11 Юли, 2013 14:29 1 310 0

Шпионски скандал в Люксембург свали премиера Жан-Клод Юнкер

  • жан-клод юнкер-
  • люксембург-
  • оставка-
  • скандал

Люксембург ще проведе нови избори, след като премиерът Жан-Клод Юнкер, който заема поста от 18 години бе принуден да подаде оставка заради скандал за злоупотреби в разузнаването, пише Би Би Си.

Г-н Юнкер, който е най-дълго управлявалият държавен глава в Европа, заяви в парламента, че ще се оттегли в четвъртък.

"Ще свикам правителството и ще отидем в двореца, за да предложим на Великия херцог (държавния глава) предсрочни избори", каза 58-годишният Юнкер пред парламента, цитиран от световните агенции.

Решението идва след доклад, представен в парламента, според който разузнавателните служби са послушвали незаконно политици, купували са автомобили за лично ползване и има подозрения, че са получавали подкупи и облаги в замяна на сведения за местни официални лица. Според доклада премиерът не е контролирал достатъчно службите за сигурност.

Юнкер твърди, че не е знаел за злоупотребите на люксембургските разузнавачи.

"Разузнавателната служба не е моя най-голям приоритет," каза той пред парламента в двучасовата си реч и добави: "Освен това се надявам Люксембург никога да няма премиер, който вижда разузнаването като приоритет."

Скандалът набра сила след като бившият шеф на разузнавателната служба на Велико херцогство Марко Миле разкри, че негови преки подчинени през 2008 г. са подслушвали политици и дори държавния глава.

Жан-Клод Юнкер е министър-председател от 1995 г. насам и е бил ръководител на Еврогрупата на финансовите министри от Еврозоната в периода между 2005 г. и януари 2013 година.

Засега не е ясно дали досегашният министър-председател и ръководител на център-дясно Християнската социална народна партия планира да се бори на следващите избори, които трябва да се проведат в рамките на три месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА