Last news in Fakti

2 Септември, 2022 13:03 1 029 1

Черногорският премиер не може да потвърди, че Русия стои зад кибератаките в страната

  • черна гора-
  • кибератаки-
  • институции-
  • премиер-
  • русия

"Струва ми се, че това беше прибързано отношение на някои от институциите на системата.."

Черногорският премиер не може да потвърди, че Русия стои зад кибератаките в страната - 1
Източник: БГНЕС

Министър-председателят в оставка на Черна гора Дритан Абазович отрече твърденията на Агенцията за национална сигурност (АНБ), че Русия стои зад честите и мощни кибератаки срещу институциите в страната му в интервю пред черногорският вестник "Виести".

"Струва ми се, че това беше прибързано отношение на някои от институциите на системата, вицепремиера и АНБ, че Русия стои зад тези кибератаки, защото нямаме официално потвърждение за това, нито нашите международни партньори биха могли да го потвърдят или отрекат", каза Абазович в интервюто, цитира news.bg.

Попитан на какво основание някои политици и институции са заели такава позиция, Абазович каза, че тя е политически мотивирана.

"Мисля, че от страна на политиците беше политически мотивирано, а от страна на Агенцията, както ни обясниха, са посочили методите, използвани в някои други държави. Но ако излезете с остро отношение, особено в контекста на всичко, което се случва в Украйна, мисля, че е малко прибързано", каза Абазович.

АНБ по-рано каза, че ИТ структурата на правителството е под силни кибератаки, координирани от руски служби.

Премиерът в оставка припомни, че още преди съставянето на правителството на малцинството е имало кибератаки и съобщения за поставени бомби в училища и че е имало голям натиск върху сектора за сигурност, че е не се справя, че не може да засече (източниците на атаките), накрая се оказа, че го правят и непълнолетни.

"Не мога да кажа, че сегашната атака не е зловредна, но тя започна веднага след вота на недоверие към правителството", каза Абазович в интервюто.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШОРОШКО

    7 1 Отговор
    ВАЖНО Е ДА СЕ ПЛУЕ РУСИЯ