Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 07:40 1 607 30

НАСА: Опитът за пренасочване на астероид е успешен

  • наса-
  • сащ-
  • астероид

Космическият апарат, който се вряза в малък астероид на милиони километри от Земята, е успял да промени орбитата му

НАСА: Опитът за пренасочване на астероид е успешен - 1
Снимка: Shutterstock

Космическият апарат, който се вряза в малък астероид на милиони километри от Земята, е успял да промени орбитата му, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение от НАСА.

Сондата ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид - Double Asteroid Redirection Test) беше насочена умишлено към астероида Диморфос, за да бъде проверено дали могат да бъдат пренасочени астероиди, застрашаващи Земята.

"Тази мисия показва, че НАСА се опитва да бъде готова за всичко, което Вселената ни подхвърли", заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън по време на брифинг в централата на космическата агенция във Вашингтон.

Космическият апарат ДАРТ издълба кратер в астероида Диморфос на 26 септември, като изхвърли отломки в космоса и създаде опашка от прах и отломки, простираща се на няколко хиляди километра. Бяха необходими дни наблюдения с телескопи от Чили и Южна Африка, за да се определи доколко ударът е променил орбитата на 160-метровия астероид около неговия много по-голям спътник.

Нито един от двата астероида не е представлявал заплаха за Земята - и все още не представлява такава, тъй като продължават пътуването си около Слънцето. Точно затова учените са избрали двойката за първия в света опит за промяна на орбитата на небесно тяло, отбелязва АП. Експертите по планетарна отбрана предпочитат да изменят траекторията на опасен астероид или комета, ако разполагат с достатъчно време, вместо да го взривят и да създадат множество отломки, които биха могли да паднат върху Земята.

"Впечатляващо е, че направихме тази първа стъпка... но наистина трябва да разполагаме и с време за реакция, за да бъде ефективен подобен метод", каза Нанси Чабот от Лабораторията по приложна физика към университета "Джон Хопкинс", която е ръководила изработването на космическия апарат и ръководи мисията на стойност 325 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путинче

    10 9 Отговор
    НАСА най добре да отклони един астероид към Кремъл 😜😆
  • 3 дико

    13 6 Отговор
    А какво ЩЕ последва от тази намеса в космоса , като знаем какво последва след всяка намеса на краварите ТУК на ЗЕМЯТА - разруха и глад .

    Коментиран от #5, #13, #18

  • 4 Мишел

    2 3 Отговор
    След като са известни масата, скоростта и посоката на движение астероида и на сондата , ефектът от удара може да бъде точно изчислен по законите на класическата механика.

    Коментиран от #8, #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Науката издиша

    10 4 Отговор
    НАСА отчаяно се саморекламира. За неразбиращите: забавили една скала обикаляща около големия астероид. Скалата Диморфос е 140 метра диаметър и обикаля астероида със скорост по малка от тази на пешеходец 0,2 м/с. Астероидите които заплашват Земята са с 10 пъти по голям диаметър (1000 пъти по голяма маса) и скорости спрямо Земята 10000 пъти по големи от тази на Диморфос. Прости сметки показват, че кинетичната им енергия спрямо земята е 100 МИЛИАРДА пъти по големи от тази на Диморфос спрямо астероида около който се върти. Така че, драги ми незнайковци, за да отклонете истински метеорит, ще ви трябват няколко МИЛИАРДА ракетки като тази изстреляна от НАСА.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Целта е самореклама

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мишел":

    Абсолютно вярно, но целта на НАСА не е да провери сметките, а да покажат че САЩ са "лидери" в Космоса. Друг е въпросът че истински астероид насочен към Земята ще мине през злополучните им сонди като горещ нож през масло.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ракетчик

    2 5 Отговор
    Уволнения Рогозин не харесва това хахах
  • 11 Слез от черешата

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Путинче":

    Истинските учени първо правят сметки дали целта е постижима. Със съвременните си възможности НЕ можем да отклоним сериозен астероид дори и да съберем цялото атомно оръжие на Земята. Сметката е елементарна но Евроатлантици като тебе толкова си можете - с неграмотност прогрес не се постига. Пример е "зелената ви енергия", от която също грам не разбирате.

    Коментиран от #14

  • 12 Путинче

    3 14 Отговор
    Американците правят апарати за отклоняване на астероиди, ракети за да стигнат Луната и Марс а рашките правят Кинжали и Сармати с които да унищожат Земята. Цивилизация и варвари в 21 век.

    Коментиран от #15

  • 13 Пипат предпазливо

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "дико":

    Ами те краварите затова се целеха в скалата Диморфос, защото ако пази боже отклонят основния астероид във системата (слава богу не могат), не се знае дали няма да цъфне след 100 години право към Земята. Орбитите на астероидите не са напълно предсказуеми. Но цялото занятие е напълно безпредметно защото нямаме мощността да отклоним истински астероид.
  • 14 Путинче

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Слез от черешата":

    Ти да не би да си"истински" учен та изказва мнения като последна инстанция? Това е експеримент и освен това никой не знае какъв точно и колко голям астероид ще застраши Земята в бъдеще. По добре да се работи по въпроса вместо да се критикува и нищо да не се прави. Може да се окаже че в бъдеще технологиите ще са напреднали поне до там да отклонят астероиди които ако не да унищожат планетата могат да нанесат сериозни локални поражения.

    Коментиран от #16

  • 15 Учи история преди опорките

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Путинче":

    Лунната ракета на Краваристан така и не успява да излети поради критични повреди. И това е само безпилотната проба, а с екипаж може да стане втори Чалънджър поради очевидната им разсеяност. Иначе във варварството са велики - единствената нация използвала Атомни бомби.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Добре, че е НАСА

    3 4 Отговор
    Рогозката щеше да забие астероида право на Червения площад.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ало

    3 1 Отговор
    Вместо да давате милярди прясно нопечетани хартиики за войно помежду си мислете как да отклоните големият камък който идва. Тези павето които отклонявате е просто смешно да го пишете
  • 20 Учителят

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мишел":

    Браво Михаиле, ще ти пиша 6.
  • 21 БеГемот

    3 1 Отговор
    Така няма да стане...трябва да кацне на астероида и тогава да пусне супер дупер йонно плазмения двигател на втора светлинна с хипер скок през пространството...Абе много поздрави на динозаврите и плюите в пазвата...
  • 22 Гаглей

    2 2 Отговор
    А раша не може да оцели с кривите си ракети мишана от 100 км. Хахаххаха
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 2 Отговор
    Така ще пренасочваме и руските сателити!

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Мечтай си

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Как бе бай ганьо - ще пращаш сонда от половин милиард за да отклони сателит и да падне на кратуната ти? Руснаците направо си ги повреждат с лазер от земята. Ефективно и евтино!

    Коментиран от #26

  • 25 Най много да пренасочиш

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    на баба ти хвърчилото!
  • 26 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мечтай си":

    Нема такав Лазар. Има създаден да действа само до 4-5 км и може да порази дрон, самолет и др. Камо ли на 10 млн. км. и такова масивно тяло, като астероид 160 м
  • 27 Уса

    1 0 Отговор
    Да не се чудите, ако утре ни нападнат пенясали от злоба извънземни да си търсят застраховката
  • 28 Уса

    1 0 Отговор
    Всеки знае,че когато хвърлиш камък в двора на съседа вероятноста да се върне и ви удари по главата е голяма.По добре е наса да се заеме с по-важни за човечеството неща а не да пренарежда вече прецизно наредените астероиди
  • 29 Дааааааам

    2 0 Отговор
    Интересно Джон Хопкинс с какво не се занимават? От там дори пращат на наЩе умници бройката на заразените и споминалите се от/с ковиТ.
  • 30 Ракетчик

    1 0 Отговор
    Абе това е ново оръжие ма не се сещате. Следващия етап е да се отклонят астероиди към Раша. Чиста работа - вместо ракети им засилваш камъни от космоса и няма какво да направят или кого да обвинят хехе. За достоверност ще насочат няколко в морето и Гоби уж е природно бедствие.