Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Септември, 2022 08:30 2 335 61

ISW: Украйна запазва оперативна тишина за контранастъплението

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • контранастъплението-
  • контраофанзива

Украинските военни запазват оперативна тишина и не разкриват никакви допълнителни подробности за контраофанзивата към 31 август

ISW: Украйна запазва оперативна тишина за контранастъплението - 1
Снимка: БГНЕС

Украинските военни запазват оперативна тишина и не разкриват никакви допълнителни подробности за контраофанзивата към 31 август. Украинското южно оперативно командване заяви, че украинските сили продължават да прекъсват руските наземни комуникационни линии и се насочват към укрепени постове и складове за боеприпаси навсякъде в Херсонска област, съобщава Институтът за изследване на войната (ISW) в ежедневния си анализ.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че украинските сили са унищожили два неуточнени командни пункта, два склада за боеприпаси, противовъздушна система, радарна станция и други зони на концентрация на руски военен персонал.

Украински официални лица потвърдиха удара върху четири склада за боеприпаси в Башчански, Бериславски, Каховски и Херсонски райони на 30 август, а ISW по-рано съобщи за кадри в социалните медии на експлозии в някои от тези райони.

Украинските сили продължиха да нанасят удари по руската военна техника и инфраструктура северозападно и южно от град Херсон на 31 август.

Руски военни блогъри предоставят непроверими информации на украинския напредък в Херсонска област. Те до голяма степен са единни, че боевете продължават около пет района: източно от Високополя на границата на Херсонска и Днепропетровска области в посока Нова Каховка; близо до Елхино и Архангелское до река Ингулец; близо до украинския плацдарм над река Ингулец; близо до Благодатное на около 40 км източно от град Николаев; и на север и северозапад от град Херсон.

Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки по оста Изюм-Словянск или към Сиверск на 31 август и са продължили редовни модели на въздушни и артилерийски удари в тези райони.

Руските сили продължават наземните атаки южно от Бахмут. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са се опитали да настъпят в посока Весела Долина (5 км югоизточно от Бахмут), Зайцево (8 км югоизточно от Бахмут) и Майорск (около 20 км югозападно от Бахмут в покрайнините на Горловка). Съобщава се, че руските войски, включително елементи от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", продължават да се бият за поемане на 13 километра югозападно от Бахмут. Руски източници също така посочиха, че руските войски се бият североизточно от Бахмут близо до територията на гипсовия завод Кнауф в югоизточната част на Соледар.

Руските сили са провели серия от наземни атаки по западните покрайнини на град Донецк. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са извършили настъпателни операции към Первомайское (на около 11 км северозападно от покрайнините на град Донецк), Крансогоровка (11 км западно от покрайнините на град Донецк), Маринка (директно в западните покрайнини на град Донецк) и Победа (точно южно от Маринка по пътя Въгледар-Маринка). Руски източници съобщиха, че 11-ти полк на Донецката народна република (ДНР) се бие в района на Пески-Первомайское, като вероятно се стреми да изтласка фронтовата линия по-на запад от град Донецк. Руските войски също продължават усилията си да настъпят към Авдеевка под прикритието на артилерийския огън. Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки югозападно от град Донецк и продължиха да обстрелват украински позиции между град Донецк и границата на Запорожка област.

Руски и украински източници отново си размениха обвинения за обстрел и удари срещу Енергодар и на 31 август. Спонсорирани от Кремъл източници твърдяха, че украинските сили са извършили удар с безпилотен летателен апарат (БЛА) по сградата на градския съвет на Енергодар, а украински официални лица заявиха, че руските сили обстреляха сградата в опит да обвинят украинските сили преди посещението на МААЕ.

Освен това руските власти използват началото на новата учебна година, за да ескалират усилията за институционализиране на заличаването на украинската идентичност. Руските власти продължиха да разпространяват руски образователни материали в училищата в окупираните райони на Украйна. Подкрепяните от Русия власти от Севастопол пристигнаха в Старобилск, Луганска област, за да доставят раници и официални държавни символи на Руската федерация на местните училища. Назначеният от Русия глава на Крим, Сергей Аксьонов, по подобен начин призова педагозите в Крим да засилят патриотичните програми в кримските училища, по-специално да учат децата за решението на руския президент Владимир Путин да проведе "специална военна операция" в Украйна. Украинското издание "Страна" съобщи, че първият урок, който ще се преподава в училищата в окупираните Донецка и Луганска области, е ориентиран към статията на Путин за "Историческото единство на руснаци и украинци", неговите речи за признаването на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), и началото на "специалната военна операция." В тези речи Путин отхвърли легитимността на украинската идентичност, заявявайки, че тя "е изцяло продукт на съветската епоха. .. оформена върху земите на историческа Русия." Той също така многократно заявява, че Украйна е част от Русия и не може да бъде държава сама по себе си. Явната връзка между наложените от Русия учебни програми в украинските училища и тези речи и писания е част от усилията за заличаване на украинската идентичност в окупираните от Русия части на Украйна чрез образователен контрол.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези

    91 20 Отговор
    Украйнци много лъжат и си мислят че им вярваме

    Коментиран от #4, #9

  • 2 КОТарАК

    19 89 Отговор
    реално няма значение кой ще спечели битката-расията така ли иначе ще загуби войната и ще се върне в анархията на 90-те , икономически

    Коментиран от #61

  • 3 Смешна работа

    84 8 Отговор
    Това са глупости които ни набиват всеки ден по 3 пъти.

    Коментиран от #13

  • 4 Раданч Татлъту

    71 12 Отговор

    До коментар #1 от "Тези":

    Аз им вервам!Ша видиш,че до довечера ша превземат Масква!🐵🥳🤡👍
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хаха

    14 63 Отговор
    Ква тишина бе?От сутринта в Херсон гърми яко.ХИМАРСа дъни яко.

    Коментиран от #17

  • 7 Хахахаха

    55 6 Отговор
    Е това е най новия евфемизъм на уса подлогите!!!
    Гробна е тишината, гробнаааа!
  • 8 Я па тия

    66 5 Отговор
    Каква оперативна тишина бе-руснаците ги помляха ....Над 1700 бандеровци отидоха бадева...Вече има и видео в Тубата от самите украинци-мазало са ги направили ....
  • 9 Иванушка 🇷🇺

    11 40 Отговор

    До коментар #1 от "Тези":

    Като ти гледам правописа, мога да кажа, че си ОРКА.
  • 10 Наблюдател

    48 5 Отговор
    украинските сили са унищожили два НЕУТОЧНЕНИ командни пункта, два НЕ УТОЧНЕНИ склада за боеприпаси, освен това съм го унищожили още много НЕ Е УТОЧНЕНИ:
    противовъздушна система, радарна станция и други зони на концентрация на руски военен персонал.
    Нямат чет и брой НЕУТОЧНЕНИТЕ
    Руски военни обекти които са унищожени
  • 11 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    59 7 Отговор
    Най-много се мълчи, когато контранастъплението всъщност е контраОТстъпление...

    Коментиран от #25

  • 12 име

    46 5 Отговор
    След 2 месеца бомбардировки успяха ли поне един мост да сринат? Или им трябват още 216 хаймарса.
  • 13 Раданч Татлъту

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Смешна работа":

    Не по 3 пъти, а минимум по 20 пъти!😁😁😁🥳🤡👍
  • 14 Анти-маймуна

    46 2 Отговор
    Т.е. няма с какво да се похвалят. Явно са толкова зле във военно отношение, че вече им е неудобно и да лъжат.
  • 15 Ивелин Михайлов

    33 4 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна тая офанзива е пълен провал!
  • 16 НЕучуден

    42 3 Отговор
    Кво да кажат? Сценариите свършиха.
  • 17 Ухааа

    23 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Джепането отдавна свърши!
  • 18 Но не мълчат за други неща.

    44 3 Отговор
    Днес е първият учебен ден в "окупираните" територии. И в Херсон ще отворят само 20 процента от училищата, защото киевският режим заплашва учителите, посмели да учат децата, с терористични актове и 5 години затвор, когато "си върнат" Херсон. Хич не ги вълнува, че там повечето хора вече не искат да са част от Украйна. Смятам го за престъпно за бъдещето на децата, защото не се знае колко ще продължи това безумие. Но нали върви далаверата с търговията с оръжие и хуманитарна помощ, какво значение имат децата...
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 4 Отговор
    😀😀😀
    "Украйна запазва оперативна тишина за ПРЕВЗЕМАНЕТО НА МОСКВА"
    😀😀😀
  • 20 БАЙ КУРТИ

    42 3 Отговор
    Мдааа.. , след гръмките изказвания на ЗЕЛЕНИЯТ за настъпването на УВС . Следва гробна/ оперативна тишина. Е такъв лаф не бях чувал.
  • 21 5577

    16 2 Отговор
    Ха Ха Ха
  • 22 Заглавието

    35 4 Отговор
    би било по добре да гласи: Украйна запазва "оперативна" тишина за проваленото контранастъпление
  • 23 ВИЗАНТИЕЦ

    36 4 Отговор
    Ами тишина,кой да вдига шум,За два дни 1700 укронацисти дадоха фира.Това е резултата от страхотното им контранастъпление.
  • 24 Путенката вече е загубил войната!

    8 33 Отговор
    Малко остава, дръжте се, Украйна!

    Коментиран от #35

  • 25 Иванушка 🇷🇺

    5 13 Отговор

    До коментар #11 от "ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH":

    Стига си трōлил!
  • 26 Име

    25 2 Отговор
    Защо ли? Да не би защото са били размазани?
  • 27 Гай Турий

    27 2 Отговор
    След като утилизираха поне 600 укри за деня, естествено е че ще са замлъкнали.
  • 28 ТаУмВзе

    20 2 Отговор
    На бегаскус му се вика оперативна тишина вече!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 защо

    17 1 Отговор
    "Украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение чрез видеоконферентна връзка към любителите на киното ..." Човекът си има по-важна работа! Какви контраофанзиви, какви пет лева?
  • 31 Коки

    19 1 Отговор
    Току-що стана известно, че украински десант е кацнал в района на Енергодар. Това съобщава ръководителят на градската администрация Александър Волга, като уточнява, че бойците вече са блокирани.
    Според него местоположението на бойците е установено - това е градинско съдружие в покрайнините на града, задържани са от руснаците. Волга казва, че операцията ще приключи скоро.
    В украинските медии вече започна вълна от съобщения, че посещението на мисията на МААЕ при такива обстоятелства е невъзможна.
    Киевският режим реализира сценарий, при който експертите на МААЕ просто няма да влизат на територията на ЯЕЦ.

    Коментиран от #34, #58

  • 32 Ученик

    18 1 Отговор
    Е ако така не кажа на госпожата като ме пита нещо дето не знам те на! Оперативна тишина! Много яко!
  • 33 хихихихихи

    12 1 Отговор
    "Руските сили са провели серия от наземни атаки по западните покрайнини на град Донецк.". В превод, 60 "музиканти" разделени на четири групи според непотвърден източник, непотвърдено са прочистили летището на Донецк от стотина непотвърдени украински войници.
  • 34 Реалист

    18 1 Отговор

    До коментар #31 от "Коки":

    А защо ли бе Коки? Защо Киев гласи така нещата, че да не може да влезе мисията в АЕЦа? Да не би защото ще видят кой реално стреля по централата и кой поставя цяла Европа в ядрена опасност? А какво ще стане тогава? Как запада ще продължи да дава оръжия на тия психо смъркачи на пудра, че да се стигне до ядрено облъчване? Киев ще направят и невъзможното, че да стопират влизане на екипа на МАЕЕ.
  • 35 Путин ще ви разноде..

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "Путенката вече е загубил войната!":

    Дръж се украйна,иде зимата,от европа ще секнат парите-оти требва да купуват газ-не само за фабриките а и за урсула..да стоии на жешко.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 хахахаха

    13 1 Отговор
    Укроландия нема ора, Затова ще мълчи не оперативно, а като бит ....
  • 38 Амин

    17 1 Отговор
    Ето ви подробнсти и причината за тишината от Украйна.Започналата офанзива на 28.08.2022,до днешна дата е пълен крах.Всички участващи в нея са унищожени,заедно с военната техника.Всъщност в тази мащабна офанзива,са участвали 2000 човека,50 танка и 30 БТР-а.Нека кажем за всички "Амин"
  • 39 Мисля

    12 1 Отговор
    "Оперативна тишина" е нещо като "евакуация" и "изтегляне на подходяща позиция"

    Коментиран от #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 хахахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "Българка":

    Нема вече ни ора, ни хаймарси! Всичко е тю тюююю
  • 42 Коки

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Българка":

    Ще ти изпратя и моята ракета
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 нннн

    13 2 Отговор
    Е стига глупости! 21-век сме. Информираме се ме само от Факти и ДВ. Всъщност, досега ВСУ няма нито една успешна настъпателна операция.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А какво е "оперативна пауза"

    5 3 Отговор

    До коментар #39 от "Мисля":

    В каквато са орките от близо 2 месеца?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българка

    2 9 Отговор
    Браво на руската армия, не остана хаймарс дето не го пое.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Иванушка  🇷🇺

    7 2 Отговор
    "... Укрaйнa запазва оперативна тишина ...."

    ...за да почете над 1700 фaшиcтЬI "пpo6или" фpoнта на три места. Да помълчим и ние пред Човешката пpo6тотия. Пoдигравкитe са неуместни.
  • 53 Разбира се

    2 0 Отговор
    Когато някой си се в гащите, се опитва да не привлича внимание.
  • 54 Гай Турий

    11 1 Отговор
    Зеленски стимулирал настъплението вкъм Херсон с 2000 щатски долара на всеки един боец в атака в чест на 29-ти август - Ден на защитата на украинското отечество, основан заради Иловайския погром през 2014 г. в Донбас. Тогава укрите са понесли между 300 и 1000 жертви. А сега само за един ден 1700 излъгани наемници няма да получат обещаните 2000 долара вследствие на тяхната утилизация. Каква икономия за заления клоун ?!!! Гробното мълчаине на Киев е необявен траур.

    Коментиран от #59

  • 55 Бля,бля

    3 0 Отговор
    Че какво да разкриват ,га се поак.... да не би да се показваш пред всички? Въпреки че сега може и да съчиняват как да мажат.
  • 56 Геша

    6 1 Отговор
    Пазят тишина да не сбъркат с броенето на хилядите убити и ранени украински войници.Затова.
  • 57 Какво да огласи

    5 0 Отговор
    Че са ги смляли, без много усилия в ограниченото им проучване в нарпавления ТРИ броя пробиви? Ами ако се задейства "Тюлпан" (научи какво е).
  • 58 падналия ангел

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Коки":

    "Току-що стана известно, че украински десант е кацнал в района на Енергодар." Не са кацнали а доплавали през Днепър с катери. Не е десант а ДРГ, сега са обкръжени и натиснати до земята от руската артилерия. Възможно е целта им да е била да предизвикат военни действия,с които да осуетят проверката от МААЕ. А може и да са целяли саботаж по АЕЦ-а!
  • 59 Гай Турий

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "Гай Турий":

    Естествено, спестените хонорари от утилизираните получатели зеленият клоун ще прибере лично.
  • 60 Страшник

    5 0 Отговор
    Три батальона укри, по 30 танка = 90. От тях унищожени 63 танка! 4 изтребителя и 3 вертолета свалени! Над 2000 загинали укри!
    За два дена най големия успех на Русия.
    Зеления иска да забранят по света всички руски медии? Защото украйнците могат да се информират и няма северно корейски методи!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: