Last news in Fakti

24 Август, 2022 07:23 2 377 2

Португалия изпрати в Бразилия сърцето на първия ѝ император

  • сърце-
  • португалия-
  • бразилия-
  • император-
  • педро първи

Бразилия посрещна с голяма помпозност балсамираното сърце

Португалия изпрати в Бразилия сърцето на първия ѝ император - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Войници в старовремски костюми, въздушно шоу и тържествена процесия: Бразилия посрещна с голяма помпозност балсамираното сърце на първия бразилски император Педро Първи, предоставено от Португалия, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Тази 187-годишна реликва, носена от началника на полицията в португалския град Порто, Антониу Лейтау да Силва, беше приета в президентския дворец Планалто от президента на Бразилия Жаир Болсонаро и съпругата му Мишел. Самолети на военновъздушните сили образуваха сърце от дим в небето над Площада на трите власти в бразилската столица.

Деветкилограмовата златна урна, съдържаща балсамираното сърце на монарха, беше ескортирана от гвардейци на церемония, която е част от честванията на двестагодишнината от отделянето на Бразилия от Португалия на 7 септември. Педро Първи обявява независимостта на Бразилия през 1822 г. и установява конституционна империя в нея, но девет години по-късно абдикира и се връща в Португалия, където осуетява опити за връщане към абсолютна монархия.

След смъртта му личността му е тачена и в двете страни като защитник на либерални каузи. Сърцето му остава в църквата Дева Мария от Лапа в Порто, Португалия, а останалата част от тялото му е пренесена в Бразилия през 1972 г. и положена в паметник, посветен на независимостта, в Сао Пауло. Сърцето ще бъде изложено в сградата на министерството на външните работи, след което ще бъде върнато в Порто на 8 септември.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    4 8 Отговор
    Поздравили ги с песента - ти нЕмаш сърце. И откъде накъде тоя колонизатор освободил Бразилия

    Коментиран от #2

  • 2 ибер

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хмм":

    поне в уикито да беше погледнал, преди да пишеш.
Новини по държави: