Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Октомври, 2022 13:37 1 056 19

Полша: Иззетите от Русия активи трябва да се използват за възстановяване на Украйна

  • моравецки-
  • русия-
  • руски-
  • активи-
  • украйна

Това каза полският премиер Матеуш Моравецки, който говори на международна конференция във Варшава

Полша: Иззетите от Русия активи трябва да се използват за възстановяване на Украйна - 1
Източник: БГНЕС

Руските активи, конфискувани в чужбина, трябва не само да бъдат замразени, но и да им бъде разрешено да се използват за възстановяване на Украйна. Освен това, за да се победи Русия, трябва да се изгради нова архитектура за сигурност.

Това каза полският премиер Матеуш Моравецки, който говори на международна конференция във Варшава в сряда, съобщава Укринформ.

Още новини от Украйна

„Тази архитектура за сигурност трябва да прилага напълно различна парадигма в областта на енергетиката, икономиката, търговията и финансовото сътрудничество“, каза Моравецки.

Той подчерта, че никой не е в състояние да се скрие от руските заплахи или да пренебрегне руския капитал. Затова Полша подкрепя не само замразяването на руския капитал, но и неговото конфискуване и пренасочване към възстановяването на Украйна, в което ще участва и полският бизнес.

Премиерът на Полша отбеляза, че правителството на страната подкрепя проактивното участие на полския бизнес във възстановяването на разкъсаната от война Украйна.

„В рамките на новата архитектура за сигурност ще се уверим, че Полша и полските предприемачи, които бяха на първа линия за подпомагане на Украйна в нейните най-трудни моменти, които все още не са приключили, и че след края на войната Полша и Полша предприемачите са сред тези, които ще възстановят Украйна в съответствие с новия, грандиозен план Маршал“, каза Моравецки.

Той добави, че е необходимо да се запази позитивната енергия и по въпроса за интеграцията на Украйна в ЕС. Той припомни също, че Киев получи статут на кандидат за членство, включително и благодарение на решителните действия на Варшава.

По време на конференцията министърът на развитието и технологиите на Полша Валдемар Буда припомни, че 1200 полски компании са подали заявления до Полската агенция за инвестиции и търговия относно желанието си да участват във възстановяването на Украйна. Той изрази увереност, че въпреки че други чуждестранни фирми, по-специално тези от САЩ и Германия, биха искали да участват активно във възстановяването на Украйна, участието на полски компании ще бъде най-значимото в процеса.

Както беше съобщено по-рано, украинското правителство разчита да използва конфискуваните руски активи, по-специално тези на Международната резервна банка (бивша Сбербанк) и Проминвестбанк (ПИБ), за възстановяване на жилищния фонд, разрушен в резултат на военните действия.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    36 8 Отговор
    Цццц..... скачат на Русия , скачат и на Германия !? После ще плачат !!!

    Коментиран от #13

  • 2 Хихихи..

    32 7 Отговор
    Полшоо,мишко нещастна..Хенрик Сенкевич ти е Величието,друго не ти е Писано..
  • 3 КОТарАК

    8 29 Отговор
    1.5 милиона бойни униформи са изчезнали от руските складове. и друго снаряжение. никой не знае къде са. злите езици говорят , че са ги разпродали рашките и били много корумпирани. аз не вярвам-чел съм ,,Повест за истинският човек , от Борис Полевой
  • 4 ТаУмВзе

    32 6 Отговор
    Полячето улаво, ако си беше траяло щеше да си върне Лвов! Няма вече окрайна брееее.Z
  • 5 КОНТРАТА

    20 7 Отговор
    Ще има още един Катин
  • 6 Така е честно

    5 21 Отговор
    Който чупи-купи
  • 7 Хехе

    5 25 Отговор
    Малко са.Рашките ще доставят газ за Европа 10 години безплатно.После ще ги пуснат да се върнат на софрата.
  • 8 МирО

    26 2 Отговор
    Нормално, да се върнат на Русия и тя ще си оправи новата губерния - покрайнината
  • 9 Глупости на търкалета

    26 1 Отговор
    Какви мокри сънища сънуват поляците! Съществуването на Украйна в предишните и граници е под въпрос!
  • 10 Урюрвкос

    11 1 Отговор
    ами те свършиха париците, с тях се възстановява отбраната на Украйна, основно оръжие и боеприпаси. Сиренцето с пари.
  • 11 Браво

    15 1 Отговор
    Украйна в състава на РФ, ще я възстановите с откраднатите руски пари, иначе ще ядете кютек от руснаците
  • 12 Полша:

    0 10 Отговор
    Иззетите от Русия активи трябва да се използват за възстановяване на Украйна...
    Разбира се, че ще бъдат. Това е плана от самото начало. Подкрепям 👍
  • 13 Да де

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Смешно е.Искат от министър на външни работи на Бундесрепублик Дойчланд да им съдейства за над хиляда милиарда евро незаконно обогатяване.Хахаха.Ся и в руската копанка погледнали А си ...р
  • 14 Гошо тъпото

    5 0 Отговор
    Възстановяването едва ли ще е за ваша сметка.. когато си част от чужд план единственото което те спасява е да станеш непредвидим а вие сте шаблонни и това не го можете и докато не изядете боя не се примирявате с жалката си огледална същност)
  • 15 И да ги

    3 0 Отговор
    парите на поляците а ги разпределят и тогава каквото остане за у крайна
  • 16 Каквото

    5 0 Отговор
    и да си говорим накрая пак опира до пари! Ми така кажи, друже Моравецки, че много ти се ще да прилапаш тристате руски милиарда, нали? Кво се опитваш да баламосваш, че много си загрижен за възстановяването на Украйна, като зад всичко, което глаголиш, ясно прозира желанието да гепиш парите на руснаците... Но явно си правиш сметката без кръчмаря, а кръчмарят е големият ти бял брат отвъд океана... Може би читателите си спомнят как Паси говореше, че наши фирми щели да участват във възстановяването на Ирак и какво получихме в крайна сметка? Е, същото ще получат и поляците, ако изобщо се стигне до възстановяване на Украйна от чужди компании и държави... Този забравя, че тези дейности са запазени за нашите отвъдокеански братя... Също като в Ирак...
  • 17 С други думи

    0 4 Отговор
    Полският премиер Матеуш Моравецки предлага нещо разумно. Путин да бъде бит по чугунената главица с токчетата на обувките му. Смешно къс размер обувки, високи токчета. Чугунът е твърд, но чуплив материал.
  • 18 Дааааааам

    3 0 Отговор
    Тея както я карат, ще се свият отново до изконните си територии - Галицийското херцогство. А това не е било толкова отдавна. Има, няма 200г.
  • 19 дядото

    1 0 Отговор
    десетилетия нямах обяснение за ситуация с полша в миналото и настоящето- войни.и от север и от запад и от изток.векове заличавана,милиони жертви.последните години започвам да разбирам.ами те поляците май са си го заслужавали.такова самочувствие,агресивност и наглост водят до такава история.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания