Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 09:59 1 002 7

Ердоган готов да приеме членство на Финландия в НАТО, но не и на Швеция

  • финландия-
  • швеция-
  • нато-
  • тероризъм-
  • турция

Тъй като там продължават да "шестват терористични организации"

Ердоган готов да приеме членство на Финландия в НАТО, но не и на Швеция - 1
Източник: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да даде положително становище за присъединяването на Швеция към НАТО, докато в тази страна продължават да "шестват терористични организации", предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Ердоган говори на пресконференция в чешката столица, където участва в първата среща на Европейската политическа общност - форум, в който участват 44 европейски лидери както от Европейския съюз (ЕС), така и извън него, предаде БТА.

Турският лидер каза, че би желал да се срещне с новия шведски министър-председател, когато има възможност. Той напомни за разговорите си с предишния външен министър и предишния министър-председател на Швеция.

"По време на разговорите с тях заявихме, че докато в Швеция продължават шествията на терористични организации, докато тези терористи се изявяват в парламента, мнението ни за Швеция няма да е положително", каза той.

Същевременно Ердоган разграничи Финландия от Швеция що се касае до спънките, които неговата страна вижда по пътя им за присъединяване към НАТО.

"Проведохме кратка среща с министър-председателя на Финландия, която премина успешно. Казах му, че отношенията ни с Финландия се различават от тези с Швеция, тъй като Финландия не е място, където се шири тероризъм. Но Швеция е място, където тероризмът е широко разпространен", каза турският президент.

Ердоган обеща, че Анкара ще направи "всичко възможно", за да улесни присъединяването на Финландия към Атлантическия съюз, ако НАТО вземе такова решение.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандума в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г. Друго ключово условие на Анкара беше премахването на ограниченията за продажба на оръжие на Турция.

В замяна на поетите ангажименти на срещата в Мадрид Анкара даде условно съгласие за присъединяването на скандинавските държави към НАТО. За да се случи това обаче, Швеция и Финландия се нуждаят и от ратифицирането от Турция на договора за присъединяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българските турци

    14 2 Отговор
    Турция обвинява почти всички останали членове на пакта които по един или друг начин толерират сепаратистите (ПКК) и гюленистите(ФЕТО) в Турция и им дават убежище в страните си и след което "наивно" или най "нахално" или "арогантно" говорят за "член ПЕТИ"на НАТО !Финландците като Естонците,Унгарците и Българите са народ с Алтаични корени и вероятно ще бъдат ратифицирани ...Шведите и те но малко по късно(след "сделката"Ф-16) !
    Не трябва да се забравя че НАТО има обвързващ кодекс който е валиден за всички членове на този пакт и че те никак не звучат като правила на някое Благотворително дружество за закрила на европейски пудели или Мускетарско клубче за взимопомощ ! Кръвта на турският аскер която е пролята по време на мисиите на НАТО през 70 годишното му членство е винаги горещо и пари сърцата на 90 милиона турци в Турция и извън Турция ! Тия които виждат "неблагодарни кучета " в Турското ВЕТО нека се опитат да пресметнат на каква стойност би била всяка Българска или кoято и да е капка кръв пролята за НАТО от воин на останалите 29 !!!
    Някои ще хранят кучета да те лаят , а ти ще идеш да лееш кръвта си за тях...къде има такъв кодекс с член ПЕТИ ! ! !

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Русофоб Антисемит

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българските турци":

    Много хора не знаят ролята на принц Карл Шведски и заслугите му за освобождаване на държаните в плен от Антантата 150 000 български войници, които бяха в плен на най-мразещите българи страни, които са били малтретирати, избивани и краят им е бил ясен. Принцът апелира световното обществено мнение за съдбата на българските войници, пише лични писма до президентите на САЩ и на Франция, до близките му английски и италиански крал, до колегите си от червените кръстове в САЩ и Британия като настоятелно излага положението на българските пленници и на България въобще, моли и настоява за бърза намеса. Принц Крал Шведски полага изключително големи и също до възможната степен успешни усилия и за подпомагане на децата на бежанците от предадените след войната български територии. В началото на 20-те години на ХХ век Цар Борис III удостоява принц Карл Шведски с Великия кръст на първостепенния български орден „Свети Александър“.
    А историята да се стигне до това се дължи ина един изключителен българин, обикалящ с молби царе и крале, с зов за помощ, и само от Швеция получава гореща подкрепа, цяла Швеция прегръща идеята и се започва денонощна дипломатическа дейнос

    Коментиран от #7

  • 3 Кви са тия български турци?

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "Българските турци":

    Отоманското население останало по земите на освободената България не турско,по проста причина,че Турция като република и име излиза много по-късно.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Е тогава това турско робство

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кви са тия български турци?":

    Преди да има турци измислица ли излиза, че е?
  • 5 Българските турци

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кви са тия български турци?":

    Османлийски турци или по право Румелийски турци става ли ?...Или направо да кажем Балкански турци ...по съвестно няма нищо общо с нещо българско !?...
  • 6 Българските турци

    6 0 Отговор
    Много интересно на какъв език са говорели и как ги викали османлиите преди 200 години по тия земи или по Европата и Америка ?!...
  • 7 Българските турци

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофоб Антисемит":

    Значи българите са длъжници на Швеция и с чиста съвест може да се жертват за тях при евентуално положение на "Шведски член Пети"!!!
Новини по държави: