Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Август, 2022 09:09 1 801 34

Русия няма нови значителни успехи в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • успех-
  • значителен-
  • сили

Неспособността на руските сили да се възползват от предишни успехи като тези около Бахмут и Авдиевка е пример за по-фундаментален руски военен проблем

Русия няма нови значителни успехи в Украйна - 1
Източник: БГНЕС

Малкият руски военен напредък в Източна Украйна вероятно ще продължи. Неспособността на руските сили да се възползват от предишни успехи като тези около Бахмут и Авдиевка е пример за по-фундаментален руски военен проблем - демонстрираната неспособност да се превърнат тактическите в оперативни успехи.

Това прогнозира в своя ежедневен анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW), предаде news.bg.

Руските сили последователно не успяват да се възползват от тактически пробиви, за да маневрират в украинските тилови райони. Следователно те непрекъснато дават време на украинците да се оттеглят тактически и да възстановят отбраними позиции, срещу които руснаците след това трябва да започнат нови умишлени атаки. Този феномен помага да се обясни изключително бавният темп на руския напредък на изток и силно предполага, че руснаците няма да могат да завземат много повече земя през следващите месеци, освен ако ситуацията не се развие по непредвидени начини.

Руските сили вероятно са изправени пред проблеми с ремонта на бойни самолети поради санкциите на Запада и може би се опитват да заобиколят тези санкции, като използват връзките на Беларус с по-леки санкции. Управлението на украинското военно разузнаване (ГУР) заяви, че руското и беларуското министерство на отбраната са подписали спешни договори на 20 август за ремонт и възстановяване на руска военна авиационна техника на беларуска територия, за която се съобщава, че ще бъде използвана в Украйна.

Западните санкции срещу Русия до голяма степен забраниха трансфера на оборудване към държавата Русия, докато санкциите срещу Беларус до голяма степен са насочени към отделни беларуски субекти. Западните страни по-рано са санкционирали предприятия от беларуския промишлено-военен комплекс, произвеждащи радарни системи, автомобили и ремонтиращи верижни превозни средства, но не е ясно до каква степен санкциите са засегнали беларуския внос на авиационни ремонтни части.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са прехвърлили някои неуточнени средства за противовъздушна отбрана в Беларус от Русия на 21 август. Украинският генерален щаб също съобщи, че руските сили ще затворят определени участъци от руското въздушно пространство в Липецк, Воронеж и Белгородски области за периода 22-25 август. Руско-беларуското споразумение може да предполага, че руски служители се опитват да заобиколят санкциите срещу Русия, тъй като може да е по-лесно да се внасят части за ремонт в Беларус, отколкото в Русия.

По-конкретно за бойните действия на 21 август се съобщава, че руските сили са провели няколко атаки югозападно и югоизточно от Изюм, вероятно в опит да отблъснат украинските контраатаки или да си възвърнат контрола над освободените от Украйна територии в района. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили неуспешно са провели разузнавателна операция в посока Пасика-Богородичне и са започнали неуспешно нападение в посока Довхенке-Долина, двете посоки югоизточно от Изюм.

Руските сили също така са започнали неуспешен опит за разузнаване в посока Петрополия-Дмитровка и не са успели да напреднат в посоките Нова Дмитровка, Дибривне и Кранаухивка (всички югозападно от Изюм).

ISW по-рано оцени, че украинските сили са освободили Богородично, Дмитровка и Дибривно и руските атаки в тези посоки може да означават, че се опитват да си върнат изгубени територии и да попречат на украинските сили да напреднат от тези освободени позиции по-нататък в територията, контролирана от Русия.

Руските сили са предприели наземна атака югоизточно от Сиверск, но не са успели да напреднат към селището на 21 август. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили неуспешно са се опитали да настъпят от Берестове към Ивано-Дариевка, съответно на около 17 км и 12 км югоизточно от Сиверск. Руски и украински източници съобщават, че руските сили са обстрелвали Сиверск, Григоровка, Верхнокамянске и Ивано-Дариевка.

Руските сили са се опитали да настъпят югозападно от град Донецк и не са провели настъпателни операции на административната граница на област Донецк-Запорожие на 21 август.

Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки и по оста на град Харков на 21 август. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са извършили въздушен удар близо до Стари Салтив, приблизително на 45 км североизточно от град Харков. Руските сили използват танкова и ракетна артилерия, за да обстрелват град Харков и селища на север, североизток и югоизток и са провели въздушно разузнаване близо до Велики Проходи, приблизително на 28 км северно от град Харков.

Руските окупационни власти са увеличили контрола върху окупираните райони в Украйна чрез засилено филтриране и отвличане на цивилни. Ръководителят на украинската Херсонска областна администрация Ярослав Янушевич предупреди на 21 август, че това се случва преди Деня на независимостта на Украйна на 24 август.

Това се случва на доброволци и местни украински служители, които отказват да сътрудничат на окупационните власти.

Продължава и културното асимилиране на по-младото население. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 21 август, че руските власти вече са доставили повече от 200 000 от планираните 3,3 милиона учебници в окупираните градове в Донецка област в подготовка за предстоящата учебна година.

Представители на Луганската народна република (ЛНР) съобщиха на 21 август, че Новодеркул, Луганска област, е домакин на първата церемония по полагане на клетва на Националното движение на кадетите на руската млада армия (Юнармия) в окупираните територии. ISW по-рано оцени на 17 юли, че новите формирования на Юнармия е малко вероятно да влязат в битка за известно време, тъй като организацията набира доброволци на възраст от осем до осемнадесет години.

Руските служители обаче продължават да срещат широка съпротива от украински учители и родители да участват в контролираната от Русия образователна система.

Институтът не получава никакви класифицирани материали от какъвто и да е източник, а използва за прегледите си само публично достъпна информация от руски, украински и западни източници и социални мрежи, както и сателитни изображения.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 5 Отговор
    Тази братоубийствена война се води без голям ентусиазъм.Чакат мира.
  • 2 Американска нинджа 1

    21 48 Отговор
    Без аналоговата ормия буксува на едно място от три месеца! Следва нейното унищожаване, и прибиране на остатъците в Масква! Догодина парад на изчезналите полкове от далечния изток!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Плашимир

    33 10 Отговор
    А , няма бе! Само около 10-15 километра. Ама по дължината на фронта 1000-1500 име се смята.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фен

    34 10 Отговор
    Ами според някой, ежедневното избивани на украински войници, в едно с дарената им западна техника, може би е успех? Кой ли ще издържи по - дълго? Мобилизацията в Украйна и милиардите долари западни "дарения", или руснаците в окопите? Май ще са Руснаците...

    Коментиран от #21

  • 8 Иванушка  🇷🇺

    42 8 Отговор
    Хич изобщо , нощес брстушките превзеха Мариновка, всеки ден освобождават някое селище и ЗАЕЦ отдаена е Руска. А питам се аз, питаме се ние, пита и Запада - какви успехи има Украйна освен да краде милиардите наливани в дупката и ? Докога ние ще пращаме Помощи и Гладуваме докато тлъсти охранени украинци с Ферарита и украинки с добре охранени чавета висят Безплатно по ресторантите и плажовете ?

    Коментиран от #22

  • 9 вашето мнение

    34 7 Отговор
    Института за изследване на войната е финансиран от нпо за америка. Същото нпо финансира у нас и институти за десни политики. Както в тамошното нпо, участниците не са помирисвали барут, така и в нашите нпо-та участниците не са изкарали и 5 лв с труд.
  • 10 въпрос към плешивия

    11 3 Отговор
    тоя въпрос го задодох и по рано но искам да го прочетат повече хора . Защо не се бомбаррдира Киев , мястото където се вземат всички решения ? Зашо не се бомбардира Радата и президентството след като координатите са на тепсия и раб време също . Защо се допускат артилерийските установки да достигнат фронта след като са ясни пътищата до там ? Защо , защо , защо и много още защо ? Кому е нужна такава продължителна война ? Да ясно , оръжията трябва да се изпитат в реална обстановка а също и армията но не е ли прекалено жестоко за 21 век да умират около 1000 основно млади хора .
  • 11 Някой

    26 10 Отговор
    Че защо ѝ е на Русия да бърза? Повече жервти ще дава. А така, хем укрите идват при нея за утилизиране, хем и ЕС затъва всеки ден...
    Не сте запознати с плановете на Русия, че да давате оценки кое как е.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смях и пляснане по...

    15 4 Отговор
    Да питам само, Какви успехи има България и в какво последните 10г.-20г.?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жокера

    11 6 Отговор
    Тактическите в оперативни.... Моля не давайте на жени да пишат по теми от който хал хабер си нямат... Или поне преди това да прочетат как е възходящия ред при нивата
  • 17 О Щ Е

    15 6 Отговор

    До коментар #14 от "Иванушка  🇷🇺":

    С удар на оперативно-тактическата авиация на ВКС на Русия в района на Гуляй Поле, Запорожка област, е унищожен склад за гориво на 102-ра бригада на Териториалната отбраната на Украйна, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

    Руската армия унищожи 100 тона гориво на ВС на Украйна
    В склада се съхранявали над 100 тона дизелово гориво за военната техника на Въоръжените сили на Украйна, добавиха от отбранителното ведомство на Русия.

    По-рано съобщихме/ Министерство на отбраната на Русия: Руските сили унищожиха склад за боеприпаси за HIMARS край Одеса

    ВМФ на Русия унищожи с ракети «Калибър» склад с ракети за американските системи HIMARS в Одеска област, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

    „С високоточни ракети с голям обсег с морско базиране „Калибър“ край населеното място Майорское, Одеска област, е унищожен склад с боеприпаси за американските реактивни системи за залпов огън „Хаймарс“ и за зенитни системи западно производство“, съобщиха от руското ведомство.
  • 18 А окраинците

    18 6 Отговор
    нали контраатакуваха нещо?????
  • 19 Мишел

    16 6 Отговор
    Според сводката на ГЩ на ВСУ (ВСУ !!!) от вчера, руската армия напредва по всички участъци на фронта.
    Това поддържане на напрежението показва, че предстои рязка смяна на характера на бойните действия, като удар по центровете за вземане на решения в Киев. При това удар не само с ракети, а удар с обкръжаване на украинската столица.

    Коментиран от #33, #34

  • 20 Бфкфкгккг

    15 3 Отговор
    Верно нямат за българските подлоги ,само където скъсаха парче два пъти по голямо от нашата страна е няма успех така ще кажете по заръка на козяк .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Олодимир Еленски

    15 5 Отговор
    Знаех си аз, рашъните плахо напредват а нашите смело отстъпват!
  • 24 бай из Дън

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "Иванушка  🇷🇺":

    "- В Артемовското направление руските войски напредват в районите Покровское - Бахмутское, Семигорие - Зайцево, Новоселовка - Ню Йорк;", ох Ню Йорк само да не падне!
  • 25 СТРАХ - ВЪРХОВНАТА РАДА

    9 3 Отговор
    На украинските депутати и други държавни служители се препоръчва да работят дистанционно от 22 до 26 август. Това съобщи на 21 август изданието ,
    позовавайки се на източници в правителството.

    „Апаратът на Върховната Рада ще работи дистанционно, с изключение на колегите, участващи в международни делегации и подготовка за следващото заседание“, - съобщава изданието.
    Източник на Украинска правда каза, че на служителите на държавните институции в правителствения квартал се препоръчва „да се появяват там възможно най-малко“ следващата седмица.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 стоян георгиев

    2 9 Отговор
    Руските сили доизчерпват резервите си и правят огромни загуби всеки ден.тече трескава мобилизация ,но тя не може да компенсира загубите.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 любопитен

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Я дай да е видим тази мобилизация в Русия, ДНР или ЛНР? В ДНР и ЛНР мобилизацията беше обявена на 19.02.2022г. Отменена е на 28.02.2022г. В Русия да ми кажеш, кога, къде и как е имало мобилизация? "тече трескава мобилизация", трескаво ти текат импулсите по невроните ама в обратна посока!
  • 30 Тодоров

    9 1 Отговор
    Всички анализатори коментират, че руснаците не могат да превърнат тактическите си успехи в оперативни успехи. Но никой от тях не казва, или не иска да признае, че на руснаците основната цел е все пак да пазят цивилното население. Иначе бавно и методично руснаците си постигат целите. Косвено признание за това е и поведението на българските медии - последните 10-на дни почти отсъстват актуални новини или пенявещи се коментатори по телевизите за положението на фронта в Украйна и колко огромни загуби търпяла Русия. Както казваме гладна кокошка просо сънува.
  • 31 Токсик

    8 1 Отговор
    В интерес на Путин е цялата неонацистка утайка от Украйна , Европа и Америка да се събере в Донбас и да бъде изчистена там заедно с техниката, а не той да се разхожда по целия свят да ги търси. Донбас така или иначе е разрушен и ще се гради наново от китайци, корейци, турци и там няма какво да се пази, затова е подходяща територия за утилизация , денацификация и денатофикация , бавно и методично.
  • 32 Геша

    4 0 Отговор
    Ама тя досега имала ли е такива? Забравихте ли какво лъгахте досега , подлоги?
  • 33 Геша

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Най-после.
  • 34 Бай Яни

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Вчера гледах по теливизията как напредналата руска техника се бе исталирала в центърът на Киев. Напредвате с лъжите си руски роби. Напомняш ми на един руски геи с френско име от София😃😃😃😃
Новини по държави: