Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Октомври, 2022 05:24 3 519 65

Зеленски: Русия минира язовирната стена на ВЕЦ в Херсонска област

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • язовирна стена

В случай на разрушаване на язовирната стена, Севернокримският канал просто ще изчезне, заяви украинският президент

Зеленски: Русия минира язовирната стена на ВЕЦ в Херсонска област - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е заложила експлозиви на язовирната стена на водноелектрическа централа в окупираната Херсонска област, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"По наша информация агрегатите и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са били минирани от руските терористи", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Той предупреди, че "в случай на разрушаване на язовирната стена... Севернокримският канал просто ще изчезне".

Това би било "катастрофа в голям мащаб", изтъкна украинският президент, който малко по-рано вече предупреди за тази опасност във видеообръщение към лидерите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел.

Каховската ВЕЦ се намира на река Днепър, в район, който е под контрола на руската армия, но не далеч от фронтовата линия, отбелязва АФП.

Представител на назначените от Русия власти в Херсонска област отхвърли твърденията на украинския президент, предаде ТАСС.

"Какъв е смисълът сега Русия да разрушава? Дори от формална гледна точка това са глупости. Това са абсолютни глупости. Първо трябва да се помисли кой има полза от това: само за Украйна е изгодно да унищожи язовира, водноелектрическата централа, за да наруши логистиката, да всее страх и паника, да прекрати възможността за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим", каза Владимир Леонтиев, ръководителят на Новокаховския административен окръг, създаден от Русия в анексираната от нея Херсонска област в Южна Украйна. Той добави, че през последните пет месеца украинските въоръжени сили всеки ден нанасят удари в региона, "и не по десет ракети, а значително повече".

Леонтиев каза, че украинската армия е изстреляла вчера пет ракети по водноелектрическата централа, която се намира на 70 километра североизточно от Херсон по течението на Днепър, предаде Асошиейтед прес.

Руската и украинската армия изглежда се готвят за голяма битка за стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, която Русия незаконно анексира и в която вчера въведе военно положение. По данни на окупационните власти от четвъртък са били евакуирани 15 хиляди местни жители - четири пъти по-малко от очакваното, отбелязва АП.

Двама души са били убити, а десет - ранени, при украински обстрел на ферибот в Херсон, каза ръководителят на назначеното от Москва областно "правителство" Сергей Елисеев, цитиран от ТАСС.

По негови данни сред пострадалите има деца и журналисти.

"Характерът на раните показва, че най-вероятно (при обстрела) са били използвани касетъчни ракети "Хаймарс", натъпкани с осколочни елементи за по-голям поразяващ ефект", подчерта Елисеев. Той обясни, че фериботът е изпълнявал курсове и през нощта, за да прехвърли на източния бряг на Днепър колкото се може повече местни жители.

"Убеден съм, че киевският режим е знаел, че това е ферибот" за цивилни, каза Елисеев. Той увери, че на борда на плавателния съд не е имало никакви военни товари и военнослужещи.

Девет човека са били ранени при украински обстрел по Антоновския мост над Днепър край Херсон, предаде още ТАСС, като се позова на представител на регионалната служба за реагиране при извънредни ситуации.

Обстановката в града остава напрегната, призна секретарят на Генералния съвет партията на Кремъл "Единна Русия" Андрей Турчак.

Назначеният от Москва "заместник-губернатор" на Херсонска област Кирил Стремоусов съобщи за четири отблъснати опита на украинските въоръжени сили за пробив към регионалния център.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    114 12 Отговор
    МНОГО РАНО СЕ НАСМЪРКАЛ ТОЯ НАРКОМАН, КАКВО ЩЕ ПРОСИ ДНЕСКА ПАК?

    И ТАЯ ЗЕЛЕНА ТЕНИСКА НЯМА ЛИ ДА Я ИЗПЕРЕ? ЗИМА Е ВЕЧЕ СТУДЕНО Е

    АМА ТОЙ ОТ БУНКЕРА НА ВЪН НЕ ИЗЛИЗА
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мария Атанасова

    109 10 Отговор
    Русия е минирала и тъпатаглава на Зеленски, но той още не го знае. Дните са му броени на тояклоун.
  • 4 Българин

    94 11 Отговор
    Русия ще победи!
  • 5 Урюрвкос

    123 7 Отговор
    голяма лъжа всичко е точно обратното. От две седмици Зеленски изпуска водата от язовирите от киевска област и на юг с цел препълване на водния басейн около каховската вец. Целта е след като гръмнат стената (а само вчера е обстрелвана 11 пъти) да тръгне цунамито надолу към Херсон. Руснаците евакуират Херсон защото не могат да го защитят от такова бедствие.

    Коментиран от #17

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    73 7 Отговор
    Zеленияъ фюрер подобно на неговия кумир Адолф ще издаде книга с граматичните си речи на нацистките сборища.
  • 7 Няма такава държава

    96 6 Отговор
    Зеленски: Русия минира язовирната стена на ВЕЦ в Херсонска област тоя пак от къде знае ... Ясно си личи че ще е саботаж ако стане нещо от уркаската страна да натопят руснаците.. щом пак реве толкова
  • 8 ха ха

    8 79 Отговор
    Пак пропаганда и лъжи от руснаците. Зарядите на Хаймасрите не са касетъчни. Някога са били касетъчни с отделни взривяващи се самостоятелно заряди. Пръскали са се в по-голяма площ и са се взривявали. Премахнати са поради натиск, че някои не се взривяват и по-късно могат да пострадат цивилни. Сега са като шрапнел и разпръсват на 2 пъти по-малка площ без вторичен взрив.

    Коментиран от #11

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    87 6 Отговор
    Сега европейските ни приятели ще си купят още повече български ток, на още по-ниска цена, понеже е мръсен, та чак ги е гнус да го гледат. А на нас ще ни продадат още зелен ток, на още по-висока цена, да сме по-европейци от европейците.

    Коментиран от #48

  • 10 Хамсал

    79 6 Отговор
    Заленката завоалирано ви обяснява какво ще направи!
  • 11 падналия ангел

    48 3 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    Напротив, има и касетъчни боеприпаси за Химарсите, с волфрам-"Боеприпаси MFOM ( Английски M LRS F семейство of M unions - семейство боеприпаси за MLRS ) включва следните видове ракети:
    M26 - семейство неуправляеми 227-мм снаряди. Шест черупки в една опаковка.
    M26 - неуправляема ракета с касетъчна бойна глава (поделементи M77). Той е приет от 14 армии на света. В момента изданието е преустановено, снарядът е изведен от въоръжение 7
    M26A1 - неуправляема ракета с касетъчна бойна глава (поделементи M85) и увеличен обсег на стрелба ( ER MLRS ) до 45 km. Не е произведен, изтеглен от експлоатация;
    M26A2 - неуправляема ракета с касетъчна бойна глава ((кумулативни фрагментационни поделементи M77 ) и увеличен обсег на стрелба ( ER MLRS ) до 45 km. Не се произвежда, изтеглена е от експлоатация." Дадени са на укрите!
  • 12 Опала

    62 4 Отговор
    Ами спри ги де!Нали армията ти е много силна и постоянно отблъсквала.Вземи да се предадеш и спри с тоя цирк,че заради теб много невинни хора си отидоха,палячо!
  • 13 Някой

    60 2 Отговор
    И щонд взривява страна на язовир, който ще залее руските позиции? Интерес имате вие от това.
  • 14 гранд

    70 5 Отговор
    Щом го казва Зеления и обвинява руснаците , значи това укрите са го намислили или вече са го направили.Така се четат вече новини в БГ. Интересно , колко ли хиляди натовски военни са подсилили армията на укрите , само за поляците се споменава 5000
  • 15 Опааа

    3 27 Отговор
    Браво! Браво! Слава!
  • 16 САЩ са заплаха за света

    60 3 Отговор
    Този американски пудел отдавна си мечтае за саботаж на Антоновския мост, сега и на Крайовската ВЕЦ.

    При очевидните му лъжи и престъпления и тези на киевския режим какъв трябва да си да ги поддържаш!

    Коментиран от #19

  • 17 гранд

    50 4 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    Това са нацистите на Брюксел заради които Урсула се моли да победят . и Бойко “ който само той може да управлява “ иска да покани нацист на видеовръзка в Парламента .
  • 18 ТАСС Кебап

    4 48 Отговор
    Монголоидната пасмина освен цивилни обекти, жилищни блокове, електроцентрали и язовири, друго не разрушава. Важното е да изтрием всичко което принадлежи на Украйна! Това е техния призив.

    Коментиран от #24

  • 19 Пояснявам!

    3 25 Отговор

    До коментар #16 от "САЩ са заплаха за света":

    Само за Просийския свят!
  • 20 Кокса

    47 2 Отговор
    Ааа искаш да кажеш че се готовите да взривите стената и предварително обвинявате Русия,разбрах ви!!!! Господин наркоман спрете със вашите болни амбиции и без това отдавна никой не ви вярва нито на рас нито на вашите транс приятели краварите.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анонимен

    37 2 Отговор
    Лъжец, укрите обстрелват каховското водохранилище. Целта им е да вдигнат 15 м вълна
  • 24 Каквото почукало,това се обадило!

    45 2 Отговор

    До коментар #18 от "ТАСС Кебап":

    Украйна обстрелва с артилерия от 2014 г.,мирните жители на Донецк и Луганск!За да се прекрати този геноцид,бяха подписани Минските споразумения!Но Украйна продължи да не ги спазва!
    Чак тогава Путин се намеси ,с въоръжена защита на мирното,рускоговорящо население!Даже прекалено много изчаква,казвайки-,,Това бе много трудно решение..."!
    Това е накратко историята!Другото са празни приказки...!

    Коментиран от #29

  • 25 Това е ИСТИНАТА!

    42 4 Отговор

    До коментар #20 от "Кокса":

    Наркозависимият Зеленчук,в отчаянието си е готов на всичко!
    Дори и да потопи хиляди свои сънародници в безумно изкуствено наводнение,приписвайки го на Русия!Явно болният му мозък предварително подготвя общественото мнение за тази жестока провокация...!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЕХО ООО 00

    14 2 Отговор
    Ти и ти отзад си миниран па си траеш ....
  • 28 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ И УКРАИНСКИ ПАТРИОТИЗЪМ

    4 34 Отговор
    Гази руските пълчища. Иде ред и на Херсон....

    Коментиран от #49

  • 29 КВО ТЪРСИ ПУТИН В УКРАЙНА

    5 31 Отговор

    До коментар #24 от "Каквото почукало,това се обадило!":

    От 2014г ......никой не разбра.....

    Коментиран от #36, #39

  • 30 Ушанков

    3 36 Отговор
    ФСБ е готово при изтегляне на орките да гръмнат язовира .
    Освен тероризъм друго не могат да направят вече.
  • 31 Стига лъга бе

    38 2 Отговор
    Зеления! Нормално с работа не можеш никога да изкараш 1 милиард долара за половин година. Но с лъжа и измама, можеш. Тези в САЩ, които искат тази война ти дават огромни пари за тази роля на лъжец и подстрекател, да продължава войната дълго и да умират повече хора в нея. Кървави пари са това. Ама толкова си можеш, смотльо.
  • 32 ПУТИН,,,,,,

    11 19 Отговор
    Бял байрак развявай, бързо са предавай.....
  • 33 ПУТИН В ШОК

    1 28 Отговор
    До 2014г признаваха цялостта на Украйна.....после кво ми стана....
  • 34 Кръпката

    35 3 Отговор
    Зеленски подготвя взривяване на този виден обект. И подготвя обществеността, че това правят руснаците. Както говореше за Кримския мост, за обстрелване на ЗАТЦ. Време му е. Стига толкова.

    Коментиран от #40

  • 35 САЩ са заплаха за света

    33 3 Отговор
    САЩ са единствената опасност за Европа. Унищожава икономиката й, въвлича я в поредната си мръсна война!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Вирус

    17 1 Отговор
    Тоя не беше ли разбирача по ковида те и за атомната така викаха скапана дезинформация
  • 38 Още по време

    33 2 Отговор
    На ВСВ много в т.н. Окрайна са минали на страната на германската армия. Сталин е мислил, че етническите немци ще направят това и тях ги е интернирал далече от фронта в Казахстан. Но в Окрайна бандеривският дух винаги го е имало. Същите са носели червени немски ленти на ръката с немския пречупен кръст и са били по-жестоки и от немците. Знаели са хората в селата и градовете и са ги тероризирали и убивали. Даже и след ВСВ такива елементи са били намирани и в СССР. Верни на Вермахта. В "свободна Окрайна" след 90-те г., тези напълно се разюздиха и пак започнаха да ненавиждат другите и се стигна и до гражданската война. Бандеровщината там винаги си я е имало... Ама Западът много сгреши, като мина на тяхна страна.
  • 39 гжфрд

    31 3 Отговор

    До коментар #29 от "КВО ТЪРСИ ПУТИН В УКРАЙНА":

    На финала ще разбереш ти и целия свят какво търси. Още малко търпение и ще разбереш, както и краварите и всички дето се нахвърлиха срещу Русия ще разберете. Още само малко търпение трябва.

    Коментиран от #43

  • 40 Лека поправка...!

    29 2 Отговор

    До коментар #34 от "Кръпката":

    За Кримският мост ,министър Кулеба взе,че издъни Зеленски,като каза в прав текст-,,Взривяването на моста на Крим е дело на нашите специални служби"...!

    Коментиран от #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 албейто

    22 1 Отговор
    повтаря се историята с атомната централа ,не съм аз , ти си бил .
  • 43 УКРАЙНА СРЕЩУ ПУТИН

    3 13 Отговор

    До коментар #39 от "гжфрд":

    Няма...ЩЕ...има ТУК и СЕГА....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Зелена гнида

    25 1 Отговор
    Тоя се чудя как не го отровиха досега
  • 48 Гост.

    1 29 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кат нети харесва в Европата. Може да идеш при Путлеро за кеф.

    Коментиран от #51, #52

  • 49 Курекция

    21 1 Отговор

    До коментар #28 от "НАТОВСКО ОРЪЖИЕ И УКРАИНСКИ ПАТРИОТИЗЪМ":

    Нещо си се объркал.Трябвс да е "НАТОВСКО ОРЪЖИЕ И УКРАИНСКИ ТЕРОРИЗЪМ"

    Коментиран от #50

  • 50 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ И УКРАИНСКИ ПАТРИОТИЗЪМ

    2 22 Отговор

    До коментар #49 от "Курекция":

    АУУУ, пак ни поучават дрогарите......до 2014 немаше украински тероризъм...що така бе дрогаре????
  • 51 А ти не давай

    15 2 Отговор

    До коментар #48 от "Гост.":

    Много акъл. Че целия този идиотски "съюз" и Фашистан са предвидени за ада.
    Адът е в главите и сърцата им. За това няма измъкване за тях. Всеки ще си получи заслуженото.
  • 52 Ауу

    11 1 Отговор

    До коментар #48 от "Гост.":

    А ти отивай доброволец !!!
  • 53 Коко

    17 1 Отговор
    Подлец !
    Русия заради опасност от ваша страна евакуира жителите от единия бряг край Херсон.

    Коментиран от #57

  • 54 без цензура

    9 1 Отговор
    Зелен пояс за зеленото джудже, размер XXXS!
  • 55 Къде ми е нощното шкафче?

    8 1 Отговор
    Кой,кой минира язовирна стена?Русия или вие?
  • 56 Солей

    2 6 Отговор
    Реториката на главния терорист в Херсон е същата като на русофилите по форумите: кой има ползва. Ами, кой има полза да разруши длгосрочно потенциала на Украйна, ако не може да я задържи със сила?
  • 57 Солей

    2 8 Отговор

    До коментар #53 от "Коко":

    Русия прави насилствено геноцид и чистка. Ако тези хора се страхуваха от "Украйна", нямаше да чакат Пуууттлер да обяви военно положение, с което даде правомощия на военните терористи на място насилствено да местят хора. Прозрачен си.
  • 58 Фейк статия

    7 3 Отговор
    Руснаците си гръмнаха "Северен поток 2",гърмяха по АЕЦ-а си,убиха си Дудина,сега язовира си искат да гръмнат.Ептен за малоумни ни взехте.То бива-бива цензура и долни манипулации ама,чак толкова елементарни не вярвах,че сте.

    Коментиран от #59

  • 59 Солей

    0 9 Отговор

    До коментар #58 от "Фейк статия":

    Руснаците си взривиха сами блоковете, за да обвинят Чечения и да я смачкат, та няма да направят няколко мизерии на чужда територия, за да си оправдаят зверствата. Хубавото на това, което обмислят е, че показва, че са отчаяни.

    Коментиран от #61, #63

  • 60 Един от БГ

    6 0 Отговор
    Това дрогирано нищожество, готви удар по язовирната стена и сега се мъчи да обвини руснаците, за бъдещите си терористични действия.Точно за това се евакуират хората от Херсон,защото разузнаването има данни че терористите от Украйна ще ударят стената с ракети и искат да издавят населението на Херсо,Тази информация,беше обявена от генерал Армагедон още преди три дена.На майките на насекомите от Амер.за България поздрави!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Брюкселскозеления

    7 0 Отговор
    Зелката няма акъл да направи това!Просто следва инструкции от краварсите щати
  • 63 Абе джендър!

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Солей":

    Слагай прашките и марш за Украйна да обслужваш УкраинскатаСмрад!
  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Това миниране ми напомня на превземането на Плевен през Руско-турската война (1877 – 1878)...........
  • 65 Каховка ВЕЦ

    2 0 Отговор
    Да видим кой къде е на Днепър .
    Изглежда руснаците искат да се
    самоунищожат и загубят водоизточника на Крим ?
    Да се взривят в Запорожката АЕЦ или елиминират
    собственият си Северен поток и Кримски мост
    Кой има мотиви и експертиза за тези операции ?
Новини по държави: