Тема: Украйна

19 Октомври, 2022 09:30 1 201 18

"Ню Йорк таймс": Украинците се сблъскват с недостиг на електроенергия, вода и топлина

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • западен печат

"Гардиън": Русия предупреди, че "в много близко бъдеще" предстои да се разрази битката за Херсон

"Ню Йорк таймс": Украинците се сблъскват с недостиг на електроенергия, вода и топлина - 1
Снимка: Shutterstock

Украинците се сблъскват с недостиг на електроенергия, вода и топлина, като бомбардировките на Русия по граждански обекти и инфраструктура изправят милиони хора пред перспективата за тежка зима без достъп до основни услуги, пише в. "Ню Йорк таймс".

Руският обстрел предвещава нова фаза на войната, посочва изданието. Въпреки че силите на Кремъл не могат да постигнат успехи на бойното поле, те все по-упорито се опитват да причиняват страдания от разстояние. Цивилните и инфраструктурата са мишени още от началото на инвазията, но Русия рязко е увеличила ударите дълбоко в територията на Украйна, като се е съсредоточила върху жизненоважни мрежи от комуналната инфраструктура, чийто срив би довел до нов вид хуманитарна катастрофа там, коментира "Ню Йорк таймс".

Още новини от Украйна

Великобритания и САЩ са имали спешни разговори във връзка с използването от Русия на ирански безпилотни самолети камикадзе, пише британското издание "Телеграф". Британският министър на отбраната Бен Уолъс е пристигнал във Вашингтон за спешна среща с американския си колега снощи, за да обсъди използването от Русия на дронове за нападения срещу Киев, посочва вестникът. "Телеграф" отбелязва, че разговорът между двамата министри е бил описан от един източник като "среща за планиране" и част от подготовката за отговор на руската агресия.

Междувременно Русия предупреди, че "в много близко бъдеще" предстои да се разрази битката за Херсон, пише в. "Гардиън". Британското издание цитира думите на заместник-ръководителя на назначената от Москва военно-гражданска администрация на Херсонска област Кирил Стремоусов, който е заявил, че "на цивилното население се препоръчва по възможност да напусне района на предстоящите ожесточени военни действия, за да не се излага на ненужен риск". Новият командващ на армията на Москва в Украйна Сергей Суровикин обяви вчера, че цивилни граждани се "преселват" от окупирания от Русия град Херсон и определи военната ситуация като напрегната, отбелязва "Гардиън".

Снимка: Shutterstock

САЩ и европейските им партньори продължават да предоставят военна помощ и оръжия на Киев с надеждата, че Украйна ще може да се възползва от сегашното си предимство, за да си върне териториите, завзети от Русия през последните осем месеца, или най-малкото да си спечели по-силна позиция, когато враждуващите страни в крайна сметка решат да осъществят смислени преговори, пише в своя коментарна статия журналистът Ишан Тарур от в. "Вашингтон пост". Междувременно Кремъл е отговорил на неотдавнашните си неуспехи с ескалация на насилието, безразборни удари по цивилни райони в Украйна, като същевременно е взел на прицел и енергийната инфраструктура на страната. Последната тактика е част от по-широката стратегия на Русия да използва предстоящата зима в своя полза, като остави украинците на студено и тъмно, а в същото време повиши разходите за енергия – и разпали недоволството на гражданите - в цяла Европа, посочва коментаторът.

Путин изглежда вярва, че може да накара враговете си да се откажат, преди да претърпи голямо поражение, докато САЩ се държат така, сякаш могат да възпрат Путин от ескалация достатъчно дълго, за да може Украйна да надделее, пише Хал Брандс за в. "Блумберг". Резултатът от всичко това е насилствено, нестабилно равновесие, което не може да се задържи вечно, тъй като ангажираните участници преследват непримирими цели, заключва Брандс.

Източник: БТА

Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    26 1 Отговор
    Ее туй е само началото
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    29 2 Отговор
    Жителите на ЕС също се цблъскват с недостиг на електроенергия и топлина.
  • 4 СОНЯ НЕМСКА 🇷🇺

    12 1 Отговор
    Днес ще се сблъскат с една стара моя песен, но с нов аранжимент създаден с любезната подкрепа на Опенхаймър 😆😆😆
  • 5 нико

    25 2 Отговор
    Точно така и те ТОРМОЗЕХА осем години народа в Крим , без вода и енергия , гонене , убийства , палежи и др.. Господ забавя но не забравя .
  • 6 Мда

    4 30 Отговор
    Русия води война срещу украинското население, а не срещу украинската армия, страхливци! Създават хуманитарна криза, за да страда мирното население.

    Коментиран от #11, #12, #17

  • 7 Вулварийн

    8 0 Отговор
    и акъл, и акъл
  • 8 Макробиолог

    28 1 Отговор
    Чудя се кое ще свърши пълрво--ракетите на Путин,украинците годни да носят оръжие или барелите петрол в резерва на САЩ?За Европа нямам съмнение ,твърдо,стабилно ипланомерно движение към дъното.
  • 9 Томи с българите е така

    25 1 Отговор
    не са само укросите. очевидно където е стъпила американска кубинка навсякъде е така.
  • 10 Курадо Катани

    24 1 Отговор
    Докато не обесят зеления укромонгър, само по-зле ще става
  • 11 Дениска

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    ти ли си бре
  • 12 АХА

    22 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    А зеленото джудже и предшествениците му интересно срещу кого водеха една непредизвикана война. И е добре да сезамислиш преди да защищаваш фашисти.
  • 13 нннн

    12 1 Отговор
    А мислиха ли ,,горките" украинци като си избираха парламент и президент? Или и те като нас...
  • 14 Бивш канадец

    9 0 Отговор
    Не разбирам защо краварите се възмущават - в момента Путин действа точно като тях в Ирак (примерно)?

    Коментиран от #18

  • 15 Киро Сблъсакът

    2 0 Отговор
    Добре доши в европа.
  • 16 От страни

    0 0 Отговор
    И даже сега може да се каже ч не са ги и почвали още. Когато ги почнат всичко ще свърши за няколко дена. Говорих с украинец - фрашкано е с поляци и говорещи английски. Той говори за техното ВСУ като за нещо чуждо а не нещо украинско. То не е далеч развръзката - битката за Херсон ще даде резултата. След нея ще е ясно кво ще става.
  • 17 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    Гледай клиповете - всичките БПЛА са насочени към инфраструктурни обекти и само ако се опитват да го свалят с автомати пада на жилищни блокове. То повече щети нанесоха украинците в опити да свалят тия "шахиди" като стрелят и с автомати и с С-300 та целят сгради и жилища. Путин все още не ги е почнал.
  • 18 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бивш канадец":

    Не баш така - по меко действа. краварите навсякъде убиват мирно население. Колко са случките когато оператора на дрона вижда много брадати на куп и насочва дрона натам а после се оказа че е било свадба. По време на войната в Ирак са унищожени 2 милиона цивилни и никой от нашите подлоги не мрънка че Обама е Хитлер и т.н.
    Хибридната война си е ефикасна - правиш мърсотии и бързаш пръв да кажеш че го е направил твоя противник а после, след няколко дена ще се разбере че е лъжа ама до тогава можеш да засилиш вестници и канали да ги бълват тая лъжа. Нали видехте сирийското дете дето уж било натровено с бойни химически оръжия? Докараха го в студиото и той расказа как им платиха да участват, как го поливаха с маркуча (С МАРКУЧ, КАРЛ!!!!) за да го уж очистят от БОВ. И така е навсякъде. Кво са няколко хиляди хохолика убити от Путин срещу няколко десетка милиона граждански убити от американците по цял свят??? Ама да си чул някоя подлога да мрънка за тях?
Новини по държави: