Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Септември, 2022 14:18 11 549 104

Путин изгаря валутния резерв. Докога ще има пари за войната?

  • руска икономика-
  • русия-
  • икономика-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • путин-
  • руска рубла-
  • пари-
  • санкции-
  • ес-
  • валутен резерв

В Русия са свикнали на лишения

Путин изгаря валутния резерв. Докога ще има пари за войната? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Смяташе се, че руската икономика ще се срине в резултат от безпрецедентните западни санкции, наложени заради войната в Украйна. Но тази седмица руската статистическа служба Росстат обяви, че през първите 6 месеца на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е спаднал само с 0,4 процента.

Неочаквано добри резултати

Още новини от Украйна

По официални данни капиталовите инвестиции са нараснали, рублата се е възстановила, а инфлацията, която се покачи в началото на войната, е започнала да намалява. Тази седмица високопоставен представител на руското правителство прогнозира, че за цялата година БВП ще бъде само с 3% по-нисък от предходната и съвсем няма да се свие с една трета, каквито прогнози също имаше. Какво всъщност се случва с руската икономика?

Както се очакваше, приходите от петрол и газ, особено от Европейския съюз, продължават да крепят финансите на страната, въпреки че Германия и Италия намалиха зависимостта си от руската енергия. Държавният енергиен гигант "Газпром" току-що обяви рекордна печалба за първото полугодие в размер на 2,5 трилиона рубли (41,4 милиарда милиарда евро), а акциите на компанията поскъпнаха с 30 процента.

"Дори ако руската икономика се представяше по-зле, отколкото преди шест месеца, това пак нямаше да спре намерението на Путин да води войната", казва пред ДВ Максим Миронов, професор по финанси в IE Business School в Мадрид. Няма съмнение, че западните санкции вече се отразяват на Русия. Миналия месец проучване на Йейлския университет стигна до извода, че руският внос се е сринал, а на производителите в страната им липсват компоненти, в това число полупроводници и други високотехнологични компоненти.

В доклада се посочва, че позицията на Русия като износител на суровини е необратимо влошена, тъй като Москва е принудена да продава все повече нефт и газ на Азия с големи отстъпки в цените. Близо хиляда западни фирми се оттеглиха или ограничиха дейността си в Русия, което доведе до сътресения и масови съкращения.

Срив на икономиката до две години

Един от съавторите на доклада, професорът по мениджмънт Джефри Зоненфелд, наскоро заяви пред британското радио "Таймс", че руската икономика ще "оцелее само още около две години и то с цената на огромни трудности“. Други експерти смятат, че за пълен срив на руската икономика ще е необходимо много повече време.

"В дългосрочен план Русия няма да бъде нищо повече от бензиностанция за Китай... но не вярвам, че икономиката ѝ ще се срине за две години", казва пред ДВ Ролф Й. Лангхамер, германски търговски експерт и бивш вицепрезидент на Института за световна икономика в Кил (IfW-Kiel).

В тази връзка той припомня, че само през първата половина от тази година Германия е платила на Русия близо 20 милиарда евро за внос на енергия, което е с 50% повече, отколкото през същия период на миналата година. „Дори обемите да намалеят, при рязко покачващите се цени ние пак ще им плащаме приблизително по около 3 милиарда евро на месец“, добавя експертът. Но въпреки по-добрата от очакваното икономическа картина, Кремъл спря да публикува редица икономически данни малко след като руските танкове навлязоха в Украйна.

Путин изгаря финансовите резерви на страната

Изследователите от Йейл отбелязват, че Русия постепенно изчерпва 600-те милиарда долара резерви в чуждестранна валута, които послужиха като финансова възглавница за Путин през първите месеци на войната. Според тях 80 млрд. долара вече са изхарчени, а друга част е замразена от Запада.

Александър Михайлов, доцент по икономика в британския университет в Рединг, смята, че Путин ще закъса за пари, с които да финансира войната, само ако Западът успее напълно да намали зависимостта си от руската енергия, което според него ще отнеме още 2-3 години.

В Русия са свикнали на лишения

Ако финансовите възможности на Путин намалеят, Русия може да започне да печата пари, за да посрещне растящите военни разходи. Според Михайлов това би било "безумие", тъй като "ще доведе до огромно обезценяване на рублата, хиперинфлация и социални вълнения".

Същевременно той припомня, че в Русия са свикнали на лишения още от съветско време и от годините след краха на Съветския съюз. "На Запад има инфлация от 10% и хората са наистина уплашени и изискват от политиците да направят нещо. Руското общество обаче не функционира по този начин, така че Путин има повече свобода на действие, за да намали стандарта на живот с 20-30% без да се страхува от сериозна съпротива", казва експертът.

Автор: Николас Мартин


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Величка с голямата пи*ка

    101 34 Отговор
    Дойче веле.... муахахахаааа

    Коментиран от #5

  • 2 Защо се чудите?

    81 13 Отговор
    Германия пълни хазната на руснаците от 75 години!

    Коментиран от #9, #16

  • 3 педеруZZки галошЪ

    28 56 Отговор
    Пари нема, действайте!
  • 4 Хихихи..

    102 30 Отговор
    Путин има Ресурсите,Войната се прави с Ресурси и за Ресурси,хартийките,наречени Банкноти са колкото да си припалиш цигарата или пурата..

    Коментиран от #38

  • 5 Дечица, айде да си лягате

    39 17 Отговор

    До коментар #1 от "Величка с голямата пи*ка":

    от 14:00 до 16:00 часа да спинкате.
    И без това няма какво да кажете.
  • 6 Украйна

    67 14 Отговор
    В Украйна набира скорост мащабен скандал, свързан с разграбването и препродажбата на помощи от Запада, изпращани в подкрепа на украинската армия. На фона на шумните призиви на киевските власти към населението да „съблекат последната си риза“ за родната си „независимост“, случилото се вече стана особено резонансно, пише изданието .

    В Украйна набира обороти скандал с кражба на оръжие и хуманитарна помощ
    Напомняме, че краят на лятото бе белязан от поредица от високопоставени обиски в Запорожския градски съвет -. Украинската служба за сигурност, както и НАБУ, обявиха изземването на големи финансови активи, нерегистрирани огнестрелни оръжия и подозрителни вещества, подобни на наркотичните.

    Както съобщаваха тогава украинските медии, първите лица на Запорожието и региона бяха заподозрени в кражба на две дузини морски контейнери, почти четиристотин железопътни вагона, както и повече от двеста камиона с хуманитарни товари на стойност милиони долари. Продължава..

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Абе,

    68 12 Отговор
    дойчезеле,кажи ние как ще изкараме зимата ?! Стига ни промива мозъците!
  • 9 Баба Ванга

    31 70 Отговор

    До коментар #2 от "Защо се чудите?":

    Кадафи, Садам и Милошевич чакат Пyтин за каре белот !
  • 10 7777777

    76 12 Отговор
    Всеки ден си мисля,че това е най голямата глупост която съм чел ,днес отново го казвам и влизам тук в този сайт за да се посмеем с колеги и приятели и си даваме сметка четейки тук защо Европа скоро ще се превърне в латинска Америка .Дори журналистите на запад вече почват да пишат истината,но от факти явно живеят на луната като македонците и украинците .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шляхтиц

    53 12 Отговор
    Дойче Веле, не е останала ваша грижа да се притеснявате за парите на В. В. Путин. Той си има достатъчно пари.
  • 13 Бай дън алцхаймера

    33 4 Отговор
    Верно ли бе
  • 14 УКРАЙНА

    43 8 Отговор

    До коментар #6 от "Украйна":

    „Длъжностни лица разграбваха в промишлен мащаб почти цялата (!!!) хуманитарна помощ, която дойде в града и региона, и я продадоха чрез търговските вериги , аптечните вериги на ниските цени“, каза Шевченко, разкривайки не само мащабите на кражбите, но и имената на основните заподозрени.
    Под прицела на служителите на реда се оказаха ръководителят на Запорожката ОВА Александър Старух, неговият заместник Злата Некрасова, секретарят на Общинския съвет на Запорожие Анатолий Куртев и депутатът на Общинския съвет на Запорожие от фракцията «Слуга на народа» Виктор Щербина. Именно те са замесени в мътните схеми за изпращане на хуманитарна помощ в Днепропетровск и след това обратното й доставяне в Запорожие с нови товарителници като търговски товар за местната търговия.
    Както отбелязва авторът на материала, нито хуманитарната помощ, нито лекарствата са стигали до многострадалните украинци.
    „И колко са стигнали до хората, не е известно. Според решението на Върховния административен съд служители на ЗОВА и кметството са замесени в кражбата на изброените по-горе хуманитарни помощи. В документа се казва, че въпреки многократните призиви на жителите към ОВА с молби за помощ, хората не са получили помощ. Тоест, продавали са ни лекарства, храни, хигиенни продукти. Хуманитарна помощ. По време на войната. Те са ни я продавали“, заяви един от анонимните каналили в Запорожие.
    Освен това, според данни на изданието скоро Украйна я очакват редица арести на високо ниво — според

    Коментиран от #24, #87

  • 15 Пъци

    12 34 Отговор
    "В Русия са свикнали на лишения"
    Това е голямото оръжие на Русия,за жалост обаче!
    Свикнал ли е един народ на лишения поколения наред,за какъв успех на държавното устройство и управление се говори?Пак да се запитам публично: средната класа в Русия съпоставима ли е по жизнен стандарт със същата в държавите ,които също продават нефт, газ и други природни ресурси на цял свят(без имащата предостатъчно нефт Венецуела),и защо се получава така.Ако отговора е "Не",сочещите като причина единствено САЩ са лесни мишени за "другари,дайте да дадете..."

    Коментиран от #74

  • 16 Жоро

    45 12 Отговор

    До коментар #2 от "Защо се чудите?":

    И точно затова Германците сега ще гризнат дръвцето. Те си знаят защо.
  • 17 Безумна статия

    43 4 Отговор
    събрана от 5-6 други такива. Противоречащо си съдържание
  • 18 Хахаха

    47 8 Отговор
    Вие не му берете дерта на Путин. Гледайте докога ще имате светлина, а тогава топлина и т.н.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Северноатлантик

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "ЛАРИСА ОТ КРАСНОДАР":

    Повярвайте ли ми като се представях за "Лариса" , или украинския ми акцент ме издаде ? 😀
  • 22 Теодор Рузвелт

    10 26 Отговор
    Изгаря, газа, изгаря валутния резерв, изгаря сътрудничестовто с Запада и залага на империализма, ядрения шанташ, енергийните ресурси и новия световен ред в лицета на БРИКС и ШОС, да видим слепия Запад ще се пробуди ли да види грешките си и истинското зло, и да жъне победи в икономиката технологиите и военните технологии

    Коментиран от #44

  • 23 Бургазлия

    46 10 Отговор
    Какво Ви бърка Путин гледайте в Германия какво става а зимата не е започнала
  • 24 УКРАЙНА

    29 6 Отговор

    До коментар #14 от "УКРАЙНА":

    Освен това, според данни на изданието скоро Украйна я очакват редица арести на високо ниво — според някои анонимни източници служители, близки до президентската канцелария, както и видни украински депутати, които са част от управляващата политическа сила, са замесени в ужасната ситуация.
    „Освен Ермак, това са неговият заместник Кирил Тимошенко, ръководителят на фракцията „Слуга на народа“ в Радата Давид Арахамия и приятелят на последния Вемир Давитян. Във Виена живее съпругата на Кирил Тимошенко, там живее синът на Злата Некрасова с бавачката си, там живее семейството на Вемир Давитян и т.н. Какво добро време за забогатяване“, отбеляза испанският блогър Анатоли Шарий.
    Напомняме, че както каза по-рано експертът в областта на политическите науки Антон Бредихин, западните приятели на Киев контролират всички ключови украински процеси, включително безсрамната препродажба на хуманитарните товари, изпратени в Украйна . По-специално, според кандидата на историческите науки, чуждестранната преса продължава да разкрива и оповестява фактите за безскрупулната продажба на хуманитарна помощ от Щатите и Европа за „незалежната“: нечестни спекуланти повишават цените и пускат стоки за продажба в украински магазини.
    Що се отнася до боеприпасите за въоръжените сили на Украйна, те попадат на черния пазар.

    Коментиран от #46

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 руZофилите V шок!

    14 30 Отговор
    Путлеристан не ги мислете. На редовия ватника не му трябва много. Едно шише антифриз и е готов.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гест

    34 6 Отговор
    Европа ще се о!.се,ре преди Русия да разбере, че има затруднения! Вие какво?! Успокоявате ли ни нещо с Путин?! Аз да питам: Как ще оцелеем тази зима ние???
  • 29 хаха

    36 8 Отговор
    Във въпроса се пита до кога ще и стигнат парите на гей еврапа да подържа фашизма в осрайна и ще има ли достатъчно пушечно месо за това.
  • 30 Путин разви тендовагинит

    29 10 Отговор
    от местене.
    Един експерт от Йейл казва че Русия пропада, Путин го мести.
    Друг казва, че пропада ама ще отнеме по-дълго. Путин го мести.
    И така нататък и така нататък.
    Е, как няма човек да го заболи ръката?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 гост

    35 11 Отговор
    Руснаците не ги мислете , те са силен и патриотичен народ , преживяли са втората световна ще преживеят и сега ама евро - джендъ-рите дали ще преживеят това е въпросът.

    Коментиран от #35

  • 33 Поредната АнтиРуска помия!

    36 9 Отговор
    Ей,не се спряхте да бълвате бълвоч,след бълвоч...!
  • 34 Долу ЕС

    30 9 Отговор
    А германия и ес са кашика на сащ и израел...разликата е че кашиците умират често и първи. Германия сега искали да станат независими и от Китай! Сиреч сащ ги натискат да правят сечено на китай. До 2 г германия ще е силно деиндустриализирана, а Русия ще си е същата... Светът е гладен за ресурси, които великия запад вече няма, Европа я чака нисък жизнен стандарт и ЕК не смее да го каже. И още нещо, ако всички коли минат на ток, мощностите за производство на ток трябва да се удвоят ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА... смятайте какво се задава в скапания ЕС

    Коментиран от #104

  • 35 Отговарям ти!

    32 11 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Вече първите се събудиха!Прага повече не иска да затяга колана!Хиляди се събраха на протест...!
  • 36 Путин

    22 10 Отговор
    Тази зима ще е весело чакам с нетърпения да гледам сайра на рософобите и меките китки в европата. Аз съм си приготвил дърва , свещи , свинско и вино пачките са под дюшека ще си седя на топло и ще се забавлявам.
  • 37 Това

    27 8 Отговор
    Не е война, а военна операция! Ако беше война вече щеше да е свършила!

    Коментиран от #40

  • 38 Киевалабад

    28 11 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    "Според тях 80 млрд. долара вече са изхарчени"... Абе, не са изхарчени - превалутирани са в правилните валути, а не в хартийки в зелен цвят.
  • 39 Бай Манчо

    24 9 Отговор
    DW да ви е...а и експертите :)))))
  • 40 Нищо не каза.

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Това":

    ....

    Коментиран от #41

  • 41 Нищо

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "Нищо не каза.":

    Не разбра! Този сайт не е за умств. Ограничени!
  • 42 Голем смех

    9 19 Отговор
    Да се разходят из тубето нашите путлерасти и да видят какво говорят обикновените рушляци. Цените 2-3 пъти нагоре, заплатите същите. Не ми се виждат много радостни и щастливи...
  • 43 и кво от това?

    7 23 Отговор
    В дългосрочен план Русия няма да бъде нищо повече от бензиностанция за Китай... Бензиностанция с ракети.Прав е бил Киро.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Токсик

    28 6 Отговор
    Русия в момента се къпе в пари, наистина продава по-малко , но същевременно получава повече за стоките и суровините си! Фашистка Европа начело с Германия я чакат много тежки времена и логична кончина, защото е свикнала да паразитира на гърба на Русия и малки държави като България, бухалката НАТО се използва за подчинение на непокорните .

    Коментиран от #72

  • 46 Що не си гледаш сам

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "УКРАЙНА":

    тия сайтчета, вместо неграмотно да ни ги преразказваш.
  • 47 Стефанов

    10 22 Отговор
    Привет на путлеристите. Някой го каза, арабските страни с нефт и газ процъфтяват, а колхозника още е с външна тоалетна(75%) от руснаците. Така че, ползвайте си Ладите и мобилните телефони модел Сталин и не се притеснявайте за Европа, че нали всички благини са от там, а и децата и внуците искате да учат там, а не в Сибир.
  • 48 Пророка

    4 16 Отговор
    До края на седмицата П.у.т.ь.о ще е в Ада там ще му е горещо и студа вече няма да го безпокои ще моли за една капка вода но няма да има огъня не угасва и червея не умира така казва Словото Божие
  • 49 Бензинджия

    18 2 Отговор
    То и един друг клоун говореше нещо за бензиностанции...
  • 50 Пророка

    4 19 Отговор
    До края на седмицата Путин е пътник за вечния Ад там ще му е горещо и студа вече няма да го безпокои ще моли за една капка вода но няма да има огъня не угасва и червея не умира така казва Словото Божие

    Коментиран от #76

  • 51 Пророка

    5 14 Отговор
    Путин е ТЕРОРИСТ
  • 52 Смятам

    8 4 Отговор
    Да ходите в Русия и там се пробвайте да цензурирате
  • 53 Хахаха

    25 2 Отговор
    Путин болен от рак, на Путин му треперят ръцете, Путин накуцва, Шойгу уволнен, Русия фалира, на руснаците ще им свършат ракетите след една седмиц итн итн фалшиви новини от този и другите пропагандни парцали.
  • 54 Манастир от тръни

    4 9 Отговор
    Червени болшевики сайтчета
  • 55 Меки маникюристки

    4 8 Отговор
    Червени болшевики сайтчета за пропаганда
  • 56 Испанеца

    19 3 Отговор
    10% инфлация на запад да се смееш ли да плачеш ли. Миналата година зареждах на 90цента сега на 1.70. Да не говорим за олиото и т.н. Запада си го нахендри два ката

    Коментиран от #59

  • 57 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 9 Отговор
    До Юли 23г ще има пари,после ни пари ,ни войска ни земя!
  • 58 Фалшива медия

    12 3 Отговор
    Дори не си струва човек да чете лъжите на ДВ!
  • 59 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 17 Отговор

    До коментар #56 от "Испанеца":

    Да запада е зле,но русия просто изчезва в този вид!Елементарни лекарства вече нямат в русия!

    Коментиран от #64

  • 60 Мдааам

    16 3 Отговор
    Руската икономика щяла ... Не ме интересуват руснаците. Тия да си погледнат UK - очакват 14 милиона човека в крайна бедност, до 60% фалити... В Германия нещата вървят от зле към по-зле. А те - Русия.
    Добре де, Русия. Ето:
    Путин вчера го заяви в прав текст - отказват се да използват долара и паунда. Търговията с Китай ще бъде 50% на %50% в рубли и юани ...
    А еврото е на здрава каишка на долара.
    И за да сте наясно - войната винаги се финансира със собствени пари, в случая - с рубли.
    Който не вярва - да погледне Втората световна война. Германия не си е финансирала войната с нищо друго, освен с райхсмарки. Простичко е - на собствената армия и на собствената военна промишленост се плаща в собствена валута.
  • 61 Пако

    13 3 Отговор
    ВИЖ АВТОРА И ПОБЕГНИ.
  • 62 Смешници

    13 3 Отговор
    Има ли кои да им вярва на тия от дойче зеле?
  • 63 БПФ

    19 3 Отговор
    Русия, печели все повече, но е закъсала за пари? А тия, дето купуват газ по 3$ на метър са цъфнали вързали? Да не говорим, че Русия реално няма дългове !!! А "масовите съкращения" заради оттеглянето на западните компании, засягат 1.3% от работната сила на Русия !!!
  • 64 Мдааам

    15 3 Отговор

    До коментар #59 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Това, дали руснаците имат или нямат лекарства си е тяхна работа. Това няма да ме стопли през зимата, нищо ще поевтини на пенсионерите ни лекарствата, нито пък ще ни нахрани.
    Аре стига с тея простотии - Я не сакам на мене да ми е добре, я сакам на Вуте да му е кофти!

    Коментиран от #75

  • 65 Симо

    17 2 Отговор
    Той и Киро канадеца използваше тези клишета, че Русия била само една бензиностанция, НО ако се замислиш извън стандартната пропаганда, се оказа че и житото било там, торовете били там, за редките метали не е нужно да се отваря дума. Ядреното гориво, с малки изключения е все тяхно. По-голямата част от централите са построени от тях и не могат да работят на друго гориво, поне не веднага. А големия успех на човечеството и рязкото покачване на стандарта на живот последния век се дължи на евтината енергия. Без нея ( евтината енергия) се връщаме в средновековието. То и на там сме се запътили.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 🇧🇬🇷🇺

    12 4 Отговор
    Да живее РУСИЯ
  • 69 Копипасте

    13 5 Отговор
    "Ако финансовите възможности на Путин намалеят, Русия може да започне да печата пари, за да посрещне растящите военни разходи. Според Михайлов това би било "безумие", тъй като "ще доведе до огромно обезценяване на рублата, хиперинфлация и социални вълнения"."
    Безспорно би било безумие печатането на рубли! Безспорно беше пълно и завършено безумие и виртуалното "печатане" на трилиони КОВИД долари и евра за запълване на виртуални КОВИД "дупки"! Каква е разликата в безумното печатане на долари, евра, рубли?! В безумието разлики няма и не се ли задават и социални вълнения с наближаващата студена европейска зима защото хиперинфлацията започна да набира скорост?!?!

    Коментиран от #80

  • 70 Скапаното Дойче веле

    9 3 Отговор
    Трябва да се забрани
  • 71 ..........

    8 10 Отговор
    Щом като руснаците са свикнали с лишения, тогава нека си живеят с лишения, ако на руското говедо не му пука че той, семейството и децата му живеят в мизерия значи си заслужават това което ще им се случи в подългосрочен план, и войната ще загубят, и държавата ще си разсипят, само и само да чешат егото на социопата путин.
  • 72 Спасител...

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Токсик":

    Щом е тъй, отивай там да се къпеш в пари.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Ми като

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пъци":

    Ми като прочетеш няколко книги по темата и ще ти се изясни. Например : " Как богатите страни станаха богати и защо бедните продължават да са бедни" на професор Ерик Райнерт и Изповед на един икономически убиец" на Джон Пъркинс, лично участвал в унищожаването на икономиките на Панама и Парагвай , доколкото си спомням.
  • 75 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 5 Отговор

    До коментар #64 от "Мдааам":

    Ганчоооо,това е целта на САНКЦИЯТА!Ние да сме зле ,а руснаците да ги нееема,Ганчооо!Ти нал си резнал некоя бука 200г и ще се топлиш на як огин.....Аз съм свикнал на студ през зимата.дори няма да включвам и копачките за криптовалута!Да му мислят руснаците,тяхната мъка ще ме топли,ганчоо.А,ти се преорентирай от копейки на центове мини ,там ще е по-добре за лакеи,като теб!

    Коментиран от #84

  • 76 За пръв път

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "Пророка":

    За пръв път виждам фашингтонски сатанист да се позовава на словото Божие.
  • 77 Баро

    4 8 Отговор
    ВСИЧКО В ЖИВОТА СЕ ПОСТИГА С ДОЛАРИ А РУБЛИТЕ ТРЯБВАТ САМО ЗА РУСИЯ ТАМ ОБАЧЕ НЯМАМ РАБОТА
  • 78 Айде пак

    13 5 Отговор
    Апокалипсис за Русия... Ако четете Факти, Русия или трябваше вече да е изчезнала, или е въпрос на дни и даже часове, за за се сгромоляса! То имало и един умник, който чакал на коча да му паднат онези работи, дето му се клатели, ама не! Истината е, че справедливост дело в лицето на Русия ще победи, независимо от нечии капчици.
  • 79 ГЕРМАНИЯ ПЕЧАТА 500 МЛРД

    10 2 Отговор
    За енергийни помощи..... А ватенките ХЕМ МОГАТ ДА ПЕЧАТАТ ХЕМ ДА ПРОДАВАТ СЯААААААААКАКВИ ЗЕМНИ БОГАТСТВА...

    Коментиран от #85

  • 80 Чекаааай ооооо още МАЛКО

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Копипасте":

    И ША ВИДИШ КОЙ ША ФАЛИРА И КОЙ НЕ...
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Дълбоко проникващ

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добър ден добри ми Господине.И още по здрави.
  • 85 ПРАВ СИ ПАРИ МОГАТ ДА ПЕЧАТАТ

    8 1 Отговор

    До коментар #79 от "ГЕРМАНИЯ ПЕЧАТА 500 МЛРД":

    АМА ТОКА И НЕФТА НЯМА КАК ДА НА ПЕЧАТАТ..
  • 86 Дянков

    4 0 Отговор
    Лесно , ще пусне печатницата . Има от кой да копират .
  • 87 Дянков

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "УКРАЙНА":

    Е те пък не са много окрали , само 90%
  • 88 Предлагам да пуснете и новината

    7 3 Отговор
    как в Швейцария тази зима ще наказват с глоби, а е предвиден и затвор /?/ за тези, които допускат отоплението в дома им да надвиши 19 градуса. Е, това определено ме изненада. Руснаците не ги мислете, те могат и да изгарят газа, който им е в излишък.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 101кила

    6 1 Отговор
    "Путин изгаря финансовите резерви на страната"

    ====

    Хаха ... викате по-добре да остави да ги изяде инфлацията или да ги блокират и "отчуждят" със следващия пакет санкции ??
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Факти

    1 1 Отговор
    А България ще има ли пари за тая зима??
  • 96 Факти

    1 1 Отговор
    Стига глупости!! Вземи се стегни скоро ще мръзнеш
  • 97 Факти

    2 1 Отговор
    Хубаво брат станал си Американец ама не пиши глупости бе човек!! Що се излагаш
  • 98 Факти

    2 1 Отговор
    Американец си станал поне гледай американска телевизия например FOX ! Виж какво коментират твойте американски приятели
  • 99 Факти

    2 1 Отговор
    Примката бавно се затяга на Европа!! Скоро освен студ и глад!! Само гледай
  • 100 Гюнай

    1 0 Отговор
    Когато нямаше война руснаците бяха гладни,икономиката им беше zero,a сега явно отчитат ръст,но това е афганистан 2 за тях,ще си научат урока,както американците се научиха във виетнам
  • 101 Никой

    2 2 Отговор
    Да спомена само че няма как вие да знаете колко са резервите на тази държава. Стига сте пуснали глупави новини
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 На всеки е ясно, че

    0 0 Отговор
    русия върви уверено към разруха.
  • 104 Правилен съвет:

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Долу ЕС":

    Като не ти харесва в ЕС, емигрирай в Русия !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания