Last news in Fakti

30 Септември, 2022 19:21 2 463 56

Заков: Путин е наясно с последиците от ядрен удар в Украйна, скоро отново беше предупреден от САЩ

  • драгомир заков-
  • владимир путин-
  • ядрен удар-
  • украйна-
  • сащ

На практика няма директна заплаха за България заради войната в Украйна, но има редица рискове, като дезинформация, намеса в политически процеси, хибридна пропаганда срещу Европейския съюз и НАТО, които ерозират доверието на българското общество в институциите, отбеляза бившият военен министър

Заков: Путин е наясно с последиците от ядрен удар в Украйна, скоро отново беше предупреден от САЩ - 1
Снимка: БНТ

От началото на войната Путин действа доста ирационално. Според мен с тези действия цели да ескалира толкова военната ситуация, че всички страни да искат да се седне на масата на преговорите. Отговорът на НАТО и на международната общност трябва да бъде много категоричен. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на отбраната Драгомир Заков по повод на анексирането на окупираните от Русия територии в Украйна.
Той коментира и заявката на Москва, че ще разглежда удари по анексираните територии като удари срещу Русия и за защитата им не е изключено дори употребата на ядрено оръжие.

Украинските войски и в момента на анексирането са на територията на тези области. Ескалацията може да доведе дори до използване на тактическо ядрено оръжие, защото Путин действа ирационално. Но от друга страна той много добре знае, че ще срещне доста сериозен отговор от Запада. Путин е наясно с последиците, скоро отново беше предупреден от САЩ какъв ще е техният отговор, заяви Заков, цитиран от novini.bg.

Тактическото ядрено оръжие не е с мощност на бомбата на Хирошима. За България използването му няма друг ефект, освен психологически. Ако се случи обаче, това ще е първото използване на ядрено оръжие след Втората световна война, посочи той.
На практика няма директна заплаха за България заради войната в Украйна, но има редица рискове, като дезинформация, намеса в политически процеси, хибридна пропаганда срещу Европейския съюз и НАТО, които ерозират доверието на българското общество в институциите, отбеляза бившият военен министър.

Мисля, че има граници, които Русия няма да прекрачи. Не мисля, че Русия ще влезе в директна конфронтация с НАТО, каза Драгомир Заков.

Според него интерес от взривовете по "Северен поток" има Русия. Тя може да извлече ползи от това при бъдещ арбитраж, заяви Заков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    64 21 Отговор
    Бесилото вече се клати, заков
  • 2 Кой беше ти

    73 32 Отговор
    Да даваш оценки и коментари?На Путин не му пука изобщо. Ако реши ще използва всичко,за да защити руското население,палячо!

    Коментиран от #7

  • 3 КОЙ

    60 14 Отговор
    УСа лизач
  • 4 !!!?

    21 7 Отговор
    Ядрен чадър от дъжд не пази !!!?

  • 5 Иииииии.....

    23 23 Отговор
    на Путин не му пука.
    А на сащ и нато дали им пука.
  • 6 долу путиновата тирания

    23 58 Отговор
    В Украйна се решава съдбата та демокрацията в битката с тиранията.!

    Коментиран от #22, #42

  • 7 Хахахаха

    20 53 Отговор

    До коментар #2 от "Кой беше ти":

    На Путин не му пукало! Хахахаха. Ами и на кой му пука за Путин? Вече не е фактор! Вече на масичката чака и президента на Киргизстан да дойде. На другия ден, чака за среща с Ердоган, 1 минута, стои и се върти. Вече и ръцете не може да извива на Европа, за газта. Няма тръби, по които да я праща.
  • 8 !!!?

    25 42 Отговор
    Веднаж стомна за вода - Кримнаш, втори път стомна за вода - Домбаснаш, трети път "специална военна операция" за денацификация - Депутинизация и кремация !!!?
  • 9 Ицо

    47 15 Отговор
    Те краварите като го предупредих Путин си го премести в другия крачол
  • 10 Линкълн

    14 51 Отговор
    БРИКС и ШОС ,ОНД и ОДКС от 20 години водят ядрен шантаж и световни заплахи към всички, САЩ за цялото си съществуване са предупредили 2 пъти, единия път е при Карибската криза и сега с предупрежденията към Медведев и всички драскачи в руския парламент за ядрени бомби върху Запада и Лондон, трети път няма да предупреждават , ще бъде като изпревравщия удар върху Япония

    Коментиран от #29, #34

  • 11 Уве Зелер

    47 26 Отговор
    В Украйна НИКОГА не е имало и няма война. Война обяви на Русия целият западно атлантически свят още през 2008г. Война, която Руската федерация спечели безапелационно с половингодишна специална операция, в която брутално РАЗНЕБИТИ натовските войски и оръжия. А преди няколко години напляска САЩ в Сирия и то жестоко. ПОКЛОН ПРЕД ВСЕМОГЪЩАТА РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ!!!
  • 12 Я ПО ТО

    17 9 Отговор
    КОЙ ЩЕ ИМ ДАДЕ АРБИТРАЖ НА ТИЯ БРЕ ЧЕ ТО НИКОЙ НЕ ГИ СМЯТА ЗА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ
  • 13 Патриот

    43 15 Отговор
    Заков, подлого соросоидна, млък!!! Тихо и сбогом!

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ааа не!

    43 9 Отговор
    Да му проверят банковите сметки на тоя, дали има някакви необясними преводи в тях. Иначе е необяснимо защо говори такива глупости. За какво и е на Русия да ползва ядрено оръжие в Украйна, след като може да ги помете и с конвенционално. Тия ядрени дрънканици идват само от западната пропаганда. Путин в речта си отговори на ядрени заплахи от западни лидери. Чуйте му речта и не ни учете как да се пазим от дезинформация и кои са дезинформаторите.

    Коментиран от #18

  • 16 Просто човек

    14 40 Отговор
    Путин е страхливец!
  • 17 456

    33 5 Отговор
    Псевдо "министри на отбраната" е просто смешно да правят такива некомпетентни коментари. Човек може само да се пита кой го е пуснал този човек от специалното заведение в което би трябвало да е. И ауу какъв ужас, Нато предупредил Путин, а той ще си отреже ръкавите на потника от страх. Гледайте в Youtub интервютата на Скот Ритер.

    Коментиран от #32

  • 18 Дааа

    27 5 Отговор

    До коментар #15 от "Ааа не!":

    Да не говорим за нелогизма че Русия имала полза от взривяването на тръбите. С тези тръби Русия държеше за топките Германия /и ЕС /много гласове се надигнаха в Германия да се спрат безмислените санкци и даване оръжие за Украйна, та Русия да им пусне газа и да се върнат към нормален живот и икономика. С взривяването на тръбите се приключва този вариант и им се затварят устите. И Русия губи тези лостове за влияние. Кой има интерес от това?
  • 19 Бактън вече

    28 5 Отговор
    Путин, Путин, Путин.
    Всички се изредиха да ядат курабии.
    Явно голям шамар им заби Путин. Тези земи им трябват неистово, хората не ги жалят. Те ако са мислили за тях нямаше да ги трепат 8 год. Земята и ресурса им трябва. Но голямата им грешка беше, че отвратиха това население и то не ги ще.
  • 20 Маринов

    6 17 Отговор
    Върви се към ЛОКАЛНА Ядрена война при която Европа и Евроеиската час на Русия ще бъдат Изгорени а заради чуждите Бази у нас ще се Изгори и България.
  • 21 Матей преображенски

    23 6 Отговор
    Ядрен удар ли,тия гла-ва-на-ци бъл-ну-ват,за какво му е на Путин да ги пердаши с тактически ядрени снаряди,като и така си има достатъчно мощни бомби и ракети ,с които да ги направи на пух и прах.Тъй си мечтаят американските стратези и припяват,че Путин няма друг изход,освен червеното копче,колко пъти да им казва,че това е само в краен случай.Още не е изкарал модерните танкове и САУ,мощни ракети без ядрен заряд,лазери,хиперзвукови ракети,най-нови бойни самолети,големи дронове,танкове без екипаж.Ук-ри-те ще си продължат по старому с обстрелите,като си въобразяват ,че ще им се размине,без да проумяват ,че извършват агресия в руска територия и фактически водят необявена война,т.е.дръзко на-хълт-ване и на-шест-вие.Тогава ще има изявление като на Левиатан и ръцете на Путин ще са свободни да пометат фашистките пъл-чи-ща.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 САМУРАЙ

    3 19 Отговор
    Мрете болни рус@илтаци , вашата матушка се разпада,после наред сте вие !!!
  • 25 ха ха

    16 5 Отговор
    Мисля, че има граници, които Русия няма да прекрачи. Не мисля, че Русия ще влезе в директна конфронтация с НАТО, каза Драгомир Заков./ и грам не мислиш , ще ползва това което му е потребно
  • 26 сирене

    12 1 Отговор
    Жалко, че министър Заков не знае явно - такъв арбитраж в който всички участващи държави зачитат ики са негов член няма..
  • 27 Смешници

    18 3 Отговор
    Абе вие се молете да не го използва да умират невинни хора ,че Сащ ще си гледа сеира е от ясно по ясно .Целта на САЩ не е да умира ,целта на САЩ е да превърне Европа в латинска Америка и да се изтегли по достойно от конфликта в който влезна .
  • 28 Рико

    3 21 Отговор
    Дори и руснаците вече са разбрали че губят войната. Какво им остава освен да искат примирие, но е важно от какви позиции ще го искат. Трябва да имат някакви победи (реални или на хартия) за да са в по-добри позиции при преговорите. И те точно това опитват - да демонстрират някакви победи (формалните анексии). Единстветната поза от която Путин може да стои пред Зеленски е на колене и да проси милост.
  • 29 Смешник

    14 6 Отговор

    До коментар #10 от "Линкълн":

    Няма изпреварваш удар срещу Русия ,но явно толкова си чел .Чувал ли си за мъртва ръка защото цяла седмица на запад не спират да говорят за нея .

    Коментиран от #40, #41

  • 30 дядото

    11 3 Отговор
    велики позиции на политически дребосъци.то не ти,не зеленски.всички се перчите с господарите си.мълчението би ти подхождало повече,но явно затова ти плащат
  • 31 Сатана Z

    18 6 Отговор
    Краварите ще блеят в обора и нищо няма да направят ако Путин нареди да се използва ТЯО.Страхливи са ,знаят,че те ще са първата мишена.А Българските слуги са жалка пасмина от дегенерати купени като проститутки от своите господари от САЩ.
    Русия ще удари,в това няма съмнение ,а ние ще гледаме представлението от първия ред докато можем.


    Z

    Коментиран от #52

  • 32 456

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "456":

    Забравих да кажа, че Скот Ритър е бивш оръжеен инспектор на ООН.
  • 33 Хрис

    15 2 Отговор
    Преди 48 години САЩ предупредиха Турция и какво от това - турските войски все още са в Северен Кипър и нямат никакво намерение да мръднат.от там.3644
  • 34 Танк

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Линкълн":

    А САЩ предупредиха и Япония. Джентълмени.
  • 35 Танк

    6 3 Отговор
    А бе написа САЩ с малки букви. Що излизат с големи?
  • 36 сороснерес

    14 4 Отговор
    Крим,Донбас,Запорожье,Херсон...ЗаковАха сащ,европа ,жалко за украинските граждани..те са жертва на майдан 2014г..а реди това всичко беше ок..и Крим и др.територии бяха в състава на Украйна..на кого му притрябвало цялата дандания..НАТО ще се бие с Русия до последния украинец..
  • 37 Драгомир Заков

    8 2 Отговор
    Баща му от милицията на 2 градско. Donosчиk 1a степен.
    Синът е същият, вероятно много повече.
    Само крадци друго няма.
  • 38 киро

    11 3 Отговор
    хаахах Путин предупреди Запада за ядрен удар срещу тях,Русия няма нужда да пуска ядрена бомба на Украйна,тя е обре4ена от 3 месеца пи6а ,4е ще анексира половината Украина и ве4е 4 области,ме4тайте си глупаци,4е Украйна 6те си върне териториите
  • 39 Защо тактическо

    7 4 Отговор
    ядрено,има и други възможности,например един Пересвет!
  • 40 На Запад и особено

    5 9 Отговор

    До коментар #29 от "Смешник":

    Отвъд Голямата Локва като ти кажат:Не го прави!;просто не го правиш.Иначе действат!
  • 41 Чували сме От времето на

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Смешник":

    Брежнев е

    ..
  • 42 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "долу путиновата тирания":

    След 33 години демокрация намаляхме с 3 000 000 повече от половината са на оня свят.
  • 43 Пешо

    5 7 Отговор
    Не такива статии, бг путинофилите няма да могат да спят, че и без това сънят им е малко последният месец.
  • 44 Вирус

    4 1 Отговор
    Тоя па
  • 45 българин

    5 9 Отговор
    путиноидите лизачин да се предадът сами иначе ще бъдат издирени и качени на съжето като предатели на българия

    Коментиран от #47, #50

  • 46 Заков!

    13 2 Отговор
    А ти наясно ли си че ако те срещна на улицата, ще ти подаря бухалка между очите продажно коопиле!Едни и същи платени лакеи.Ами не ме интересува вашето мнение и вие сте пътници.Ще се товарите или на гумените лодки,подарени от САЩ или на колесниците на самолетите със запазени места.Разбира се ако успеете да избягате иначе сте при бай Ставри.И кой ви пита вас,пионките на САЩ.Честито на присъединяването на 4 републики към майка Русия, но очакваме цяла Украйна да се върне там,където винаги е била.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Охо-бохо

    4 1 Отговор
    И какви са последиците? Тя, войната вече поема пътя " на живот и смърт" така или иначе. Дали ще използват ТАКТИЧЕСКО ядрено оръжие или няма да използват, по никакъв начин не се променя желанието на Америка да унищожи Русия.
  • 49 Рашка с чашка

    3 9 Отговор
    Факт е че Путин анексира територии които не владее! Особено Запорожка и Херсонска! Донецка област е на 60% завладяна от Русия. Все едно за Запорожка област, Ердоган да превземе Кърджали и там да направи референдум за цяла България! Точно това се случва. Наложи се заради факта че Русия няма никакъв шанс да победи Украйна в конвенционална война. Сега им остана да плащат света с ядрен апокалипсис, също като Северна Корея, на които руснаците дадоха ядрено оръжие.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ПроссЗаек

    9 2 Отговор
    Абе сммешнико Заек, Русия има ядрено надмощие над цялото НАТО събрано заедно. Наясно ли си че могат да изтрият цяла северна америка и европа за точно 10 минути? Какви заплахи може да отправя САЩ след като са много по-слаби военно от Русия. Бюджета не прави ракетите и ядреното оръжие. Бюджета си го ползват за далавери, сделки и корупция. САЩ могат да предупреждават само слугите си и никой друг.

    Коментиран от #53, #55

  • 52 Кирпича

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Сатана Z":

    Ще погледаш няколко секунди , после ще се разпаднеш на атоми , или по добре да не гледаш ,защото нищо няма да видиш. При унищожаването на Содом и Гомор ангелите са предупредили Лот да не поглежда назад а да бяга, но жена му погледнала назад и се превърнала в стълб от сол . Всъщност за теб никой няма да си хаби приказките, нали все пак си просто НИКОЙ.
  • 53 Кирпича

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "ПроссЗаек":

    Могат да я изтрият ,само ако преди това я начертаят върху лист , и после с гумата ... нали знаеш как става, стой си на топло в бекярската квартира и не се прави на експерт по ядрените арсенали.2822
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "ПроссЗаек":

    Проблемът е че на всичките тези глупости, които говорите, им вярвате. И може от глупост да направите някаква глупост. Когато се каже оръжието на една страна се разбира цялата страна. Съвкупните възможности на цялата държава. Райски острови няма, каквато ти е цялата страна, каквото ти е цялото ниво, каквито са ти целите възможности, това е оръжието на страната ти. Те не могат отвертка да направят, атомни бомби щели да правят?!
  • 56 Папагал

    1 0 Отговор
    Ако Русия употреби ядрено оръжие то ще е по крайбрежията и езерата между Кравария и Канада - там е съсредоточена 70% от популацията. На Могливия остров са достатъчни 2-3 безпилотни термоядрени подводници взривене на западното и крайбрежие и 200 м цунами ще отнесе ингелизите през Ламанша във Франция и Белгия. Путин в последната си реч каза кой е връгът - англосаксонците. Руснаците 7месеца пожалват укрите,не им чупят мостове,жп.гари,комуникационна инфраструктура,цивилни производства... Тоя шемет Заков повтаря като папагал НАТО-БРЮКСЕЛСКИ опорки.
Новини по държави: