Last news in Fakti

2 Юли, 2013 10:40 1 209 0

Сноудън иска убежище в 21 страни

  • политическо убежище-
  • едуард сноудън-
  • русия-
  • барак обама-
  • сащ-
  • шпионаж

Обама възпрепядства Сноудън в търсенето му на политическо убежище

Сноудън иска убежище в 21 страни - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Едуард Сноудън, който се превърна в един от най-преследвани хора от американските власти и спечели симпатиите на много хора, заради разкритията за  мащабна схема за проследяване и подслушване в САЩ , които изнесе пред света,  е поискал политическо убежище от 21 страни, пишат световните медии.

Бившия консултант на американското разузнаване е изпратил молба до правителствата на Австрия, Боливия, Бразилия, Китай, Куба, Еквадор, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Индия, Италия, Ирландия, Холандия, Никарагуа, Норвегия, Полша, Русия, Испания, Швейцария, Венецуела.

Сноудън обвини президента Барак Обама, че възпрепядства неговото право да търси политическо убежище, чрез публикация в Wikileaks. Това е първото му публично изявление, след като отлетя в Русия на 23 юни, където е подал молба за предоставяне на убежище. В изявлението Сноудън описва себе си като "лице без гражданство".

Венецуела дава убежище на Сноудън?

Президентът на Венецуела Никола Мадуро заяви във вторник, че все още не е получил молбата за политическо убежище от Едуард Сноудън и че няма да използва правителствения си самолета, за да закара Сноудън в Каракас, пише вестник „Ню Йорк Таймс“.

И все пак, Мадуро, който е на посещение в Москва, разглежда възможността Венецуела в крайна сметка да подслони беглеца. В изказване пред репортери в руския парламент, той заяви, че Сноудън заслужаваше защита съгласно международното право.

"Той не е убил никого и не е поставял бомби", каза Мадуро, цитиран от руските новинарски агенции – "Той каза само една голяма истина, която може да предотврати на войни."

В медиите се появиха спекулации, че международният форум за нефт и газ, заради който Никола Мадуро е в Русия е само претекст, за да могат президентът Путин и президентът Мадуро да договорят условията, при които Сноудън да напусне транзитната зона на летище „Шереметиево“ в Москва.

Бившият анализатор на ЦРУ, който в момента се намира в хотел на летище в Москва, е издирван от САЩ по обвинения в шпионаж.

Той заяви, че президентът Обама оказва натиск върху държавите, от които той е поискал политическо убежище.

"Президентът нареди на вицепрезидент Джо Байдън да окаже натиск върху лидерите на народите, от които аз поисках защита и убежище" –  се казва в съобщението – Такъв вид недобросъвестно поведение от световен лидер не е правосъдие. Това са стари, лоши инструменти с политическа агресия. Тяхната цел е да сплашват, но не и мен или тези, които ще дойдат след мен. "

Молбите до 21 държави са изпратени от Сноудън са били предадени от името на Сноудън от Сара Харисън, британска служителка в Уикилийкс, която го придружи на 23 юни при пътуването му от Хонконг до Москва. Тя ги е предала на летище "Шереметиево" на служител на руското консулство, който трябва да ги отнесе в съответните посолства в Москва. В документите се подчертава рискът от преследване срещу Едуард Сноудън в САЩ.

Неделя вечер, 30-годишният беглец поиска убежище в Русия.
Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви, че не разполага с информация бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън да е подавал молба за политическо убежище в Русия, пише РИА Новости. В същото време от консулския отдел на московското летище "Шереметиево" посочиха, че Сноудън е подал молба за убежище при тях.

Руският президент Владимир Путин е гарантирал на американеца правото да оставане в страната. Но при едно условие - че Сноудън ще престане да вреди на Съединените щати с разкритията си, каза Путин в Москва в понеделник.

"Ако той иска да остана тук, има едно условие: трябва да прекрати работата си, която е насочена срещу нанасяне на вреди на нашите американски партньори, колкото и странно да звучи това от устата ми", е заявил Путин, цитиран от Интерфакс.

Съединените щати анулираха паспорта на „шпионина“ Сноудън и настояват за незабавната му екстрадация. "Позицията ни не се е променила, че той следва да бъде екстрадиран в САЩ и да се завърне у дома", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ във Вашингтон в понеделник. Путин отказа отново това искане: „Русия никога не е депортирала когото и да е и не планира да стори това".

Искането за политическо убежище в Русия, отправено от Сноудън, би могло "да уреди окончателно" случая с него, заяви еквадорският президент Рафаел Кореа. Той се е срещнал с вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън през почивните дни. Двамата са разговаряли за Сноудън. В понеделник Кореа посочи, че Байдън е отправил молба към него да отхвърли искането за политическо убежище на беглеца-разузнавач.

Според мен искането, отправено към руското правителство, би могло окончателно да уреди положението на г-н Сноудън, заяви Кореа, след като Москва информира, че е получила молба за убежище от 30-годишния служител на подизпълнител на NSA, издирван от САЩ и споменал, че има вероятност да намери убежище в Еквадор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания