Last news in Fakti

1 Август, 2022 15:31 2 427 1

Какаото сваля високо кръвно

  • какао-
  • шоколад-
  • черен шоколад-
  • флаваноли-
  • сърце-
  • кръвно налягане-
  • високо кръвно

Учени посочват, че какаото сваля високото кръвно и помага за сърдечното здраве

Какаото сваля високо кръвно - 1
Снимка: Shutterstock

Британски учени установиха, че флаванолите в какаото и черния шоколад свалят кръвното налягане и оказват положителен ефект върху здравето на сърцето, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от Дарик.

Тези антиоксиданти поддържат еластични вените и артериите. Така кръвта преминава през тях по-лесно.

Добавки с какаови флаваноли са подействали на доброволците в изследването само за три часа. Възможно е подобен ефект да има и увеличаването на количеството черен шоколад.

Млечният шоколад обаче не се препоръчва, защото в него преобладава млякото и захарта, а какаото може да е само 25 процента. Черният шоколад може да съдържа 90 процента какао. Използваните в изследването хапчета са съдържали флаваноли колкото в половин килограм черен шоколад.

Флаванолите са характерни за плодовете и зеленчуците. В изобилие се съдържат в чая, червеното вино, боровинките, ябълките, крушите, черешите, фъстъците, както и в листните зеленчуци. Какаовите зърна са особено богати на флаваноли.

Учените от университета на Съри са работили с 11 доброволци, които са приемали какаова капсула или плацебо през ден почти две седмици. Ежедневието им е било обичайното, но са носели монитор за кръвно налягане и клип, който е измервал еластичността на артериите.

Добавките не са сваляли кръвното налягане през дните, когато е било вече ниско.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.