7 Юли, 2014 19:37 1 056 0

Гаук за шпионирането: Нужно е да се каже достатъчно

  • шпионаж-
  • гаук

Агентът е имал достъп до информация от всички чуждестранни операции на разузнаването

Месеци след подслушването от САЩ на мобилния телефон на канцлера на Германия Ангела Меркел, напрежението между Берлин и Белият дом отново ескалира, предаде АП.

Причина стана задържането в миналата сряда на двойния агент от германското разузнаване, който бе арестуван по обвинение, че е работил за ЦРУ. За целта той е предал над 200 документа чрез криптирани мейли и USB по време на срещи във Виена. За отплата той е получил 25 000 евро. По непотвърдена информация агентът е имал достъп до информация от всички чуждестранни операции на разузнаването и самоличността на агентите, също документи от парламентарната комисия, която разследва програмата на американската Агенция за национална сигурност.

Германският президент Йоахим Гаук заяви пред телевизия ZDF, че ако се потвърди, че САЩ са работили с германски служител на разузнаването, то трябва твърдо да се каже: "Достатъчно!". Той недвусмислено заяви, че отношенията на Германия с Америка могат да се обтегнат след задържането на служител на германското разузнаване за шпионаж в полза на Белия дом.

В петък Германия официално поиска от САЩ обяснение за шпионския скандал. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: