3 Септември, 2022 09:25 1 403 7

Лула да Силва: Бразилия трябва да е готова за политическо насилие след покушението срещу вицепрезидента на Аржентина

  • лула да силва-
  • бразилия-
  • аржентина-
  • жаир болсонаро

Жаир Болсонаро, който ходи на предизборни прояви предимно с бронирана жилетка, едва не загина през 2018 г., когато бе прободен с нож по време на предизборната си кампания, припомня Ройтерс

Лула да Силва: Бразилия трябва да е готова за политическо насилие след покушението срещу вицепрезидента на Аржентина  - 1
Снимка; БГНЕС/ЕРА

Бившият президент на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва и кандидат на нов мандат заяви вчера преди предизборен митинг, че страната трябва да е готова за политическо насилие, предаде Ройтерс.

Ден след неуспешното покушение срещу вицепрезидента на Аржентина Кристина Фернандес да Силва, извършено от бразилец, Лула да Силва каза на пресконференция: "Мисля, че всички ние, които сме политици, трябва да осъзнаем насилието, предизвикано от тези, които не знаят как да живеят демократично". По-рано през деня той написа в "Туитър", че "насилието и политическата омраза, подстрекавани от някои хора, е заплаха за демокрацията в нашия регион". Това бе завоалирана критика на левия Лула да Силва към десния му опонент и действащ президент Жаир Болсонаро, отбеляза Ройтерс.

Агенцията цитира неназовани източници, според които покушението срещу Кирхнер е накарало основните кандидати за президентските избори в Бразилия на 2 октомври да преосмислят мерките за своята сигурност. Кирхнер остана невредима, след като в четвъртък 35-годишен мъж от бразилски произход стреля срещу нея на публично място, като куршумът мина на сантиметри от главата ѝ. Националността на стрелеца засили опасенията за задаващо се политическо насилие в силно поляризираната Бразилия преди изборите.

Бившият армейски офицер Болсонаро е приканил своите привърженици да се въоръжат преди вота поради риска да бъдат "поробени". Критици твърдят, че критиките му срещу Лула да Силва, когото той нарича корумпиран комунист, допринасят за взривоопасната атмосфера в страната. Болсонаро, който ходи на предизборни прояви предимно с бронирана жилетка, едва не загина през 2018 г., когато бе прободен с нож по време на предизборната си кампания, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факти

    11 0 Отговор
    Къде видяхте куршум, след като на видеото ясно се чу само звукът от засичането на пистолета. Проверявайте си нещата преди да публикувате. Имам ви пълното доверие.
  • 4 Ахмед Доган

    4 1 Отговор
    Сега Кирхнер да става почетен председател на партията си.Така правят умните .

    Коментиран от #7

  • 5 КАСТРО

    7 4 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ИСКАТ ПОВЕЧЕ ИЗДЪНКИ ЦЯЛА ЮЖНА АМЕРИКА МРАЗИ САЩ И ЦРУ И ФБР ДЕИСТВАТ УБИВАТ ОРГАНИЗИРАТ ПРЕВРАТИ ПРАВЯТ ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ
  • 6 СЗО

    4 0 Отговор
    Не беше покушение, а предупреждение.
  • 7 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ахмед Доган":

    Ааа..., зависи какво ще спуснат от Центъра. Нали и двамата са на каишка в мацква...
Новини по държави: