Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Октомври, 2022 12:10 2 692 82

Украйна: ще се бият ли руснаците за Херсон или ще се оттеглят?

  • украйна-
  • война-
  • херсон-
  • русия

От картата се вижда, че са налице всички условия градът да стане едно от онези трагични и решаващи места, където понякога се решават конфликтите

Украйна: ще се бият ли руснаците за Херсон или ще се оттеглят?  - 1
Снимка: БГНЕС

Руски войски, струпани на Херсонския плацдарм на западния бряг на Днепър, активизирани украински бойци, насърчени от успехите си, евакуиращи се цивилни . . . Ще стане ли Херсон арена на голямо сражение или пък руснаците ще се опитат да минат реката в обратна посока, за да не бъдат обкръжени?

"Това е стратегическа точка предвид разположението ѝ на Днепър. А има и символично значение", обяснява Олга Шириак от Института за Средния изток (Middle East Institute), която изучава Източна Европа и постсъветското пространство.

"Херсон е единственият превзет областен център" и най-стойностното руско завоевание от началото на инвазията на 24 февруари, напомня капитанът първи ранг в оставка Валентин Матею, бивш член на румънското военно разузнаване.

От картата се вижда, че са налице всички условия градът да стане едно от онези трагични и решаващи места, където понякога се решават конфликтите, сред развалините на селища, превърнати в гробове.

Сталинград

"Градовете са определящи за изхода на една война", припомни наскоро френският генерал в оставка Мишел Яковлеф. "Всяка битка носи името на някой град. Сталинград не е поле, засято с картофи", отбеляза той, говорейки за най-известната от всички градски битки в новата история - между съветската армия и силите на Оста през 1942-1943 г.

Руските войници в Херсон и района са много и са калени в бой. Те поначало са в благоприятно положение да бранят позициите си, да се укрепят в града и да причинят чудовищни загуби, ако украинците решат да го щурмуват - операция, която винаги се плаща с много жертви и разрушения.

Само че са разположени по западния бряг на Днепър, на ивица, широка близо 140 километра, реката е зад гърба им, а рубежите за отстъпление - отвъд водите ѝ, през които би трябвало да се прехвърлят под високоточния обстрел на украинската артилерия. А има и опасност да попаднат в обкръжение.

"Стратегическа уязвимост"

"Качествени войски, но поставени в задънена улица. Херсон може да бъде превърнат в нов Сталинград", разсъждава Матею, според когото руснаците страдат от "стратегическа уязвимост", след като са оставили украинците да използват умението си да маневрират - например изграждайки плацдарм отвъд река Ингулец, приток на Днепър, което създава риск да разцепят руския фронт.

Преди контранастъплението от края на август "украинците системно подготвяха бойното поле", като разрушаваха мостовете, логистичните възли, командните центрове, "а руснаците не реагираха адекватно", посочва той.

"Мисля, че руснаците ще се опитат да превърнат Херсон в център на съпротива, същевременно избягвайки обкръжение", прогнозира бившият военен наред с Олга Шириак.

Според украинеца Михайло Самус, ръководител на Нова мрежа за геополитически изследвания (New Geopolitics Research Network), "вече няма смисъл от Херсонския плацдарм на десния бряг на Днепър. Тези сили бяха заели позиции за атака срещу Николаев и Одеса (в западна посока, бел. АФП). Отдавна трябваше да бъдат изтеглени" и прехвърлени на изток от Днепър, казва той.

Варианти за украинците

Как обаче ще постъпят украинците?

Те "няма да водят битка за Херсон, те не разрушават градовете като руснаците в Мариупол", уверява Самус.

"Ще задържат руските войски там, където са, и в един момент ще могат да ги обградят в "чувал", предполага Бен Ходжис, генерал в оставка от САЩ.

Ако те продължат да напредват, "ще навлязат в предградията на Херсон и става опасно. Градските битки винаги водят до големи човешки загуби за атакуващите - убити са вече много украински войници, а колкото до щетите, това може да доведе до един нов Мариупол", казва той.

"Градът ще е много по-ценен и за двата лагера, ако остане невредим", смята френският изследовател Пиер Грасер от центъра "Сирис" (Sirice, Sorbonne-Identités, relations internationales et civilisations de l'Europe).

"Това е дилема за Валерий Залужни", командващия украинските войски", резюмира Матею. Той "е подложен на политически натиск, президентът иска тази стратегическа победа. Херсон отваря път към бойното поле на юг", към Крим, анексиран през 2014 г. от Москва, пояснява експертът.

Както отбеляза на един колоквиум генерал Яковлеф, според сегашните доктрини превземането на един защитаван град предизвиква "морално отвращение" - "да го обсаждаш толкова дълго, колкото е необходимо, или да го унищожиш, като го превърнеш в прах и пепел".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти-маймуна

    13 14 Отговор
    Обяснение на войната между хасиди и ашкенази, т.е. между Русия и Запада. Между ушатия евреин Шаломов("Путин") и Мендел("Медведев") от една страна и клана на Ротшилдите с посредничеството на отцепника Берл Лазар, когото на запад смятат за прокажен. 190 милиона руски и украински гои се сражават за 2ма евреи.
    Търсете в гугъл статията "Хасидская власть или откуда взялся Берл Лазар"
  • 2 Ксаниба

    31 10 Отговор
    Някви смешни залози!! Ще се бият ли руснаците за Сталинград, Москва, Сочи, Петрбург или ще се оттеглят!?!?
  • 3 Путин

    17 12 Отговор
    Ще ви чакаме в Сталинград.

    Коментиран от #5

  • 4 Бесен- _Язовец

    40 23 Отговор
    Окрайна умре бавно, но сигурно гасене и последна крушка от 60w на тази територия без законни граници.

    Коментиран от #32

  • 5 жужетоЗе

    19 14 Отговор

    До коментар #3 от "Путин":

    Херсон ще е новият Сталинград! Ще го чакаш в куев!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 аха

    13 15 Отговор
    ша си бият камшика по-скоро
  • 8 Българин

    21 50 Отговор
    Русия ще загуби тази война.

    Коментиран от #26

  • 9 Денис Джамбазов

    21 20 Отговор
    Атомни бомбизаУкрите, нацистидолни!
  • 10 Хихихи..

    18 20 Отговор
    Москали,беларуси и укри -трима братя,укрите са втория.Ще си изядат Боя и ще Клекнат.НИКОГА не викай англосакса на помощ! Гнусно е!!
  • 11 Джордж Сорос

    20 30 Отговор
    Новото има на Русия е Оркистан , всички им викат орки , а един от руската дума заяви че това е свещенна война (джихад) и пуснаха чеченците и ислямистките ирански дронове срещу християнска Украйна .

    Коментиран от #52

  • 12 Aлфа Bълкът

    19 33 Отговор
    Тази война Русия ще я загуби като в Афганистан, но за разлика оттам ще даде х20 жертви в повече и поне 1/3 от въоръжението си, да не казвам половината.

    Коментиран от #14, #20, #80

  • 13 скоро

    23 6 Отговор
    ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ АНАЛИЗАТОРИ НЕУВАЖАЕМИ...ОТГОВОРЪТ ЩЕ Е НЕОЧАКВАН НЕСТАДАРТЕН И ПОУЧИТЕЛЕН...А ВИЕ КАТО АНАЛИЗАТОРИ ЩЕ СИ БЪРКАТЕ В НОСА..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Естествено че ще бягат

    10 19 Отговор
    Рашляците. Все пак бойното им знаме е бяла дамска превръзка с една кафява лента по средата.
  • 16 Бесен- _Язовец

    23 13 Отговор
    Цивилните се евакуират за да не пречат на Руската армия, ракетите SS23 силно удрят покриват площ от 40 хектара или 400 декара. Конвенционални са SS23 не пийте йодни таблетки споко.

    Коментиран от #28

  • 17 В чувал

    11 27 Отговор
    Руските войски са обградени отвсякъде !
    Към 100 000 армия на ВСУ чакат момента на
    настъпление ! Първо,обработка с Хаймерси...
    после... каквото е останало !

    Коментиран от #41

  • 18 Иванушка  🇷🇺

    16 11 Отговор
    Ако се наложи руснаците ще оставят Херсон без битка, няма смисъл от втори Мариупол. Въпроса е да нанесат значителни загуби на УкроВермахта ако се стигне до изтегляне
  • 19 укрите

    16 12 Отговор
    Идват като аслани а после бягат или се предават нас..рани
  • 20 КОНТРАТА

    19 11 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    Няма как да загубят руснаците в Афганистан имаше пещери, а в Херсонска област са полета идеални мишени са бандерите за Руската артилерия, ВВС,, ракетни войски.

    Коментиран от #46

  • 21 Мишел

    18 4 Отговор
    Няма да се бият, а ще ви бият.
  • 22 сирене

    19 8 Отговор
    Нямам търпение републиканците да вземат долната камара докато Великобритания е в криза отново породена от Демократите. Урсула и тя ще бъде оттеглена, въпроса е колко щети ви се търпят още.
  • 23 АЗОВ

    11 19 Отговор
    ХЕРСОН е вече наш! СЕГА мислим за КРИМ!
    Москва, малко по късно!

    Коментиран от #29

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 7 Отговор
    Мишел и кокошков не са ли на Рубежа???къде си мишел да кажеш нещо..,как не съм познал за""Нещото""или ,че херсон не е паднал на 09.10 ,а на 19.10...Къдяяяя си чадо да кажеш каква територия е извоювал лудия и колко е руска......Сега сериозно.смятам ,че все пак крим ще остане руски и няма да му спрат водата по канала!Мисля също ,че циркът е редно да спре за да не се избиват един други и най вече руснаци за една КУРРДИСАНА среща!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КовидманЯк

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Кога?🤣
  • 27 Без значение

    6 11 Отговор
    Нахлула чужда армия не се оставя да оцелее никога, ако не желае да се предаде и да бъде съдена за престъпления срещу мира и човечеството!
  • 28 Теле

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен- _Язовец":

    И предизвикват земен трус
  • 29 КовидманЯк

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "АЗОВ":

    Сънуваш, събуди се.
  • 30 Обградени орки

    7 4 Отговор
    Ще бъде голям бой
  • 31 Киро Канадски

    13 7 Отговор
    Пропагандата не помага. И на стероиди да са в Киев, не става. Скоро руски знамена ще има и в Одеса и Днепропетровск. За Запорожие и Николаев е въпрос на седмици.

    Коментиран от #35, #38

  • 32 Русофоб Антисемит

    4 13 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен- _Язовец":

    Украйна е член на оон с признати граници от 1950 година. Малограмотници като теб ръсят лъжи по цял ден.

    Коментиран от #37

  • 33 Реалност

    17 5 Отговор
    Влезте в кой и да е друг сайт и ще видите какво е положението в Херсон - укрите са смачкани, два взвода са се предали още при срещата си с първия руснак. Километрична руска военна колона пътува към областта. Републиканците в САЩ заявиха, че ако спечелят изборите /което е почти сигурно/ спират всякаква помощ за Укрия, а наркомана Зеленски реди ред сълзи ред сополи.
  • 34 В близък бой....

    8 13 Отговор
    ВСУ и АЗОВ ще отнесат ушанките, като бръмбар сламка и като пиле домати 🍅 !
  • 35 Русофоб Антисемит

    5 9 Отговор

    До коментар #31 от "Киро Канадски":

    Кажи нещо и за полската граница😆😆😆😆😆двудневната ви операцийка се подхлъзва вече 239 дни.

    Коментиран от #39

  • 36 стоян георгиев

    4 15 Отговор
    Грешно разсъждават писалите статията.украйна няма да тръгне на масиран директен удар към херсон.напротив тя ще поддържа постоянен натиск караики руснаците да губят ресурс.така бе при Киев и при Харков,така ще е и тук.украина няма да жертва хора и техника в безсмислени градски боеве.хаймарс си върши работата просто му трябва време да смаже руската техника и хора.

    Коментиран от #47, #48

  • 37 Хахаха

    15 2 Отговор

    До коментар #32 от "Русофоб Антисемит":

    Украйна съществува от 1991г., но викаш е с признати граници от 1950г.:)))) Сложи си ник "Идиот Травестит", по ще ти отива:)
  • 38 стоян георгиев

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "Киро Канадски":

    Хахаха хахаха,хохохоххохо!интересно как го измисли това?даже тиктокера Кадиров не прави вече подобни изявления
  • 39 Хетеросексуален Краварофоб

    14 6 Отговор

    До коментар #35 от "Русофоб Антисемит":

    Ами тя операцийката си беше двудневна, Русия си взе 50 000 кв.км. и си присъедини 4 нови области. И вече 239 дни слушаме рева на зеления клоун.

    Коментиран от #50

  • 40 Залагам !

    6 17 Отговор
    Краен победител е У К Р А Й Н А !
    русия ще потъне в безпътица и безброй войни
    вътре във федерацията !
    И Светът ще си отдъхне !!!

    Коментиран от #45

  • 41 тц тц

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "В чувал":

    ВСУ няма от три месеца, на фронта са останали само инвалиди и жени от последните мобилизации на Зеленски и шепа наемници, но ти си фантазирай, никой не ти пречи:)
  • 42 Откъс от филм

    11 1 Отговор
    Руснаците нещо са замислили. Те винаги нещо замислят.
  • 43 Наблюдаващ

    3 11 Отговор
    Нашенските комунопитеци почнаха да лъжат вече и себе си, че и си вярват. Той /Путин/ щеше да тревземе Киев за 3 дни и за седмица щеше да е на полската граница, според писанията и през февруари. Няма значение че Руската армия по документи превъзхожда украинската 10 до 100 пъти. Вече процента спадна доста. А относно Херсон - просто ще ги обградят и ще изчакът Генерал Глад да ги смаже. Без нито един патрон. Вече започна да се проявява и истинско ПВО. Това е достатъчно

    Коментиран от #49

  • 44 един от многото

    6 0 Отговор
    Аман от новоизлюпени и доморасли стратези , никога в живота си не помирисвали оръжейна смазка и патренка!
  • 45 Почти позна

    14 5 Отговор

    До коментар #40 от "Залагам !":

    Краен победител е Велика Русия!
    ЕС ще се разпадне!
    САЩ ще потъне в безпътица и безброй войни!
    2024г. е референдума за независимост на Тексас!
    Джендърите ще вият на умряло!
    А Светът ще си отдъхне!!!
  • 46 Aлфа Bълкът

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "КОНТРАТА":

    Полета, ама имат ракети, танкове, дронове, джавелин, бронирана техника и още, и още...
    А ония в пещерите бяха с рпг-та, калашници и камили!

    Коментиран от #53

  • 47 Мишел

    10 2 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Стратегията на Русия лишава Украйна от тактически възможности за сериозно настъпление.
    С бомбардировките срещу енергийната система, Русия лиши Украйна от възможност да поддържа постоянен натиск върху Херсон.
    С откриването на втори фронт в Западна Украйна с цел бързо приключване на специалната операция, Русия ще направи така, че на Украйна да не ѝ е до Херсон и до контраофанзиви.

    Коментиран от #61

  • 48 Констатация

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Всеки ден загуба на богата територия , плюс перманентна загуба на енергийна , пътна ,сградна , и човешка структура , не говори , че Украинците трябва да изчакват , докато ги помилат ежечасно. На Украйна и трябва мащабна победа с големи върнати територии . Ако не Багратион , то поне един Сталинград. Само ,че риска да се случи обратното , е многократно по голям.

    Коментиран от #67

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Aлфа Bълкът

    3 8 Отговор

    До коментар #39 от "Хетеросексуален Краварофоб":

    Затова 100 000 ушанки наториха Украйна. След войната сигурно добива на зърно ще е двоен.

    Коментиран от #57

  • 51 Хаха

    3 3 Отговор
    Тех не догонят
  • 52 Ксаниба

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Джордж Сорос":

    окрите - населението на Окраина са бетер орки! И ни са никаки христиани, а разколници, анатемосани сектанти, да не говорим за бандеровците, които са си откровенни сатанисти, а нацистите азив си нео-езичници!!!
  • 53 Алфа лъва

    9 5 Отговор

    До коментар #46 от "Aлфа Bълкът":

    Те и американците имаха ракети, танкове, дронове, хаймарси, бронирана техника и още, и още...но босите афганистански козари им разказаха играта миналата година:))) На всичко отгоре в Афганистан САЩ бяха хваната за ръчичка с Великобритания и Франция:)))
    Да не ти припомням виетнамските берачи на гъби какво ги направиха:)))

    Коментиран от #56

  • 54 Естествено

    6 7 Отговор
    че ще се оттеглят! Бъдещата граница ще върви по Днепър, т.е. Херсонска област ще е поделена. Според мен руснаците са си направили добре сметката, украинците да не успеят да форсират Днепър!!! Херсон остава в Украйна, може би и Запорожка ще я "делнат", но Донецка и Луганска остават руски! Планът е изпълнен за Донбас, а сухопътния коридор към Крим е "бадава"; в този аспект може и Запорожие с Енергодар халал да са на украинците 😉!!! Следва многогодишна демаркационна линия, примирие - може и не обявено. Ще прострелват полосата чат-пат и т.н. Огледална ситуацията като тази м/у Северна и Южна Корея. Колко години, какво, що... Може и поколения напред да не се реши!

    Коментиран от #70

  • 55 Aлфа Bълкът

    5 4 Отговор

    До коментар #49 от "Хахаха":

    Колкото повече ви насъскват, толкова по-дебел им влиза на ушанките.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хетеросексуален Краварофоб

    5 4 Отговор

    До коментар #50 от "Aлфа Bълкът":

    Нормално, от над 400 000 убити укри сигурно 100 000 са били с ушанки. И наистина добива ще е двоен, което е добре за новите руски територии.
  • 58 Хаха

    2 4 Отговор
    Байдън пускай атомката над москве и да се свършва с цирка

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Байдън

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Хаха":

    Зает съм, трябва да се ръкувам с невидими и да падна от тротинетка!
  • 61 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "Мишел":

    Интересно не четеш ли кво се случва при Херсон? Руснаците отстъпват.почнаха да се евакуират и не го крият.тва как се връзва с твърденията ти?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Истината

    1 2 Отговор
    Руснаците са миротворци и хуманисти и ще проявят жест на добра воля като се изтеглят.
  • 64 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    3 1 Отговор
    Благодарение на сащ ,и партньори Усраймъъ загуби Крим + още ,120 К км територия..При още подкрепа ,може още да загуби ,кой знае..?
  • 65 Какашенков

    2 1 Отговор
    Ще има стратегическо контраотстъпление.
  • 66 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    4 1 Отговор
    Колкото по голяма подкрепа имат От сащ и Англия ,Германия ,толкова повече ще влиза на укропъъъ..Гаранция.
  • 67 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "Констатация":

    Украйна воюва успешно над 200 дни с огромен като обем и ресурси враг.би го при Киев би го при Харков сега го бие и при херсон.тактиката на Украйна е една и съща и работи.руия мени своята непрекъснато ,щото губи.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    3 0 Отговор
    Във Франция ги гонят хохлята..от ресторантите..Като болни от СПИН..Мрънкат си тихичко на украински .Шшшшттттт.Тишина .
  • 70 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 5 Отговор

    До коментар #54 от "Естествено":

    пак не си наясно.Само крим руски.Всичко е на украйна!Редно е да напишеш ,че руските войници се изтеглят на левия бряг още от 19ти заедно с населението изпълняващо волята на русия в областа.Според мен руснаците мислят,за дъбовете около херсон.....В смисъл да не ги претоварят и изпочупят,от повесени....руски бюрократи............
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    2 0 Отговор
    Никой да. не мисли че Рф ,се е отказала от ОДЕССА и Харков . Укропъъ си загради тази земя с нелегалния референдум..91ва.РФ НЕ Е СЪГЛАСНА РЕФЕРЕНДУМА..Както в Берлин преразгледаха Сан Стефано..Така и сега.

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Баба Ванга

    2 4 Отговор

    До коментар #73 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Първият граничен пункт на украино-китайската граница ще бъде открит на 1 януари 2025! СЛАВА УКРАИНЕ!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    3 2 Отговор
    Срещу минимално заплащане обслужвам с удоволствие всякакви руски интереси и мераци, нямам етични, естетична или морални задръжки и изобщо не отказвам!
  • 78 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #76 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Много неподходящо място и тема си избрал.смърта на хиляди хора не е смешна,а слагачеството на диктатора пък хептен.
  • 79 Aлфа Bълкът

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "Алфа лъва":

    Дали, дали или бяха афганистанци? А малко коте? Русия заминава заради джуджака, обаче големи митинги бяха в Казахстан, в Беларус къде пращахте другаде войски да показвате мускули, преди да нападнете Украйна? И онзи глупак вождът ви каква реч удари - демилитаризация, денацификация, наркомани, бандеровци, мандеровци, 3 дни военна операция. Накрая 100 000 рашнаци на тор!
    Може да имате частичен напредък заради мобилизацията, ама да не си повярваш? Идват новите пратки военна помощ и догодина по това време най-късно Русия ще падне!
  • 80 Руснаците се ИЗТЕГЛИХА от Афганистан

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    по уговорка между горбачов и рейган. Взеха си цялата техника и знамена, за разлика от сегашните ни "партньори".

    Коментиран от #82

  • 81 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Алфа лъва":

    И какво стана в Корея? САЩ победиха и не можахте да превземете целия полуостров. Във Виетнам САЩ воюва и срещу Виетнам и срещу Китай, и срещу Русия, и е имал съюзници, ама никакви като военна мощ.
    Къде е Русия, къде е САЩ днес? Едни 30 хаймерса ви разказаха играта!
  • 82 Aлфа Bълкът

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "Руснаците се ИЗТЕГЛИХА от Афганистан":

    Путин е като Горбачов, американска марионетка. Ама тоя е по-висок лвл. Путин се оказа фалшива опозиция измислена от либералните кукловоди.
    Борят се с него и го побеждават и така пак Запада победи Русия като при Горбачов.
Новини по държави: