Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Септември, 2022 13:43 1 639 34

Германските оръжия изиграха "решаваща роля" в успешната контраофанзива на Украйна

  • германия-
  • шолц-
  • оръжия-
  • украйна-
  • контраофанзива-
  • война-
  • роля

Каза канцлерът Олаф Шолц, като същевременно изрази малка надежда, че неуспехите на бойното поле ще убедят руския президент Владимир Путин да спре войната,

Германските оръжия изиграха "решаваща роля" в успешната контраофанзива на Украйна - 1
Източник: БГНЕС

Германските оръжия изиграха "решаваща роля" в скорошната успешна контраофанзива на Украйна, каза канцлерът Олаф Шолц, като същевременно изрази малка надежда, че неуспехите на бойното поле ще убедят руския президент Владимир Путин да спре войната, цитира думите му европейската редакция на американския вестник "Политико"

Говорейки пред репортери на пресконференция с грузинския премиер Иракли Гарибашвили в канцлерството в Берлин, Шолц защити досегашната политика на Германия в доставките на оръжия за Украйна срещу нарастващите критики, че неговото правителство също така трябва да изпрати танкове "Леопард" и бойни машини на пехотата (БМП) "Мардер" в подкрепа на Киев, предаде news.bg.

Още новини от Украйна

Берлин е доставил 10 гаубици, 24 противовъздушни установки "Гепард" и различни по-леки оръжия, според правителствен списък.

"Може да се каже, че самите оръжия, които Германия сега е предоставила на Украйна, са решаващи за развитието на конфликта в Източна Украйна и те също са направили разликата в битката", каза Шолц.

Канцлерът добави, че Германия скоро ще достави на Украйна и противоракетната система "ИРИС-Т", която е "модерно оборудване, което дори Бундесверът не използва".

Но Шолц отново изключи доставките на танкове и бойни машини на пехотата за Украйна, настоявайки, че подобни стъпки трябва да бъдат съгласувани между съюзниците и че никоя друга страна не изпраща западни бойни танкове в Украйна.

"Остава позицията на цялото германско правителство - всички негови членове и партиите, които го подкрепят - че няма да има германски едностранни действия", каза той.

Външният министър на Германия Аналена Бербок от партията на Зелените призова в сряда Германия и други съюзници да не отлагат повече решението си за изпращане на танкове в Украйна.

"Що се отнася до съвременните бойни танкове, решенията могат да се вземат само съвместно, в коалиция и на международно ниво", каза Бербок пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Но в решителната фаза, в която се намира Украйна в момента, не мисля, че това е решение, което трябва да се отлага дълго."

Запитан за разговора си с Путин във вторник, Шолц каза, че не е останал с впечатлението, че последните военни поражения са променили отношението на руския лидер.

"За съжаление, не мога да Ви кажа, че сега (от страната на Путин) осъзнаха, че е било грешка да се започне тази война. Нито има индикации, че там се появяват нови нагласи", каза канцлерът, като същевременно подчерта, че е важно да се водят подобни разговори.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    19 8 Отговор
    ХВАЛЕТЕ СЕ ОЩЕ!И ГАЗЗЗ,ЩЕ Е ПО НАТАМ
  • 2 Хахаха

    26 8 Отговор
    А тепърва ще играят решаваща роля в студуването и стоенето на тъмно през зимата за германците.
  • 3 Бонго

    13 8 Отговор
    Съвет:Да почват да си режат тръбите за газ от Русия . Едва ли някога нещо различно от ръжда ще текне от тях !!!
  • 4 Ксаниba

    22 6 Отговор
    Т.е. германо-саксонският реваншизъм е налице!!! Така се провоцират и започват Световните войни!!! После ще реват, че някой им е виновен!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Северноатлантик

    15 4 Отговор
    За сега не му се иска на Шолц да дава на укрите исканите Леопарди и Мардери като знае , че ще станат на скрап . Но в натото ще го притиснем !
  • 7 Да напомним

    8 6 Отговор
    Германия няма стратегически оръжия...
    За война, каквато е била по времето на Вермахта, имат някакви оръжия... Но за сериозна, съвременна война са жертви.... Само ФАЩ може да се противопостави на Русия в една съвременна война. Никой друг...

    Коментиран от #12, #30

  • 8 Бай Манчо

    14 2 Отговор
    Много е неприятно когато зависиш от пълни иди.....0ти - малко по-късно тази година ще му бъдат напомнени тези думи :)))))
  • 9 Дойче машине!

    6 13 Отговор
    Обичат си рашистите да ги налагат с немски оръжия!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Русофил

    2 3 Отговор
    Ние давахме на Мути, тя на този. Няма да прати танкове. Споко.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    16 1 Отговор
    И после се оплакват,като наште соросисти,че Русия ги обявила за вражеска страна
  • 14 Гостът

    12 2 Отговор
    Запада и Русия се упражняват на украинска територия, най лошото нещо което може да се случи на една държава е именно това. Защо украинския народ допусна това нещо? Конфликтът може да продължи много години, като прибавим и след военното възстановяване украинците ще са в разруха минимум 30г.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Айде бе

    8 3 Отговор
    Май им се изпразниха складовете на швабите и англосаксонците

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 в украйна се утилизира остаряло

    4 1 Отговор
    западно въоръжение, с изтичащ срок на безопасност, ефтино, и за каузата за защита на един нападнат народ.....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 От страни

    4 2 Отговор
    Симона и тя на към Марчето - успеха на тази украинска офанзива се дължи на разузнавателна информация от спътниците на САЩ. Казаха им къде няма русняци а са само тия от ДНР и ЛНР, водеха ги по радио къде да минават т да не срещат войски, укрите минаха навътре без да се намесват в битка за да хванат повече територия и това е всичкия успех. НИЩО ПОВЕЧЕ! Как са минали между капките така за няколко дена ще ги опраскат. Що не пишете за жертвите които са дали - хиляди за нищо.
  • 21 От страни

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "НЕ МИ СЕ МИСЛИ КВО ШЕ СТАНЕ С":

    НЕ ми се мисли кво ще стане с укрите ако решат русняците да не ги воюват тъй гальовно. Тая война ще я нарекат най нежната в историта на войните как русняците внимателно и бавно очистват само укрските глупаци без да пипат структурите и цивилните. Ама кат се ядосаха на другия ден как половин украйна остана без ток и днес как злива Кривой Рог? Не ми се мисли как ще се воюва с поляци и други глупаци които ще се намесят - съвсем няма да е както с укрите.

    Коментиран от #25

  • 22 От страни

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "АБЕ, ГЕ'Й":

    Абе ГЕ.Й - що не се намеси когато трепаха хората в Донбас Педа.раси с бухалки? Ти педа.рас ли си щом виждаш на улицата как Педа.рас с бухалка убива донбаски цивилни и рипваш да му помагаш? Или си педа.рас? Гледам много ти харесва думичката...

    Коментиран от #27

  • 23 Така е

    6 0 Отговор
    Това е така само, че оръжието се носи от наемници управлявани от натовски инструктори. Разузнавателната информация е пак от нато, Иначе е така но когато руската армия спре да се играе както видяхме с удара върху теца какво правим а?
  • 24 От страни

    6 1 Отговор
    Германия нито има оръжия нито е дала до сега кой знае кво - само обещават, щото знаят че ще им се върне тъпкано.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 НИКО

    7 1 Отговор
    ГЕРМАНСКИТЕ ОРЪЖИЯ ИМАТ ЛОШ СПОМЕН ОТ КУРСКАТА ДЪГА , НАИ ГОЛЯМОТО ГРОБИЩЕ ЗА НЕМСКИ ТАНКОВЕ
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нострадамус от Злокучене

    0 0 Отговор
    Немското оръжие е едно от най-добрите в света.Самоходните 155 мм. гаубици,които стрелят с управляеми снаряди "Смарт",размазват руснаците на бойното поле.В същото време немците шикалкавят и Шолц прави всичко възможно,военната помощ за украйна да се влачи като охлюв,при това в незначителни количества.Явно зависимостите от Русия и корупцията,са причината за двуличното германско поведение.

  • 29 Секстра Нина

    1 0 Отговор
    супер, тъкмо ще има с какво да се успокояват зимата на тъмно и студено
  • 30 Сащ и

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да напомним":

    Украйна, оказа се. Също Чечня, Афганистан. На практика май само над Грузия успяха да надделеят безаналоговите и то щото грузинците не си вярваха. Нищо, следващият път няма да им простят.

    Коментиран от #31

  • 31 Ти ми говориш

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Сащ и":

    За дебилна война от времето на прадядо ти...
    Днес има възможност и за светкавична война с гарантирана 100%-ова победа...
    Танкове, Калашници, пушки, снаряди, БТР-и, понтонни мостове... Това всичко е за войните,каквито бяха в миналия век...
    Днес 1 Сармат и целия мъглив остров, заедно с дворците на кралете и кралиците стават океан ..
    Няколко Посейдона и ФАЩ ги няма на картата...
    Друг е въпросът, че Русия се зае да води война с лъкове и стрели, против Украйна... Глупаво решение...
    Може и да го изменят, ако нещата не се развиват добре??.

    Коментиран от #32

  • 32 Ами ако беха взели умното решение,

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ти ми говориш":

    Путин вече щеше да се рее под формата на свободни молекули в космоса или да клечи затворен в клетка на площада пред Бъкингамския дворец. Много е смешна тази ваша вяра, че Раша може да се издъни в абсолютно всички други военни и технологични сфери, но точно пък с ядренето оръжие ще се прояви. Те не могат един разузнавателен дрон да направят, та събират дарения да си купят китайски играчки от Али Експрес, ама иначе ядрена атака ще организират.
  • 33 Кръпката

    1 0 Отговор
    Би трябвало да четете не само "факти". Става ясно, че модерната западна техника се придружава от екипи от НАТО, които реално са участници. Няма как войните на Зеленски да боравят с нея самостоятелно. Има данни от спътници и други на НАТО. Има много наемници и частната армия на САЩ. Вече имаме не СВО, а не лека война Русия - НАТО на тази територия. И както каза Георги Марков от Будапеща " след намесата на НАТО тази война за Русия става Отечествена, а такава война никога не е губила. Съдбата на Окраина ще бъде решена. И нападението на Азебърджан над Армения и подклаждане на размирици в Казахстан няма да помогнат. Вече ще се решава съдбата на ЕС, за съжаление. САЩ и този път си изиграха козовете в чужбина, но все още не е сигурно

    Коментиран от #34

  • 34 д-р Косев

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Кръпката":

    Отечествена ще стане като подгонят орките обратно на тяхна територия. Подозирам обаче, че до там няма да се стигне, на никого не е притрябвало да окупира мърлявата Раша. Дори Крим ще им оставят вероятно за да не ги унижават прекалено. В днешно време големите играчи имат нужда от пазари и суровини, а не от територии. Суровините рашъните така или иначе ги доставят ако не искат да карат на гречка и горски мъх.
Новини по държави: