигне цената на другите и западните господари ще богатеят. Ха познайте дали някой в Африка ще получи и долар от това?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дара

    53 8 Отговор
    Помня през комунизма как ни втълпяваха колко лошои са САЩ и западна Европа.. Сега пък ни промиват мозъците колко лоша е Русия.
    Политически пропаганди.

    Коментиран от #8, #34

  • 5 А ПО ЛЕКО

    39 4 Отговор
    Като се има впредвид че най големите купувачи са арабите и китайците ,...новината не работи !
  • 6 Бошеми

    39 7 Отговор
    Руснаците ви счупиха зъбките соро. снята сега затова кървите.
  • 7 Смешници

    53 6 Отговор
    И диамантите идващи от Конго и Африка какви са? Гледали сме и филми ,и книги и някой сме ходили в тези държави и знаем как запада придобива диамантите от Африка ? Те какви са и как трябва да се нарекат където всеки ден умират деца под 12 години и са обречени да работят за да ги придобият? Точно едната от тази държава е виновна за това и тя има съвестта да слага епитети на руското злато и диаманти? До колко знам в Русия децата не са обречени да ги придобиват и да умират и то за по 50 цента на ден работа .Факти побързайте и ме изтрийте защото хората не трябва да знаят истината за диамантите придобивани в Африка по какъв кървав начин се добиват,важно е да плюете Русия в измислени обвинения .
  • 8 Петьо Петров

    29 9 Отговор

    До коментар #4 от "Дара":

    Комунизмът е в Европа г-жо. Русия обърна руля по пътя на Де Гол, Тачър и Рейгън, а Европа станаха леви като Брежнев.

    Коментиран от #16, #19, #26

  • 9 Запознат

    31 5 Отговор
    ЕС и Окрайна зимата остават без газ още съвесем малко ще се обаждат срещу Русия. Окрайна няма вече и АЕЦа положението е плачевно
  • 10 Този

    39 4 Отговор
    Странно как страна просъществувала няма и 250 години повече от 150 от които робовладелството е било нещо нормално е морален стожер на цял свят...Страна финансирала конфликти на 4 континента... А да не говорим кървавите диаматни от цяла Африка къде попадат

    Коментиран от #12

  • 11 кърваво злато

    41 5 Отговор
    А златото, което добива в България канадско-американската компания Дънди какво е? Отровиха подпочвените води и стотици българи умират от рак, ограбват ресурса на държавата и стотици хиляди българи са обречени на глад и мизерия със съдействието на прозападните правителства, които Запада назначава. Русия добива диамантите от собствената си земя, вие откъде придобивате богатствата си?

    Коментиран от #18

  • 12 7777

    21 6 Отговор

    До коментар #10 от "Този":

    Америчката е умрела на соросите не им се вярва още.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Стоян Александров

    33 2 Отговор
    Щото били РУССКИ. ЛЕЛЕ МАЙКО. А в ЮАР какви са диамантите след като там роби ги вадят и даже губят живота си. Там мините са на ЗАПАДНИТЕ ИМ НЕЛИ ГОСПОДАРИ. ТАМ ВСИЧКИ ДИАМАНТИ СА ОПРЪСКАНИ С РОБСКА КРЪВ, НО ТЕ СА ДЕМОКРАТИЧНИ, ТАКА ЛИ ? ЛЕЛЕ МАЙКО ЩО ЗА МЕДИЯ ПУСКА ТАКАВА БЪ...Л...ВОЧ...
  • 16 Дара

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    Да, прав си.
  • 17 Заработчанин

    3 15 Отговор
    Ние заработчани от Украйна,
    Ост Европа и Южна Азия копаем като роби в рудниците на Сибир и Якутия.

    Коментиран от #20

  • 18 Да те питам нещо

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "кърваво злато":

    Като констатираш тези факти защо не помогнеш да качим на въжето Пухльо, 🎃, Симеон "честния", драгалевския абисинец и цялата "благодарна" еврейска сган, която набута златото в ръцете на Ротшилд
  • 19 Мария

    3 14 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    А имаш ли изобщо представа що е то комунизъм?

    Коментиран от #22

  • 20 Защо ли им викат световни паразити, а?

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "Заработчанин":

    Ами ще копаете след като не закопахте жида Абрамович на кота - 2
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Петьо Петров

    20 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мария":

    Утопия, същото като демокрацията. Казва ти се каквото искаш да чуеш, а ти правиш каквото искат от теб...
  • 23 Перо

    17 1 Отговор
    Това е изцяло ционистки бизнес и никога не може да спре! Правят опит да оскъпят изкупените евтино количества!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 плевен

    17 2 Отговор
    "ЕС, САЩ, Канада и Украйна........."
    Напишете за по- кратко "Съединените щати.............." и сложете няколко точки. Останалите домашни любимци ги знаем. Подават лапа, лягат по гръб, носят фризбито..............
  • 26 Перо

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    Има огромна разлика между леви и неолиберали,каквито са в Западна Европа и САЩ! Джендърията няма нищо общо с левите идеологии! Това е политика на разложение и деградация на обществото за да се прокарват безпроблемно интересите на 0,5% от населението,които са си втълпили,че господ ги е избрал да ръководят и господстват,до като оня с мустачките се принуди да ги приземи!

    Коментиран от #29

  • 27 Актьор

    15 0 Отговор
    Да не говорим, че това освен да вдигне тяхната цена, няма до какво друго да доведе :) На всичко забранено му се вдига цената, защото става контрабандна стока. Така че това е още един ход на богатите, да станат още по богати!
  • 28 Украинец

    17 1 Отговор
    Купувайте некървави от юар. Преди няколко години юарските миньори протестираха срещу мизерните условия на работа и ниското заплащане. Властите просто разстреляха над 30 човека и до там. Санкции манкции и амнести нямаше, понеже всички мини там са присвоени от запада.
  • 29 Петьо Петров

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    Съгласен съм. Джендър идеологията е бонус, но и основата е лявата идея. Дръж обществото бедно, гневът тлеещ и го използвай по предназначение. Намирай задължително враг, защото без враг, няма гняв.
    Иначе по Татово време имахме ,много по-дясна политика.
  • 30 Ха, къде са тез диаманти и кой е зад тях

    13 2 Отговор
    Над 5 милиарда долара, депозирани в АМЕРИКАНСКИ банки от продажбата на "кървави диамнти". Необработените скъпоценни камъни той получавал от бунтовниците в Сиера Леоне.
    А с парите от либерийския президент те финансирали престъпната си дейност. Над 4 милиона убити и ранени, предимно цивилни. Такава е равносметката от гражданските войни в тази част на Африка.
    Сиера Леоне. Западна Африка. Земните недра там са богати на диамантени находища. Над тях, обаче, живеят едни от най-бедните хора в света. Голяма част от населението, включително и деца, работят в мините за диаманти.
    Диамантите са вечни. За Африка, където се намират най-големите находища, това по-скоро звучи като неспирна война. Те са собственост на бунтовнически групи, които продават скъпоценните камъни, за да финансират борбата си. Правилата в мините са прости - откриваш диамант, получаваш половин долар. Не откриваш, продължаваш да търсиш, за да оцелееш.
  • 31 Като лисицата и гроздето

    10 1 Отговор
    Лошите руснаци не позволяват на цивилизованите да гювечат от техните природни богатства и сега били кървави диамантите. Те са като наЩе ромляни, тез "берат жилязу", онея са "партньори" и "стратегически инвеститори".
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 7373272171

    5 0 Отговор
    Кървави диаманти ,хахахаххахахахаа,журналя има документален филм как Рф си набавя ценни камъни с машини ,големи колкото малка жилищна сграда на 5 етажа.Всичко механизирано ,само краците ,мошениците използват човешки труд ама ги хващат .Разбрахте ли журналя ,гледайте документалните филми ,които излизат от изток и запад да сте осведомени и да коригирате думичките в публикациите си!
  • 34 522711

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дара":

    НЕ Е БИЛО ЛЪЖА!!! Видехме им и жилото и меда - да се махат и да ни оставят на мира! Може да си го признаеш барем пред себе си!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания