Last news in Fakti

30 Септември, 2022 19:27 1 661 19

Турция: Да се крие зад ЕС няма да донесе нищо добро на Гърция

  • гърция-
  • турция-
  • ес-
  • дипломация-
  • външен министър

Заяви днес турският външен министър

Турция: Да се крие зад ЕС няма да донесе нищо добро на Гърция - 1
Източник: БГНЕС

Да се крие зад Европейския съюз няма да донесе нищо добро на Гърция, заяви днес турският външен министър, като призова Атина да спазва международното право, предаде Анадолската агенция.

Отговорът на Гърция на турското писмо относно споровете в Егейско море, което Анкара изпрати до ООН, НАТО, Брюксел и лидерите на държавите членки на ЕС по-рано този месец, беше "слаб" и в него липсваха "правни аргументи", заяви Мевлют Чавушоглу пред репортери в югозападния окръг Мугла, предаде БТА.

Турция изпрати писмото след месеци на напрежение с Гърция, наблягайки на необходимостта от преговори, основани на международното право, за намиране на справедливи решения на споровете.

"Казахме им да не поставят трети страни между нас. Това беше наше споразумение", каза Чавушоглу, визирайки посещението на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в САЩ през лятото и оплакванията му от Турция.

Министърът подчерта, че Анкара многократно е полагала усилия за решаване на проблемите чрез дипломация.

Подчертавайки, че би било грешка Атина да се опитва да се "скрие зад ЕС", Чавушоглу критикува също и блока, който по думите му е пристрастен и не помага за постигането на решение на споровете.

Турският първи дипломат заяви, че Турция е длъжна да защитава правата на Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, и на кипърските турци в качеството си на страна гарант в Кипър и обеща, че ще продължи да го прави.

Той критикува решението на САЩ за отмяна на оръжейното ембарго спрямо Република Кипър, което оцени като "награда" за "отдръпването от Русия" на фона на войната в Украйна.

"Те (кипърските гърци) може и да са сътрудничили на САЩ срещу прането на пари, но трябва ли наградата да е оръжие? Можеше да е нещо друго, например парична подкрепа", добави той.

Според Чавушоглу този ход е нарушил балансираната политика на САЩ по отношение на острова и я е направил изцяло прогръцко-кипърска.

"Години наред САЩ имаха балансирана политика по отношение на острова. Следваха балансирана политика между кипърските турци и кипърските гърци, както и между Турция и Гърция. Сега, през последните две години, те се отдалечават от тази балансирана политика", заяви министърът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    13 42 Отговор
    Гърция не се крие, тя си е в ЕС. Друг е въпросът що за гейзърушки са в ЕС. А султана да кротува и да не се занимава много с византийците...
  • 2 Линкълн

    8 16 Отговор
    БРИКС и ШОС ,ОНД и ОДКС от 20 години водят ядрен шантаж и световни заплахи към всички, САЩ за цялото си съществуване са предупредили 2 пъти, единия път е при Карибската криза и сега с предупрежденията към Медведев и всички драскачи в руския парламент за ядрени бомби върху Запада и Лондон, трети път няма да предупреждават , ще бъде като изпревравщия удар върху Япония
  • 3 Аржентинските Монголи

    14 33 Отговор
    Никой не ги бръсне за слива турците и ги е яд
  • 4 БОЛШЕВИК

    8 14 Отговор
    Турци и гръци гонят се с каруци,
    правят се на атлантици а
    в главите мислят само
    за парици!

    Ние когато бяхме в соца
    тия капиталисти искаха
    и ние да хванем глисти!
  • 5 Линкълн

    10 35 Отговор
    Турция да се крие зад успехите на някогашната Османска империя ще им свърши зле шантажа, видяхме как Османия на три континента стана една дребнава Турция зависима от Русия в всяка индустрия и от Запада а сега лае срещу по малкия си съсед и го заплашва като Путин с свършек на държавата му, явно вярва в новия световен ред в лицето на бРИКС и ШОС но вече разлагаща се Русия и разпадаща се китайска икономика няма да подпомогнат неоимпериализма на Ердоган

    Коментиран от #8

  • 6 Линкълн

    2 12 Отговор
    Втората Световна се проведе 20 г преди официално да започне а завършека на втората световна беше много по далеч от официалната дата на историците а сега пхри ядрените режими на БРИКС ШОС ОНД ЕВразия ОДКС тя третата световна вече започна, в Украйна са исползване повече оръжия отколкото двете световни, студената война, корейско и виетнамска войни и сегашните регионални конфликти
  • 7 ФАКТИ :

    13 33 Отговор
    Турците са световни шампиони по наглост(гьонсуратлък). Техният бивш президент Тургут Йозал твърдеше,
    че Омир бил турчин-Омур, а пък Агамемнон - Ага Мемнун...

    Коментиран от #12, #13, #14, #15, #16, #18

  • 8 Петкан

    20 6 Отговор

    До коментар #5 от "Линкълн":

    Турция си гледа националния интерес и гледа да вземе най изгодното от двата блока ..Газ ,петрол ,суровини от Русия ..Пазари и финансиране от Запада ..не е лошо

    Коментиран от #9

  • 9 Чиста глава

    15 13 Отговор

    До коментар #8 от "Петкан":

    Турция е хвърлила око на островите и иска да ги анексира и с това да разшири часта си в Егейско море. Всичко останало са празни приказки..

    Коментиран от #11

  • 10 Орт

    18 5 Отговор
    Гърция да престане да се крие зад ЕС и да спазва договорите които е подписала.
  • 11 Орт

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "Чиста глава":

    Турция просто иска, Гърция да спазва договорите които е подписала.По вероятно е обратното Гърция,вземала зад себе си ЕС и по специално Франция иска да възстанови Византийската империя.Е,няма как да стане.
  • 12 Орт

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТИ :":

    Не могат да настигнат българите.
  • 13 Георги

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТИ :":

    Тургут Йозал беше кюрд,но това не беше пречка да бъде Президент на Турция. .... В България, примерно бихме ли гласували циганин да бъде Президент на България.....,макар, че тези, които преди гласуваха за Бялата Златка и бяга излъгани,сега са се наредили да бъдат излъгани от Черната Златка

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мехмед

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТИ :":

    Това ако го напишеш още един път ще ти е първи път.
  • 17 Ердо

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Георги":

    Но българите са "демократи "на ли?
  • 18 Истината

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТИ :":

    Цървулче нищо не си разбрал! Юзал се бъзикаше с гърчолята!
  • 19 Оре

    1 1 Отговор
    Стига ще плакали фесове всеки ден...мрънкане като деца и уж уплахи,направо смешници
Новини по държави: