Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Октомври, 2022 11:30 3 216 56

Bloomberg: Пожелателната стратегия за стратегически разгром на Русия

  • русия-
  • войната в украйна-
  • противопоставяне русия -запада-
  • украйна-
  • владимир путин

В продължение на осем месеца от началото на руската война в Украйна Владимир Путин подчертава, че този конфликт е екзистенциална борба за Русия, борба за това да не й бъде наложен "нов световен ред"

Bloomberg: Пожелателната стратегия за стратегически разгром на Русия - 1
Снимка: БГНЕС

В продължение на осем месеца от началото на руската война в Украйна Владимир Путин подчертава, че този конфликт е екзистенциална борба за Русия, борба за това да не ѝ бъде наложен "нов световен ред". Парадоксално, но авторитетни западни политолози започват да говорят същото: темата на техните изказвания се измества от помощта на Украйна към формирането на следвоенен глобален ред. Този най-нов световен ред, според техните планове, ще извади Русия от играта, което ще направи невъзможно тя да създава проблеми в бъдеще, анализира американската агенция Bloomberg.

Подобна промяна поставя под въпрос преобладаващата представа, че войната в Украйна е обикновен конфликт, който ще завърши с някакъв договорен компромис, преди или след падането на режима на Путин. Мнозина на Запад - и не само в Централна и Източна Европа, където мнозина винаги са вярвали, че Русия не може да бъде променена - сега са убедени, че Москва трябва да бъде лишена от преувеличената си международна роля. Други все по-открито призовават тя да бъде поставена на колене като нацистка Германия или нейния съюзник Япония. Точно така: първо Русия трябва да бъде поставена на колене, като Германия и Япония, и едва тогава може да ѝ бъде позволено да се възстанови и реинтегрира.

Още новини от Украйна

Френският политолог и държавен служител Никола Тензер красноречиво представи аргументите на тази група критици на Русия в платформата Substack. Според него "нашите глупави и корумпирани политици" са направили грешка в началото на 90-те години на миналия век, когато са се опитали да възобновят отношенията с посткомунистическа Русия на базата на "една илюзия, родена от надеждите от 1991 г.". Западът, твърди Тензер, не трябва да се колебае да формулира собствените си военни цели, дори ако официално привидно не е замесен в конфликта в Украйна. И една от основните военни цели на Запада предлага изтеглянето на руските войски от всички страни и региони, където в момента присъства "режимът на Путин".

Това означава, че в случай на поражение на Русия в Украйна, руските войници, в съответствие с максималистичните планове на Тензер, ще трябва да бъде изгонен отвсякъде: не само от Украйна и Грузия, но и от Сирия, Беларус, Армения, държавите от Централна Азия, Африка и Латинска Америка, където действа ЧВК "Вагнер". Освен това Русия, ако сега се окаже слаба, ще бъде лишена от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, ще бъдат премахнати и остатъците ѝ от достъп до западната финансова система и, разбира се, за мрежите ѝ на влияние на Запад ще бъде изкоренен. Тензер пише, че дори "полупоражението" на Русия не го устройва. В крайна сметка за Русия подобна ситуация, според него, все пак ще бъде победа: тя ще позволи на Кремъл да поддържа глобални амбиции. А това не е необходимо, Русия трябва да бъде превърната в "нормална държава" - "обратното на империя." Необходима е външна победа над Москва, защото такава трансформация не може да се постигне отвътре в Русия.

Фиона Хил, една от най-уважаваните жени експерти по Русия в САЩ и специален асистент по европейските и руските въпроси на президента Тръмп в предишната администрация на САЩ, предложи по-малко радикална версия на същото мнение в скорошно интервю за Politico. Въпреки това тя призова Русия да бъде лишена от правото ѝ на вето в Съвета за сигурност на ООН. Но най-важното е следното: Фиона Хил призна, че в действителност борбата на Русия със Запада не е заради Украйна. "Това е конфликт на великите сили, третият конфликт на великите сили в европейското пространство за малко повече от век", цитират журналистите Фиона Хил. "Това е краят на съществуващия световен ред. Нашият свят никога повече няма да бъде същият."

Това разбиране на ситуацията е подобно на това на Путин по една изключително важна тема: то признава, че интересите на Запада надхвърлят падането на режима на Владимир Путин в Русия. Стратегическата цел на Запада е да създаде ситуация, при която Русия да остане трайно отслабена държава за дълго време. Въпреки това, дори когато неговите войски на бойното поле претърпяват един неуспех след друг, Путин продължава да оформя дискурса, просто защото западните защитници на неговото "стратегическо поражение" не могат да формулират начин за постигането му.

Какво ще даде лишаването на Русия от правото на вето в ООН, освен факта, че най-после ще се създаде мнозинство в Съвета за сигурност (СС) на ООН, което ще гласува за прякото участие на войници от западните страни в руско-украинския конфликт? ? Путин не може да бъде спрян само с изобличения, както показаха последните гласувания в Общото събрание на ООН като цяло срещу него. И ако е така, какво трябва да се направи? Как да принудим Русия да изостави военното си присъствие на територията на бившия СССР и в различни части на развиващия се свят, ако не бъде победена решително в конфликт, по-голям от украинския? Ако Русия просто бъде принудена да се оттегли от редица украински територии, които е окупирала - дори от целия Донбас, Крим и Черноморските региони - Кремъл все още ще запази сили и ресурси, за да поддържа влияние другаде и да се подготви за нова кампания срещу Украйна .

Никой, дори най-радикалните поддръжници на лишаването на Русия от останките от важната ѝ роля в ерата след Втората световна война, не предлага опция за пълномащабен конфликт с тази държава. Дори Тензер признава това. "Като казваме, че не сме във война - и ние със сигурност не приканваме западните лидери да казват това на висок глас - западните лидери се поставят в позиция, която им пречи да формулират цели за конфликт (с Русия)", пише Тензер. Да, това е лошо, но какво предлага Тензер. Ето нещо: макар да не призовава западните правителства да обявят война на Русия, той се застъпва за стремеж към резултати, които иначе биха могли да бъдат постигнати само чрез пълномащабна война.

Табуто срещу пряката военна конфронтация с Русия е остатък от Студената война: то се основава на убеждението, че Русия със сигурност ще отговори с ядрен удар. Независимо от възможността за практическа реализация на такъв удар от Русия, този страх все още е достатъчно силен, че нито един отговорен политолог днес не би предложил да се прекрачи тази граница - но това е засега.

В резултат изпълнението на плана за нов световен ред, в който Русия се превръща в кротка постимперска държава, разкаяла се в амбициите си, пада върху плещите на украинците. Именно на тях Западът предлага да победят Русия без ответен ядрен удар. И ако този ядрен удар срещу Украйна все пак бъде нанесен - за което никой не говори на глас - Западът предлага на украинците да умрат като мъченици в името на великата цел окончателно превръщането на Русия в парий, недосегаем и завинаги отслабен парий в международните отношения.

Въпреки цялата западна подкрепа под формата на боеприпаси, оръжия и обучение, Украйна все още се бие сама: войниците умират, страната се разпада. И въпреки всички военни успехи, резултатът все още не е предизвестен. Русия следва "сирийския вариант": унищожаването на инфраструктурата от Русия, волно или неволно, връща Украйна обратно в Средновековието и предимствата на последната по отношение на мотивация и тактически потенциал може да не са толкова ефективни, колкото по време на неотдавнашното противодействие. Мобилизираните войници от руската армия ще затруднят отново Киев да пробие руската отбрана, особено през зимата. Но ако украинците наистина спечелят, те нито ще завладеят, нито ще "денацифицират" Русия: те просто искат земите и градовете си обратно, които все още не са си върнали.

И така, тази концепция за "стратегическо поражение на Русия" от Никола Тензер страда от липса на логика. Логическата празнина тук е следната: Западът няма практически средства да разбие Русия, да я направи мека и пухкава, докато Путин има мощен коз под формата на ядрени оръжия. За да постигне най-амбициозните си цели, Западът трябва да пренебрегне заплахите на Путин и да разположи своите войници директно на бойното поле. Без това Русия не може да бъде умиротворена, а ако не бъде умиротворена, ще бъде невъзможно да бъде "денацифицирана" по примера на Германия и Япония, за което така мечтае Западът. Спомнете си, че Германия и Япония отхвърлиха империализма благодарение на десетилетия на окупация, насилствена демилитаризация и политически структури, дошли отвън.

Предлага се и друг изход: да признаем, че Русия има още един шанс да се промени отвътре. Наивно е да се вярва, че либерална демокрация веднага ще се появи от останките на режима на Путин. По-реалистичен сценарий изглежда крайнодясно правителство, което ще действа от силно чувство на отхвърляне (негодуване) към Запада. Но също толкова наивно е да се очаква страна с размерите и силата на Русия по някакъв начин да "плаче политически" и да се предаде, ако Западът използва по-твърда дипломация или затегне вече безпрецедентните икономически санкции.

Това, което трябва да се предложи на руснаците, е визия за поне някаква интеграция с победителя, наречен Запад, а не безнадеждно окончателно поражение; трябва да им се даде същата оптимистична перспектива, която унизените и окупирани Германия и Япония получиха след реформите. Безкомпромисната твърдост, произтичаща от пряката военна намеса, е също толкова лицемерна, колкото и откритото съгласие с Путин, в което Западът се ангажира през последните 20 години. Единственото бъдеще, което може да обедини и мотивира пъстрата опозиция на Русия срещу Путин, е съпротивителното движение срещу войната, империализма и тоталитаризма, както у дома, така и в чужбина, е призивът Русия да стане част от Запада с всички ограничения, които произтичат от това. Но и с всички лични облаги, нека добавим.

Русия се опита сама да премахне последиците от сталинизма през 90-те години - и не успя. Руснаците не успяха да зачеркнат напълно това свое минало и постоянно си го припомнят. Но кой каза, че не може и не трябва да се опитва отново? Това е най-добрият вариант за целия свят пред заплахата от тотална война.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    51 17 Отговор
    Пожелателна стратегия, сметки без кръчмар.

    Коментиран от #3

  • 2 Шаломов

    15 25 Отговор
    Какво да направя, като Ротшилдите ми заповядаха да разгромя Русия и да не личи, че е нарочно? Казаха аз да обера пешкира срещу $2 млрд.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коко

    51 23 Отговор
    Не мога да разбера кой ги мисли и пише тези глупости ?!
    Щели да царуват без Русия! Я пак помислете възможно ли е това?

    Коментиран от #8, #11, #12

  • 5 Дааааааа

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "Шаломов":

    Не бях чувал до сега пешкир да се обира.

    Коментиран от #9

  • 6 SDEЧЕВ

    23 16 Отговор
    ТАКИВА ТЪПОТИИ МОЖЕХА ДА СЕ ПИШАТ,АКО АЙНЩАЙН НЕ БЕШЕ ИЗМИСЛИЛ АТОМНАТА БОМБА И АКО САЩ НЕ БЯХА Я ИЗПОЛЗВАЛИ-СЕГА ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАКВО СЛЕДВА ,АКО ПРОДЪЛЖАВАТ В СТИЛ- ЛЕВСКИ ЦСКА

    Коментиран от #10, #14, #15

  • 7 хаос

    16 34 Отговор
    всичко това е въпрос на време. на русофиляетата не им е угодно но ще свикнат те са си продажници ще се нагодят
  • 8 Бай градски

    7 26 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    Напълно е възможно, дори напоследък все по често се налага мнението, че е задължително!!

    Коментиран от #36

  • 9 Майчиния език

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "Дааааааа":

    Защото си иракчанин.
  • 10 Констатирал

    19 7 Отговор

    До коментар #6 от "SDEЧЕВ":

    ТИПИЧНИ РАСЪЖДЕНИЯ НА ГЕРБАВ!!
  • 11 Баууууу

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    АМИ ТИ ЗАЩО НЕ ПОМИСЛИШ. ДАЛИ НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО?!?
  • 12 неееееееее

    6 15 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    И КОЙ СИ ТИ ДА НИ КАРАШ ДА МИСЛИМ ЗА НЕЩО НЕНУЖНО?!? РУСИЯ ДА НЕ Е ЦЕНТАРА НА ВСЛЕНАТА?!?
  • 13 Ами да

    9 27 Отговор
    До като светът търси решения, путин ще унищожи Русия и дори повече от това! Руснаците са много изостанали! Много годишните военни паради и мантрата за великата и непобедима армия им промиха мозъците! Сега и те, и целият свят плащат!

    Коментиран от #29

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дуньо простия

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "SDEЧЕВ":

    Бащата на атомната бомба е РОБЕРТ ОПЕНХАЙМЕР.

    Коментиран от #37

  • 16 Всъщност

    19 8 Отговор
    Ударът срещу Русия е удар срещу Европа . Янките номинират за враг ту Русия , ту Китай , но накрая Европа се свива и страда . А във Вашингтон са достатъчно умни и предварително са го изчислили .
  • 17 Минувач

    28 8 Отговор
    Интересно е само, как тези американци с промити мозъци за величие, си предстваят Русия сега да бъде победена, както Германия преди, че дори и подчинена. Има ли аналогия на възможностите на ядрена Русия сега, а и не само ядрените и това с Германия преди. Как могат да допуснат, че Русия ще си трае да приеме такова решение и развитие за нея и ще си трае с целия си военен потенциал просто ей така... Нека да помислим - какво би било за Русия да загуби, какъв развой би се приел от Запада за загуба на Русия. В най-лошия случай за тях ще се изтеглят временно, но пак ще дойдат след прегрупиране и много по-голяма мобилизация. Някой беше казал НИКОГА да не оставят Русия без изход, а той вече го няма, няма по-големи възможни санкции срещу тях, няма по-големи опити от САЩ да я изолират политически. Който би прекъснал връзките си с тях, вече го направи. Оттук, каквото и да става, все ще е подобрение за Русия. Защо тези промити американци и през ум не им идва и за друг вариант, в който САЩ няма да са доминатора и ще отслабнат политически. Та това вече става, щом и арабите ги отсвирват и то с пълното съзнание след заплахите на Байдън, то какво да говорим. Защо не видят все повечето анти-американски плакати по протестите на Запад и по мнения по форумите и соц. мрежи. За тях е толкова немислимо да се окажат с пропаднало световно влияние, че дори и през ум не ми им минава. Те за захлюпени в собствените си анализи и политическите им марионетки в Европа, а светът се променя, с
  • 18 Минувач

    24 8 Отговор
    ... светът вече е друг. Цяла Южна Америка, Африка, вкл. вече и арабите, почти цяла Азия преобладават с анти-американска реторика.
  • 19 Русофоб Антисемит

    11 18 Отговор
    путин преди малко подписа указ за закриване на Федералната агенция по туризъм, руснаците вече нямали много нужда от туризъм и отдих!?! Само войници му трябвали...😆😆😆
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иванушка  🇷🇺

    19 2 Отговор
    "..Путин подчертава че този конфликт е екзистенциална борба за Русия за да не й бъде наложен нов световен ред..."

    Га каруцата се обърне "Красиви" думи много ))
    Няма разумен изход от ситуацията, борбата е на Смъртно Изтощение между Русия, Украйна и Запада.
    За Русия път назад няма, за Западния Световен ред също. Останалото зависи доколко са издържливи украинците.
  • 22 Телефониста

    6 14 Отговор
    Тоя на снимката нещо много е увесил сопола..като какъв го играе- президент на телефонистите ли? Хората са отдавна вече на 5джи, тоя е още с копчетата...после да ми казва някой, че биле в 21 век !!!
  • 23 Урюрвкос

    14 3 Отговор
    нищо ново в статията, тези мантри си вървят от 100год, автора на куп е събрал всичките демократични ценности на Запада. Изваждаш от текста думата Русия, слагаш Китай или Турция или каквото сложиш и нищо не се променя.
  • 24 Разбрахте ли сега

    26 7 Отговор
    Защо Русия воюва. Не с Украйна, а с целият политически поробен и доминиран от мръсните англосакси свят. Англосаксонските подлеци не могат да разберат едно - Русия никога няма да бъде на колене пред тях. Никога. Русия не е и никога няма да стане жалък пудел като германия и япония. Руският народ може да бъде беден, но никога няма да продаде свободата си.

    Коментиран от #40

  • 25 !!!?

    11 9 Отговор
    Мястото на Русия в "нов световен ред" !!!?

  • 26 Некой си

    17 6 Отговор
    Либералният Запад да се радва, че в Русия на власт е Путин, а не някой от конкурентите му (Зюганов, Мишустин или Жириновски).
    Защото онези в скобите хич не са склонни да слушат и да се договарят.

    Коментиран от #30

  • 27 Киро

    11 3 Отговор
    Това, че си заел някакъв пост, който някой те е насадил с уговорката да поддържаш някаква идеология, срещу солидни парични средства, ти дава правото да се излагаш и опитвайки да насажда на плебса някаква невъзможна теория и заблуждение.
    Искат да се започне световна война, надявайки се да е само в укрия и Русия.
    Ще се пренесе в цяла Европа, на острова и Фащ.
    За момента подтикват укри мъченици до последния.
    Какви хора са тези иди.т.лози?
  • 28 123455

    10 5 Отговор
    Същото не важи ли и за САЩ
  • 29 Рожко

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ами да":

    Еее ти си напреднал и караш голф 4.
    Върхът на живота.
  • 30 Живко

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Некой си":

    Или Йосиф Кобзон ,а ? Жириновски къде го слагаш ? Тупбоваксинирания Спутник ритна камбаната от Ковид

    Кажи за Скабаева ,Кисельов и Евгений Попов по добре.

    Коментиран от #32

  • 31 Рико

    8 9 Отговор
    Москва трябва да бъде доведена до състояние при което нищо да не зависи от нея.
  • 32 Некой си

    7 5 Отговор

    До коментар #30 от "Живко":

    Нещо по същество ще напишеш ли или ще разтягаш локуми?
    В думата всички партии и техните лидери са по-агресивни от Путин. Още 2014 призоваваха Русия да влезе в Украйна с армията си.
    Разни уръплеци като Каспаров и Навални нямат никакъв шанс да преминат границата за влизане в думата, какво остава да спечелят мнозинство.
    Къде ви намират?

    Коментиран от #52

  • 33 Българин

    1 6 Отговор
    ми тая да иде да си пише у СИРИЯ . тука немаработа АГЕНТ НА -КОЗЯК-
  • 34 Някой

    10 6 Отговор
    Честно, проетох първите 2-3 абзаца и спрях. Ми, то това е писано от кон с капаци, дето не вижда каква е реалността.
    Как ще изолираш от новия световен ред Русия? Най-голямата като територия и приордни ресурси страна на света. С голяма армия и силна ядрена триада.
    Ама с това заливат ежедневно и целодневно западния прост човечец, и той неусетно започва да вярва на тези бъртвежи. Обаче, идва зимата и им разваля розовия свят, в който си мислят че живеят. Ще усетят каква е реалността, както украинците взеха да я усещат - отзад и твърда (замръзнала, де) като кокал.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Някой

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай градски":

    А, налагало се мнението... Ама, кой и как го налага? Да не би американците да го налагат силово на европейците ? Да не би да опитват опитавт същото, ама не много успешно, и на другите страни като Китай, Индия, арабските страни, африканските страни???
    Щото, когато ти налагат нещо, изглежда че приказките за демокрация, суверенитет, зачитане на чуждото мнение и т.н., са наистина само приказки. Детски приказки.
  • 37 Някой

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дуньо простия":

    Да, прав си. Той е направил, но теорията зад направата на бомбата е подготвена от Айнщайн.
    Между другото, и двамата са си чисти американци, а?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 войнатанеемир

    4 3 Отговор
    Най-после изплюха камъчето - световната война, и то ядрена, е неизбежна. Ето защо всеки призив за спиране на войната е старателно заглушаван, насъскването в полза и на двете страни е толерирано. Говоренето за мир ще бъде преследвано като престъпление. Войната е смъртоносен бизнес.
  • 40 ха ха

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "Разбрахте ли сега":

    Имаш предвид свободата на руския народ да се кланя на Батюшката, който изпраща синовете му да гинат някъде по света за славата Му?
  • 41 Рико

    5 8 Отговор
    Русия е тумор върху тялото на цивилизацията. Нелечим. Без скалпел ,туморът ще се разраства.
  • 42 Абе тези

    4 5 Отговор
    си вярват? Вече наистина се вижда, открито си казват, че искат да унищожат изобщо Русия?
    Ама тя не е Германия или Япония! Тези хора там са съгласни да са роби, само и само да ги оставят живи! Подобно и на французите.
    Докато руснака изобщо няма какво да губи, ама никога няма да изпадне в ролята на немеца. Да работи като вол и онези шушумиги от ФАЩ да го ограбват цинично и да му определят живота! Превърнаха Германия в Африка и в някакъв халифат... И немеца все мълчи и мълчи! Все още счита, че ФАЩ са му партньор! Е, при такъв "партньр" не ти трябват врагове!
    Русия обаче няма да се съгласи на такова унижение!

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Вирус

    0 2 Отговор
    Стига преписва дай твое мнение нали си награждавана журналя отврат квичат западняците няма да само на тяхното хаха
  • 45 Путинче

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Абе тези":

    Германия и Япония били роби 🤣🤣. Точно руснаците са генетично увредени от столетия та робство наречено там крепостничеатво. Това е същото като турското робство у нас само че те са били роби на други руснаци. Затова там демокрация никога няма да има. Те са овце които си търсят пастир. Трябва им цар и си го намериха в лицето на Путин. Той вече промени конституцията така че може да управлява пожизнено и включи съдебната власт под свой контрол. Тоест всички власти вече са в неговите ръце - също като един цар. Но ако не беше той друг щеше да е на негово място. Просто руснаците в общественото си развитие са в 19 век. Има и хора като Навални, Акунин и тн. Но то са бели лястовици и или са избягали от Русия или са в затвора.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Само едно

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Путинче":

    въпросче: Имат ли тези страни силна армия и атомни ракети?
    А Северна Корея има и даже САЩ се изплашиха от тях!
    САЩ не позволява на тези, технологично силни страни, да разработват такива високи технологии. За това Германия и Япония нямат нито една атомна бомба, разработена и произведена от тях, за техните си армии. САЩ, естествено имат в немски погреби техни атомни бомби, ама германците нямат думата, дали и в какви случаи могат да се използват. САЩ определят всичко! Е, това какво е? Модерно робство!

    Коментиран от #48, #53

  • 47 Дрън, дрън..

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "Путинче":

    "Просто руснаците в общественото си развитие са в 19 век."??? Ти кога за последно си бил в Русия?
    И защо, като са в "19-ти век" имат най-силно развитата атомна индустрия в света?
    Накарай "великите" западнали да разработят бойна глава, движеща се в атмосферата в плазмен облак със скорост 27-30 Маха и при това да бъде управлявана през цялото време на полета? Те, "великите" още не са и започнали, да разработвата такива технологии. И не се знае, дали някога ще успеят да имат?
    А пък тоя "Навални" е г-н никой. Нито има достатъчно умствен багаж, да може някога да бъде избран, нито пък може да управлява една такава огромна страна, като Русия! Просто е едно голямо, викащо нищо!

    Коментиран от #49

  • 48 Путинче

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Само едно":

    Значи според теб обикновения северно кореец е по-свободен от обикновения германец или японец 😄 Притежаването на ядрено оръжие не е мерило за свобода и независимост. Освен това от поне 50 години има договор за неразпространение на ЯО. Само Северна Корея е излязла от него въпреки че и други които са го подписали имат ЯО.

    Коментиран от #55

  • 49 Путинче

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Дрън, дрън..":

    Първо говорим за развитие на обществото – руснаците се държат като крепостни селяни които нямат нищо против Путин да променя конституцията с цел да се облагодетелства и да царува доживотно. Да завземе контрола над съдебната система и така да стане недосегаем. В кое развито общество хората ще позволят подобно нещо??? Те дори не мислят че даже конкретния човек Путин да е най-чистия и безкористен въпросът е принципен и това нарушава смисъла на независимост на властите и изобщо идеята за равенство. И щом масово одобряват подобно нещо значи са на ниво на крепостни селяни които са готови да дадат цялата власт в ръцете на 1 човек. А относно технологичното изоставане на Русия даже не ми се говори. В коя област са водещи? Даже прехвалените им оръжия се оказаха неефективни и купуват ирански дронове. Автомобили, електроника, къде са сила? Даже в космоса един частник ги отвя с много по-евтини и модерни ракети.

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Живко

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Некой си":

    Ето ти по същество . Да, аз знам ,че са по радикални ,,но също така и знам защо са по радикални.
    Защото са твърде малко осведомени за действителната ситуация , а твърде много повлияни от пропагандата
    Самият Путин ,който е несравнимо по осведомен от тях също не направи трезва оценка за последствията от инвазията в Украйна. Първо не знаеше добре действителното състояние на руската армия - Второ -не знаеше напредъка на украинската армия спрямо 2014 г. Трето беше подведен и за реакцията на Запада.. Четвърто не си даде сметка какви ще последиците за руския ВПК

    А същите тия които викат "Натискай копчето Вова " или " Да си вземем Аляска " в очите на самия Путин изглеждат като кукувци. А пък част от това си е пълен театър
  • 53 Живко

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Само едно":

    Аве много си объркан . Представата ти за свобода е ядреното оръжие.

    Япония и Германия нямат ядрено оръжие по силата на договори след ВСВ. Нито Германия , нито Япония са поискали тия договори да бъдат ревизирани. Иначе ,изминали са достатъчно години и това би могло да стане, но те не са изявявали подобно желание
  • 54 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Путинче":

    Първата част на изложението ти дава отговора на втората. Може да гради свободният човек, робът само съществува. Затова нищо нямат.
  • 55 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Путинче":

    Кой има и кой няма? Официалният статус за нищо не е гаранция. Пакистан, С.Корея и други подобни имат ядрено оръжие, а Япония и Германия не могат да си направят? Ако напрежението стигне до ядрена война, ще има много изненадани за това кой имал и кой нямал.
  • 56 Федерален резерв

    0 0 Отговор
    А трябва да се печатат книжни долари с товове,всеки ден
    И ДА СЕ ПРОДАВАТ ИЗ ЦЯЛ СВЯТ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания