Last news in Fakti

1 Юли, 2013 10:00 1 535 0

Поне 19 огнеборци загинаха при горски пожар в САЩ

  • пожар-
  • аризона-
  • загинаха-
  • пожарникари-
  • евакуирани
Поне 19 огнеборци загинаха при горски пожар в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 19 пожарникари са загинали при потушаването на голям горски пожар на 120 км северозападно от град Финикс в американския щат Аризона, съобщи Би Би Си. Те са били отровени от газовете, отделени при горенето. Част от загиналите огнеборци са били открити в специални укрития.

Според „Лос Анджелис Таймс“ по данни на Националната противопожарна служба, жертвите са общо 25 души, а пожарният департамент на Лос Анджелис  говори за 29 загинали.

Огънят тръгнал в петък от град Ярнел. Като възможна причина се определя невнимателно боравене с огъня. В резултат на инцидента жителите на 50 сгради са били евакуирани, като около 600 души са били настанени във временни убежища. Пожарът е обхванал около 800 хектара прощ.

Вчера (неделя) бедствието е придобило катастрофични мащаби, а за потушаването на огъня пречи силният вятър и високата температура на въздуха.

Местни медии отбелязват, че американските пожарни служби са претърпели най-големите загуби от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. досега.

В края на миналата седмица в САЩ бяха подобрени няколко температурни рекорда. В Калифорния живакът на термометъра се вдигна до 50 градуса по Целзий. По време на провеждания въпреки жегата 20-километров маратон в щата близо десет участници са отпаднали от състезанието поради обезводняване.

Местните власти в Аризона са се обърнали за помощ към федералните власти в САЩ. Помощта се очаква днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА