Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Октомври, 2022 10:25 855 6

ISW: Рискът Русия да нахлуе и от Беларус остава нисък

  • isw-
  • беларус-
  • институт за изследване на войната-
  • нападение-
  • северна украйна-
  • русия-
  • война-
  • украйна

Сценарият за настъпление от Беларус към Северозападна Украйна с цел прекъсване на украинските линии за доставки от западните страни партньори остава малко вероятен

ISW: Рискът Русия да нахлуе и от Беларус остава нисък - 1
Снимка: БГНЕС

Рискът от руско настъпление от Беларус към Северна Украйна остава нисък. Това се съобщава в новия доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че сценарият за настъпление от Беларус към Северозападна Украйна с цел прекъсване на украинските линии за доставки от западните страни партньори остава малко вероятен през следващите месеци. В края на краищата руската армия не е в състояние да прекъсне украинските снабдителни линии от Запада чрез сухопътна офанзива.

Още новини от Украйна

"Най-близката украинска железопътна линия в посока изток-запад се намира на 30 км от границата с Беларус, а Припятските блата в Северна Украйна и Беларус правят маневрата на войната през международната граница във Волинска и Ровненска област изключително трудна", се казва в доклада.

Анализаторите посочват, че пътната и железопътната мрежа на Украйна има достатъчно възли с Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Ето защо едно руско нахлуване от Беларус няма да влоши сериозно украинските логистични линии, освен ако не навлезе по-дълбоко в украинска територия, отколкото руснаците по време на битката за Киев, когато руските сили бяха много по-силни. Сега силите им са значително намалели, отбелязват от ISW.

Повторна офанзива от Беларус

Руските войски нахлуха в Украйна в ранните часове на 24 февруари, включително от територията на Беларус, откъдето първите танкове на окупаторите навлязоха в Северна Украйна. Кремъл не обяви война на Украйна, а нарече пълномащабната агресия "специална операция", целяща, наред с другото, "денационализация" и "демилитаризация" на украинската държава. През пролетта обаче украинската армия освободи Северна Украйна от руските окупатори. В края на лятото те започнаха контраофанзива в южната част на Украйна и в източната част, като освободиха почти цялата Харковска област.

Шест месеца по-късно заради огромните загуби, които понася, Русия се нуждае от жива сила, за да продължи войната, но Путин не се отказва от първоначалното си намерение да окупира цяла Украйна.

Затова на 21 септември руският президент Владимир Путин обяви началото на частична мобилизация в страната. Според руското ръководство във войната срещу Украйна ще бъдат въвлечени до 300 000 души.

Сега руските военни използват въздушното пространство на Беларус, за да нанасят ракетни удари по украински градове.

На 14 октомври седмичникът "Наша Нива" цитира свои източници, според които президентът на Беларус Александър Лукашенко е решил да проведе тайна мобилизация в Беларус за окомплектоване на бойните части.

Журналистите на Радио Свобода анализираха и сателитни снимки от летище Зябровка край беларуския град Гомел и стигнаха до заключението, че през последния месец там са се извършвали активни промени. На аеропорта пристигат руски войски и ново оборудване.

На 20 октомври бригаден генерал Олексий Громов, заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВСУ, заяви, че заплахата от настъпление от територията на Беларус остава.

Източник: OFFNews


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аналитик

    6 5 Отговор
    Значи да очакваме офанзива и отрязване на пътищата от Полша.
    Тия същите обясняват на укрите как ще превземат херсон за една седмица.
    Ма то Херсон е по-голям от Варна или Пловдив, ама то няма значение в анализаторските кратуни..
    Важно е да има пушечно месо...........
  • 2 На Лучников ми е мил

    3 5 Отговор
    Животеца. 9 хиляди рашляка няма да спрат доволните граждани да изразят любовта си към вожда 🤣
    Ситуацията е - отпред зелена змия, отзад джудже на магаре 🤣
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Белорусите са

    4 4 Отговор
    Смели хора ,няма да оставят Лукавия да ги вкара в братоубийственна война
  • 5 Мутруфанова

    3 2 Отговор
    А ди бе тролове спите ли

    Коментиран от #6

  • 6 На магазина

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мутруфанова":

    за водка сме.
Новини по държави: