Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Октомври, 2022 15:01 1 507 24

Западът ускорява доставките за Украйна преди зимата

  • украйна-
  • русия-
  • запад-
  • войници-
  • оръжия-
  • доставки-
  • зима

И двете страни се бориха, за да спечелят предимство, преди да настъпят студовете, но Украйна се движи бързо и дисциплинирано от лятото насам

Западът ускорява доставките за Украйна преди зимата - 1
Източник: БГНЕС

Западните страни ускоряват доставките на зимно облекло, артилерийски снаряди и защита срещу дронове до Киев, докато украинските и руските сили се подготвят за многомесечна битка сред калта и леда на зимата, пише американското издание Politico в материал, представен без редакторска намеса, предаде Агенция "Фокус".

И двете страни се бориха, за да спечелят предимство, преди да настъпят студовете, но Украйна се движи бързо и дисциплинирано от лятото насам, реализирайки бързи кампании, в рамките на които си върна хиляди квадратни километри територия. Сега те натискат стратегическия южен град Херсон. Това е район, в който ще се водят брутални битки, тъй като артилерийските снаряди и ниските температури се превръщат в най-страшните врагове от двете страни на фронтовата линия.

"Мисля, че видяхме истинска промяна през последните три месеца“, отбеляза западен служител пред репортери в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел миналата седмица. "Украинците са в атака и със сигурност се чувстват подготвени за зимната кампания. Пакетите с дарения, които отиват в Украйна, са много [фокусирани върху] зимата.“ Служителят, както и други, цитирани за тази статия, пожелаха анонимност, за да дадат откровени оценки на войната.

Как да подкрепим Украйна през дългата зима беше основна тема на дискусия на конференцията, която събра министри на отбраната и военни лидери от 50 държави, за да обсъдят следващите стъпки във военните усилия. Във вторник британският министър на отбраната Бен Уолъс отлетя за Вашингтон на необявено, еднодневно пътуване, за да се събере с министъра на отбраната Лойд Остин и служителите на Белия дом, а високопоставен служител на отбраната на Обединеното кралство сподели, че на дневен ред е предстоящата зимна битка.

Дори със забележителните постижения, постигнати от украинските войски от август насам, в които те си върнаха огромни територии на изток и юг, съюзниците не смятат, че битката е близо до края си.

Вместо това много представители на НАТО виждат, че кампанията навлиза в по-бавна, но не по-малко кървава фаза, в която окопаните сили използват артилерийски, ракетни и дронови атаки, за да убиват и изнервят врага си. Междувременно Киев ще трябва да се бори да запази включено електрозахранването – и топлоподаването – на фона на руските баражи, целящи да тероризират мирното население.

Зимните боеве могат да бъдат изключително трудни, но задържането на замръзнала земя в продължение на дни или седмици също може да подкопае волята на бойните сили - особено на окупационна армия - каза друг служител на НАТО в Брюксел пред репортери. "Ако се биете при тези условия, ако танкът ви винаги засяда, ако постоянно има проблеми с веригите и постоянно ви е студено и сте мокри, това се отразява на това, което бихме нарекли морален компонент на една армия“, посочва служителят.

Украинските войски ще се борят при същите условия, но те имат мотивацията да се бият за собствените си домове, както и за надеждна линия от ново оборудване, доставяно от западни партньори. Няколко страни от НАТО вече започнаха да доставят зимна екипировка в Украйна. Този месец Канада обяви дарения на зимно облекло на стойност 15 милиона долара, включително 500 000панталони, ботуши и ръкавици, взети от военни запаси, както и закупени от канадски компании.

Естония предостави зимно облекло за две бригади. Министърът на отбраната на страната Хано Певкур каза в интервю в кулоарите на срещата, че предложението му към съюзниците е "всяка страна от НАТО да осигури само една или две бригади“ зимно оборудване и Украйна ще получи достатъчно топло облекло, за да премине през зимните месеци.

"Мисля, че всички очакват, че зимата ще повлияе на нивото на активност“, заяви ръководителят на отбраната на Обединеното кралство адмирал сър Тони Радакин пред репортери по време на посещение във Вашингтон този месец. "Но мисля, че трябва да внимаваме да не преувеличаваме това, защото това не е война с големи маневри. Голяма част от това са схватки, артилерийски битки и търсене на възможности, върху които след това надграждате“.

Калта и замръзналата земя ще ограничават и двете страни, посочи той, добавяйки, че боевете няма да се водят от бързо маневриращи големи формации, а чрез тактика на отслабване на постепенно придвижване и отслабване на отбраната.

"Очаквам, че Украйна ще продължи да прави всичко възможно през зимата, за да си върне територията и да бъде ефективна на бойното поле“, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в Брюксел. "Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че те имат това, което се изисква, за да бъдат ефективни.“

По същия начин генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че през следващите седмици и месеци "нашата задача е да им дадем възможност да провеждат значими операции през зимата и да продължим да ги снабдяваме с всичко – от гориво, зимно облекло, палатки до модерни оръжия системи."

Обратно, руските сили продължават да отстъпват и дори започнаха да евакуират до 60 000 цивилни към източния бряг на река Днепър в Херсон в сряда, ход, който може да е част от по-голямо руско военно отстъпление от ключовия град и околния регион. Владимир Путин също така обяви военно положение в четирите украински области, които наскоро заяви, че анексира, ход, който може да позволи принудителна военна служба.

Руското отдръпване идва в момент, когато ирански дронове удрят цивилни цели и инфраструктура, гражданска терористична кампания, която вече е нанесла щети на около 30 процента от мощностите на нацията за производство на енергия, според Киев.

Новата руска кампания е в съответствие с тактиката ѝ за жестоко насилие над цивилното население, тъй като нейните войски продължават да търпят поражения на бойното поле, и се организира от новия командир на Путин, генерал Сергей Суровикин, чийто прякор "Генерал Армагедон“ си спечели през бруталната, насочена към цивилни въздушна кампания в Сирия. Генералът направи рядка поява по руската телевизия във вторник вечерта, в която призна, че руската позиция около Херсон е "много трудна“.

Докато Западът изглежда съсредоточен, Русия продължава да изпитва "значителни“ логистични и поддържащи предизвикателства и те ще стават все по-трудни с настъпването на зимата, каза говорителят на Пентагона бриг. ген. Патрик Райдър.

"Времето със сигурност е от съществено значение, когато става въпрос за капитализиране на това от оперативна гледна точка“, каза той пред репортери във вторник. Но Райдър призна, че зимните месеци ще бъдат трудни и за украинската страна.

"Когато погледнете неща като дъжд, сняг, кал, въздействието, което оказват върху терена“, каза Райдър, "това определено ще добави още едно ниво на сложност към едно вече много динамично бойно поле.“

Тези проблеми може да се отразят по-тежко на често слабо оборудваните руски войски, които са принудени да разчитат на линии за доставки, които украинците възнамеряват да прекъснат или вече са прекъснали, и които ще трябва да се ровят в набързо изкопани окопи и укрепления сред враждебното население.

Хаотичното призоваване на 300 000 руски резервисти, които наводниха социалните медии с видеоклипове на наборници, спящи в кални полета и топлещи се на импровизирани огньове, докато все още са в сборните центрове в Русия, дава бегла представа колко зле са оборудвани много руски части и какви предизвикателства може да ги очакват.

Набавянето на подходящо зимно облекло за войските на фронтовата линия и десетките хиляди военнослужещи, които се очаква да потекат в Украйна през следващите седмици, ще бъде огромно предизвикателство за Москва, която изпитва огромни трудности да поддържа снабдяването на войските от началото на войната.

Докато Херсон се изпразва и едва обучени и леко екипирани руски наборници започват да се вливат в Украйна, войната ще приеме нова форма. "Бих казал, че украинците са по-добре подготвени за това и със сигурност имат мотивацията да се справят с това“, казва западен служител.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демек запада оскорява

    23 12 Отговор
    унищожаването на укрките !!!

    Коментиран от #13, #18

  • 2 Иван

    29 15 Отговор
    Не знам за кого зимата ще е по-тежка, за Украйна или за ЕС?
    ЕС се разпада, да излизаме докато още може.
    BULEXIT

    Коментиран от #15

  • 3 честен ционист

    4 5 Отговор
    Оставете малко хляб за Кунчо и компания през зимните месеци, нека пацаните поотморят.
  • 4 А електричество

    15 4 Отговор
    ще има аът ли?
  • 5 Топло

    9 19 Отговор
    Май ще ми стане много топло на руските окупатори 😁😁😁
  • 6 ъъъ

    25 3 Отговор
    демек всички складове са празни,та по бързо ще да приключим за напролет?
    ах,даа .. за напролет ще има некаква нова идея кой да го отнесе
    (не обичаме да губим - а сега губим!)
  • 7 Иванчо

    15 9 Отговор
    И да ускоряват, и да забавят, с укрите е свършено!
  • 8 А така а така

    8 11 Отговор
    Нека да има за всеки руски окупатор
  • 9 Ушанков

    7 12 Отговор
    Продължават ушанките с ленд лийза , но най смешното е че вече има само танкове Т62 .
    Модерните танкове ги превърнаха в кабриолети хахага .
    Да не говорим ,че почнаха да вадят и зенитните оръдия С-60.
    Хахага
    Вече се усеща връщането към средата на 21 век хахаг
  • 10 Много ме кефят

    4 2 Отговор
    Как се бият голяма тактика браво,,👍
  • 11 МирО

    14 9 Отговор
    В Херсон много урко.питеци ще дадът фира, в името и за кампанията на мумията отвъд океана. Но няма да го огрее - деменцията е пътник и в прекия и преносен смисъл.
  • 12 КПСС БКП

    11 8 Отговор
    Дойде ли зимата украинския народ ще иска да се сложи край на войната на каквато и да е цена, защото се очертава да останат без ток, вода и храна, а зимата в Украйна емного, много тежка. Тогава Зеленски ще зареже всичко и ще замине за Флоренция, където ива вила за 10 000 000 евро.

    Коментиран от #17

  • 13 хаос

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "демек запада оскорява":

    НЕ ДЕМЕК ВИЕ БГ. РУСОФИЛИТЕ ЩЕ ДАРИТЕ ИСКАМ НЕ ИСКАМ ПО ЕДНА ЗАПЛАТА ЗА РАЗГРОМА И ПЪЛНОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ВАШИЯ ГОСПОДАР.
  • 14 Градът

    7 6 Отговор
    Тия братята Укри ко ша ги праим зимата, те ток нямат, а ние нищо нямаме... С кво ще им помогнем? Най вероятно с нищо ама от сърце ще е както винаги. Ама то цяла Европа знае, че сме сиромаси така, че.....
  • 15 ЕМИ ИЗЛИЗАЙ

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    И НЕ СЕ ВРЪЩАЙ
  • 16 Генчо

    3 4 Отговор
    Като окапят листата всичко ще свърши.
  • 17 Лаврентий Берия

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "КПСС БКП":

    Да. Така ви се иска на вас русофилите. За пореден път доказваш, че русофилия = шиZофрения! Какъв "украински народ" - нали вие русофилите тръбите, че няма такъв народ! Или сега ти е удобно да има? Не, ще се случи друго. Украинския народ още повече ще намрази руските нашественици. И тогава, броя на кофчезите ще се увеличи. А вашите русофилски мечти са абсолютно без значение, те отразяват само вашата психология!
  • 18 Лаврентий Берия

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "демек запада оскорява":

    Да те "Оскорят" направо в Сибир! Което вероятно за теб ще е чест, нали!
  • 19 Вирус

    7 4 Отговор
    Хахаха 50 държави против русия и нищо не могат да и направят
  • 20 Я го знам ...

    1 3 Отговор
    Вовката ще ги стопли със слънцопека.
  • 21 Мммммм

    4 1 Отговор
    Факти пуснете едно много интересно видео на Борис Немцов, как точно казва истината за Русия и Украйна! Видеото е интересно.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Мдааа

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мммммм":

    Чуйте Борис Немцов, как още 2015 години ви предрича какво ще стане! Чуйте и дали някой е забранявал на някого да говори на руски! А Борис Немцов има и други доста добри изказвания в които предрича всичко което се случва сега! Надявам се, доста русофили да разберат видеото.
  • 23 Мразя завинаги Русия безплатно!

    4 2 Отговор
    Руските гойда ще ядат камъни и бой...
  • 24 Антируснак

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мммммм":

    Не е изгодно за рубладжийските гов.еда да чуят Немцов, истината не им понася - нито на тях, нито на господарите им в Кремъл! Кремълска помия ...
Новини по държави: