Last news in Fakti

8 Септември, 2022 15:29 1 036 9

САЩ действат неморално и нелегитимно, държейки Куба в списъка с държави спонсори на тероризма

  • сащ-
  • куба-
  • действия-
  • неморални-
  • тероризъм

Заяви зместник-министърът на външните работи на Куба

САЩ действат неморално и нелегитимно, държейки Куба в списъка с държави спонсори на тероризма - 1
Източник: БГНЕС

Заместник-министърът на външните работи на Куба обвини администрацията на американския президент Джо Байдън, че действа неморално, нелегитимно и несправедливо, като оставя Куба в списъка на държавите спонсори на тероризма, заявявайки, че Хавана е жертва на държавно спонсориран тероризъм от страна на Съединените щати в продължение на повече от 60 години, предаде Асошиейтед прес.

Карлос Фернандес де Косио заяви в интервю за Асошиейтед прес, че оставянето на Куба в черния списък на Държавния департамент заедно с държави като Северна Корея, Иран и Сирия е "лесен начин да бъде наказана Куба, като се цели Куба да бъде превърната в това, което не е - провалена държава" и добави, че Съединените щати не плащат никаква цена за действията си срещу Хавана, които той определи като нелегитимни, неморални и непоследователни.

Съединените щати налагат икономическо ембарго на Куба през 1960 г. след революцията, ръководена от Фидел Кастро, и национализацията на имоти, принадлежащи на американски граждани и корпорации, припомня Асошиейтед прес.

Изваждането на Куба от черния списък бе едно от основните външнополитически постижения на бившия американски президент Барак Обама, който се стремеше към подобряване на отношенията с карибския остров - усилие, подкрепяно от Байдън като негов вицепрезидент. Дни преди Джо Байдън да встъпи в длъжност като президент, администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп отново определи Куба като "държава спонсор на тероризма" и наложи нови санкции. По време на предизборната си кампания настоящият американски президент обеща да възстанови отношенията си с управлявания от комунистическата партия остров, но до момента не е направил нищо в тази посока.

Кубинският заместник-министър изрази днес надежда, че администрацията на Байдън ще "постъпи правилно" и ще премахне Куба от черния списък, но заяви, че правителството няма отговор на въпроса защо американският президент все още не е последвал действията на Обама.

Фернандес де Касио оглави кубинската делегация на преговорите във Вашингтон през април по въпросите с миграцията, които според него са били насочени към подновяване на споразумението от 1994 г. за издаване на 20 000 визи всяка година от страна на Съединените щати за кубински граждани. Той заяви, че има напредък и може би целта ще бъде постигната по-късно през годината.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е кви са?

    6 9 Отговор
    А Венецуела?, А Иран? А С Корея, А Русия? А Беларус? А Афганистан? Сирия? Мианмар?

    Коментиран от #9

  • 2 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    американските дипломати в Хавана получиха шум в ушите и Тръмп сметна че това е терор и ги върна в списъка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Амиии

    12 1 Отговор
    "САЩ действат неморално и нелегитимно"
    Сефте комендантски.
  • 6 нико

    13 1 Отговор
    САЩ са световната МУТРА , която разсипва нормално живеещи държави и после отива да им "помага" срещу ресурси и пари .
  • 7 Що за шизофрения

    7 1 Отговор
    Куба защо не държи режима в САЩ в списъка на страните спонсориращи тероризма?
  • 8 Пребили Xлапето

    9 1 Отговор
    То пък кога ли сащ са действали морално и легштимно. Нациа военнопрестъпници и мародери
  • 9 Хари Потен

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Е кви са?":

    Искал си нещо да кажеш, но не си имал способност