19 Септември, 2022 23:15 1 421 12

Почти половината европейци не спортуват

  • европа-
  • ес-
  • спорт

Близо една втора от жителите на Европейския съюз казват, че изобщо не се занимават с физически упражнения или спорт

Почти половината европейци не спортуват - 1
Снимка: Shutterstock

Близо една втора от жителите на Европейския съюз казват, че изобщо не се занимават с физически упражнения или спорт, става ясно от проучване на Евробарометър, цитирано от ДПА.

Според анкетата, обхващаща всички 27 държави членки на ЕС, средно за общността делът на хората, които не спортуват, е 45 процента. За сравнение, през 2009 г. те са били 39 процента, а през 2017 г. – 46 процента.

От данните на Евробарометър се разбира, че 32 процента от жителите на ЕС се занимават със спорт поне веднъж седмично, а 6 процента – поне пет пъти седмично.

Най-активно спортуващи са хората във Финландия – 71 процента, Люксембург – 63 процента, и Нидерландия – 60 процента. Най-неактивни в това отношение са жителите на Португалия, Гърция и Полша, където съответно 73, 68 и 56 изобщо не правят физически упражнения.

Почти половината европейци не спортуват
Снимка: Shutterstock

В България 4 процента заявяват, че редовно спортуват, докато 61 процента казват, че въобще не се занимават с такива дейности, сочат резултатите от анкетата.

От допитването става ясно, че активно спортуващите европейци обикновено са мъже, добре образовани, работещи и финансово стабилни.

Проучването сочи, че 49 процента от жените в ЕС изобщо не се занимават със спорт, докато сред мъжете този дял е 40 процента.

Според данните 22 процента от безработните жители на ЕС спортуват поне веднъж седмично. Сред хората на ръководни длъжности този дял е 45 процента.

Поне веднъж седмично спортуват 13 процента от хората, напуснали училище на 15-годишна възраст или по-малки, и 42 процента от тези, които са продължили образованието си до 20-годишна възраст или по-нататък.

Хората, които имат трудности да си плащат сметките, проявяват по-слаба склонност да се занимават със спорт всяка седмица (20 процента), отколкото тези, които нямат или почти нямат подобни пречки (36 процента), показва проучването.

Липсата на време е основна причина, поради която хората казват, че не спортуват (41 процента), следвана от липсата на мотивация или интерес (25 процента).

По време на пандемията от КОВИД-19 една трета от жителите на ЕС са спортували по-рядко, 18 процента са спрели да се занимават с физически упражнения, 34 процента са продължили да бъдат активни на същото ниво, а 9 процента са увеличили активността си, сочи анкетата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роза

    1 2 Отговор
    Колко щастливи изглеждат двамата бягащи възрастни на първата снимка!Браво на тях!
  • 2 Анонимен

    4 3 Отговор
    На запад няма кръчми, а работа работа работа. Суртин в колата, вечер с колата, на магазина с колата. В Бг има балкани, красоти но няма пари и не могат да гледат жена, деца. Могат само хората на бате бойко. 20 и кусур е на власт. И още искат да погребват, николай попа му трябват мъртви. Всичко е бизнес. Смеем се, но е за рев.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 3 Отговор
    Заекът тича постоянно и живее ДЕСЕТ години !
    Костенурката НЕ тича и живее над 100 ❗

    Коментиран от #7

  • 5 Съвет

    3 1 Отговор
    Тичайте, но не избягвайте задръстванията на колите от 4 до 6 вечерта и от 7 до 9 сутринта. Принципно през нощта е горе-долу чист въздуха, разбира се, не зимата. И тичайте когато има постоянен не много силен вятър, който да издухва софийският смог. Имам предвид това, което беше на 4 септември.

    Коментиран от #9

  • 6 Некой си

    6 0 Отговор
    Тия където се гърбят от работа,спорт не им трябва.Тъпотий.

    Коментиран от #8

  • 7 Бегай !

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Парадокса на живота.Пеперудата живее един ден но,лети.Костенурката живее 200 г.,но пълзи ! Тоест.Пеперудата е видяла неща,които влечугото няма да ги види никога !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ужас(истински)

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Съвет":

    Да ви кихна на столицата! Елате, когато искате, да бягате или да се разходите по "Вия Бургас", за здраве! ...:)))
  • 10 Зимата

    3 0 Отговор
    Ще се спортува подскачане на място и търкане на уши
  • 11 Евроглупости

    2 0 Отговор
    А кòпат ли? Да бъркат бетон? Строително-монтажни тренировки? Производствено предприятие със силови дейности, да речем металообработване?! Всякакви фитнеси, джогинги и други глупости са безсмислени разходи на енергия във времена на много скъпа такава.
  • 12 много тъжно

    0 0 Отговор
    Защото скоро ще бъдат на фронта
Новини по държави: