Last news in Fakti

30 Август, 2022 12:00 1 931 20

Финландия обмисля преминаването към нощен труд заради цените на тока

  • финландия-
  • русия-
  • електричество-
  • икономии

YLE: Финландия проучва възможността за работа през нощта поради високата цена на електроенергията през деня

Финландия обмисля преминаването към нощен труд заради цените на тока - 1
Снимка: Shutterstock

Финландската компания за търговия с електроенергия Väre съобщи за много запитвания от индустрията и бизнеса относно възможността за преминаване от дневно към нощно потребление на електроенергия. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на материали на телевизионната корпорация YLE.

Според YLE става дума за компании с висока степен на автоматизация.

„Компанията получава нови запитвания всеки ден. В цялата страна десетки компании и фирми обмислят икономиите, които може да донесе нощният труд. Главният изпълнителен директор на Vare Юха Кески-Карху отбеляза, че за малък бизнес, който консумира 500 мегаватчаса годишно, спестяванията от сметки за електроенергия могат да достигнат до 50 000 евро.

В средата на май руската енергийна компания Inter RAO спря доставките на електроенергия за финландската Fingrid поради трудности при приемането на плащания. Тогава Фингрид увери, че страната не е заплашена от недостиг на електроенергия, тъй като липсващият внос може да бъде компенсиран от доставки на електроенергия от Швеция и местно производство.

Финландия обмисля преминаването към нощен труд заради цените на тока
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линкълн

    30 3 Отговор
    Трябва да се поучим от Финландците и нашите депутати да работят само нощно време за да спестим ток, и от кюфтета, ще карат само на кафенце да не заспят в залата

    Коментиран от #17

  • 2 реалист

    22 1 Отговор
    Ами нормално е ,нали и там има бели нощи !!

    Коментиран от #18

  • 3 Беловеца

    14 2 Отговор
    При нас не може да се направи такова работно време.Просто си нямаме ,,бели нощи,,.

    Коментиран от #6

  • 4 защо

    17 0 Отговор
    на денонощен да преминат
  • 5 защо

    21 0 Отговор
    икономията маика на мизерията
  • 6 Ха ха

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "Беловеца":

    Лятото там е само 2 месеца,но зимните нощи са действително много дълги.Не вярвам работейки на осветление и плащайки екстри за нощен труд да им излезе сметката.
  • 7 Саня Марин

    19 4 Отговор
    Аз опитах.Нощем се работи добре.
  • 8 Милен

    11 3 Отговор
    Нощният ток е по-евтин защото фотоволтаиците произвеждат повече ток през ноща, не виждам друга логика защо през наша тока е по-евтин:)))))
  • 9 реалист географ

    18 1 Отговор
    да ви кажа честно, зимата за финландците няма никакво значение кога започва работното време, понеже е постоянно тъмно. само се чудя тази идея по време на някое парти ои е измислила оная танцьорката.
  • 10 поредната либерастия

    13 0 Отговор
    колкото да се каже, че се прави нещо, а то винаги се оказва пагубно. тези кога ще се махнат от управлението на света?!
  • 11 Линкълн

    5 8 Отговор
    Финландия преминава към четири часова и четири дневна рабона седмица и пак труда е по ефективен от този в България, защо ли

    Коментиран от #13

  • 12 Българин

    7 0 Отговор
    Предложението е дадено от Сана Марин след поредната пиянска оргия. Все пак къде къде е по изгодно да се ползва отстъпка за 30% по евтин нощен ток, но да се увеличи потреблението за осветление и да се плащат двойни надници:)
  • 13 Хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Линкълн":

    Май бяха на едночасов и еднодневен работен месец:))) Финландия са на 40 часова работна седмица за държавните служители и на 44 часова за производството, България е на 40 часова за всички.

    Коментиран от #19

  • 14 войс ъф америка12

    10 0 Отговор
    Авторката на статията,олеа,защо мила моя ненагледна изтри предишния ми коментар?Лъжа ли е,че си слуга на американците?А между другото,защо е тази свирепа цензура в дойце веле?После хората ни се смеят,че България е на 111 място по свобода на словото.Прелест моя,нали като цензурираш моя коментар,още повече уронваш престижа на българската журналистика!А между другото как само мрънкаше и усукваше,когато водещата в БСТВ ти зададе неудобния въпрос-защо 111 място
  • 15 Надрусаната глобалистка сана марин

    10 0 Отговор
    Нали бяха големите тарикати, че щели да сменят 100% руския газ с норвежки? От много акъл скоро ще минат на нощен труд на свещи.
  • 16 Бонев

    5 0 Отговор
    По една пица с кристали и сме готови ако трябва и за денонощна работа
  • 17 шааа

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Линкълн":

    Напротив, ако спят ще направят по-малко поразии.
  • 18 Б-яс

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "реалист":

    По правилно е статията да се нарича: Финландия обмисля преминаването към нощен труд заради откровено глупави и самоубийствени политически решения, довели до енергийна криза.
  • 19 Стефанов

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Не пиши глупости от незнание и простотия! Във Финландия се работи на 40ч раб.седмица. Много от фирмите в производствата работят и на 37.5 ч раб.седмица. Освен това работниците ползват и по 1 раб. ден в мес. за свои нужди, но този ден им е платен на 65%. Ти чувал ли си за такова нещо, невежи човече? Pekkaspäivä се казва, и носи името на синдикален лидер от преди години, който им е извоювал това право.
    Не пиши глупости за страни, за които не знаеш нищо! Живея в финско от 15г. и заставам зад всяка моя дума.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: