Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Октомври, 2022 17:10 1 788 48

Генерал, ръководил бомбардировките в Сирия, е новото лице на руската война

  • русия-
  • сирия-
  • украйна-
  • война-
  • командващият руските сили -
  • армейски генерал-
  • сергей суровикин

Генералът, който изпълнява новата военна стратегия на президента Владимир Путин в Украйна, има репутация на жесток човек заради бомбардирането на цивилни при руската кампания в Сирия

Генерал, ръководил бомбардировките в Сирия, е новото лице на руската война  - 1
Снимка: УНИАН / Командващият руските сили в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин

Генералът, който изпълнява новата военна стратегия на президента Владимир Путин в Украйна, има репутация на жесток човек заради бомбардирането на цивилни при руската кампания в Сирия. Той е изиграл също известна роля при смъртта на трима протестиращи в Москва по време на неуспешния преврат срещу Михаил Горбачов през 1991 г., който ускори разпадането на Съветския съюз.

Генерал Сергей Суровикин, плешив и свиреп на вид, бе поставен начело на руските сили в Украйна на 8 октомври след смятана за колеблива дотогава инвазия, белязана от редица хаотични отстъпления и други неуспехи през близо осемте месеца на бойни действия.

Путин постави 56-годишния професионален военен начело на командването след взривяването на камион на стратегическия мост към Кримския полуостров, което смути Кремъл и създаде логистични проблеми за руските сили.

Русия отговори с поредица от удари в цяла Украйна, които според Путин имаха за цел да сринат енергийната инфраструктура и украинските военни командни центрове. Такива атаки продължават ежедневно, като електроцентрали и други съоръжения биват обстрелвани с крилати ракети и вълни от произведени в Иран безпилотни самолети.

Суровикин запазва и поста си на началник на военновъздушните сили - позиция, която може да помогне за координирането на въздушните удари с други операции.

По време на последните бомбардировки някои руски военни блогъри публикуваха изявление, приписвано на Суровикин, в което се изразява намерението му да продължи атаките с нестихваща сила в опит да накара правителството в Киев да се подчини.

"Не искам да жертвам руските войници в партизанска война срещу орди от фанатици, въоръжени от НАТО", цитират блогърите изявлението му. "Ние разполагаме с достатъчно технически средства, за да принудим Украйна да се предаде", казва още той.

Макар че достоверността на изявлението не може да бъде потвърдена, то изглежда отразява същия подход, който Суровикин приложи в Сирия, където ръководи разрушаването на цели градове, за да разгроми бунтовническата съпротива, без да обръща особено внимание на цивилното население. Тези безразборни бомбардировки предизвикаха осъждане от страна на международните групи за защита на правата на човека, а някои публикации в медиите го нарекоха "Генерал Армагедон“.

През 2017 г. Путин награди Суровикин с най-високото отличие на страната - "Герой на Руската федерация", и през 2021 г. го повиши в чин армейски генерал.

Кремълските ястреби похвалиха назначаването на Суровикин в Украйна. Евгений Пригожин, бизнесмен милионер, наричан "готвачът на Путин“ и собственик на известна частна военна компания, която играе ключова роля в боевете в Украйна, го похвали като "най-добрия командир в руската армия“.

Макар хардлайнерите да очакваха, че Суровикин ще засили ударите по Украйна обаче, първите му публични изявления след назначаването му звучаха по-скоро като признание за уязвимостта на руската армия, отколкото като гръмки заплахи.

В изказване по руската държавна телевизия Суровикин призна, че руските сили в Южна Украйна са в "доста трудно положение" пред лицето на украинската контраофанзива.

Във внимателно подготвени коментари, които Суровикин изглежда четеше от аутокю, той заяви, че по-нататъшните действия в региона ще зависят от развитието на бойната обстановка. Наблюдателите изтълкуваха изявлението му като опит да подготви обществеността за евентуално руско изтегляне от стратегическия южен град Херсон в Южна Украйна.

Суровикин започва военната си кариера в Съветската армия през 80-те години на миналия век и като лейтенант е назначен за командир на пехотен взвод. Когато по-късно се издига до командващ военновъздушните сили, това предизвиква смесени реакции във военната йерархия, тъй като за първи път тази длъжност се дава на офицер от пехотата.

През 1991 г. той се оказва в центъра на политическа буря.

Когато твърдолинейни членове от старата гвардия на Комунистическата партия извършват опит за преврат през август същата година, свалят за кратко Горбачов и изпращат войски в Москва, за да въведат извънредно положение, Суровикин командва един от механизираните пехотни батальони, които навлизат в столицата.

Народната съпротива бързо се разраства и в последните часове на тридневния преврат протестиращите блокират брониран конвой, воден от Суровикин, и се опитват да подпалят някои от превозните средства. В настъпилото меле двама протестиращи са застреляни, а трети е смазан смъртоносно от брониран автомобил.

Превратът се проваля по-късно същия ден, а Суровикин бързо е арестуван. Той прекарва седем месеца зад решетките в очакване на разследване, но в крайна сметка е оправдан и дори повишен в чин майор, тъй като разследващите стигат до заключението, че само е изпълнявал задълженията си.

Друг труден момент в кариерата му настъпва през 1995 г., когато Суровикин е осъден за незаконно притежание и търговия с огнестрелни оръжия, докато учи във военна академия. Осъден е на една година затвор, но присъдата бързо е отменена.

Постепенно се издига в йерархията, командвайки части, изпратени в бившата съветска република Таджикистан, ръководи войски, изпратени в Чечения, и служи на други постове в цяла Русия.

През 2017 г. е назначен за командир на руските сили в Сирия, а през 2019 г. служи там за втори път, докато Москва се опитва да подкрепи режима на президента Башар Асад и да му помогне да си възвърне позициите в условията на опустошителна гражданска война.

В доклад за 2020 г. "Хюман Райтс Уоч" посочи Суровикин, заедно с Путин, Асад и други фигури, като носещи командна отговорност за нарушенията по време на сирийската офанзива в провинция Идлиб през 2019-20 г.

Според руските медии той очевидно има темперамент, който не го прави особено харесван сред подчинените му. Един от офицерите, служили под командването на Суровикин, се оплакал пред прокурори, че генералът го е пребил, след като се ядосал заради начина, по който е гласувал на парламентарните избори; друг подчинен според съобщенията се е прострелял. Разследващите не са установили нарушения и в двата случая.

Досегашните му постижения в Сирия може да са били фактор за назначаването му в Украйна, тъй като Путин се опитва да повиши залозите и да обърне поредицата от унизителни поражения.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който неведнъж е призовавал за засилване на ударите в Украйна, похвали Суровикин като "истински генерал и воин, опитен, далновиден и силен, който поставя патриотизма, честта и достойнството над всичко“.

"Обединената група войски сега е в сигурни ръце“, заяви подкрепяният от Кремъл Кадиров, изразявайки увереност, че той ще "подобри ситуацията".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Джордж Сорос

    20 20 Отговор
    И тоя като тик ток дон дон Кадиров ще стои зад 4-та линия 🤣

    Коментиран от #30

  • 3 Факт

    6 9 Отговор
    Нофмално е да има такива неща когато има две свръхсили на Света.
  • 4 да да

    22 29 Отговор
    само че това не му е сирия

    там в украйна ще яде голям КЬОТЕК

    Коментиран от #31

  • 5 ТЕЛЕ

    3 7 Отговор
    ма разбра ли ма имаш значи радио в харема
  • 6 Сталин

    27 19 Отговор
    Breaking news

    Синовете на Кадира на 14, 15 и 16,Ахмат,Ели и Адам вече участват в реални сражения и са успели да пленят 6 укро питека ,така се става Мъже,а не като нашите мушмороци,Българския смел "лъв" се превърна в колониален плъх за 30 години западна демокрация

    Коментиран от #15

  • 7 Беловеца

    27 10 Отговор
    От както генерала взе командването, акциите на Украинските погребални компании, се повишиха рязко на фондовата борса .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иванушка  🇷🇺

    14 7 Отговор
    Не е Брат ми Пит, но в Армията се изискват Умения, Личен Пример и Ефикасност - не умения да си правиш лецето красиво 😆😆😆
  • 10 ТЕЛЕ

    4 8 Отговор
    КЬОТЕКА ще е за теб
  • 11 Личи му

    9 8 Отговор
    че убива без да му мине окото.
  • 12 Женерала

    12 15 Отговор
    Този Женерал с корпулентното тяло е много лесна мишена. Директно между двете вежди…..опссс, то било само една и половина вежди.

    Коментиран от #32, #33

  • 13 Име

    13 14 Отговор
    Какво стана с тия укри бе нали уж превземат Херсон нищо май непревземат
  • 14 пешо

    13 5 Отговор
    бой по фашистите
  • 15 70 девици

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    ….ги чакат!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ксаниба

    24 11 Отговор
    Генерала избил до 300 000 ислямски главореза от идил в Сирия, сега ще избиие бандеровцитеи американцко-паляцките наемници, инструктори и войски!!!

    Коментиран от #23

  • 18 Рослямист

    9 9 Отговор
    Ужас братя, пияните мужици дезертират от подготвителните лагери в Белгородска област и се предават на украинска територия на укрофашистите! Офицери под Херсон се заблуждават по картите на ГЩ и попадат в плен с поверените им части! Какво става, каква е тази черна прокоба?
  • 19 Циник

    18 5 Отговор
    "Генералът... има репутация на жесток човек" Да, не е, например, като американските генерали в Ирак и Афганистан, които имат репутацията на човеколюбиви филантропи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 нннн

    14 4 Отговор
    А милосърдна сестра ли трябва да бъде командващ?
  • 22 Новото лице

    6 9 Отговор
    Или новото жертвено прасе? По скоро второто, а когато Херсон падне ще дойде Коледа!
  • 23 Да не вземе да

    8 11 Отговор

    До коментар #17 от "Ксаниба":

    Са обърка и по навик да продължи да избива ислямски главорези, защото тога а на армията на рашляците им е спукана работа. Може да започне от РЕЗАН Кадиров 😂
  • 24 Азз

    10 5 Отговор
    Народа го е казал - "На зла круша - зъл прът" .....
  • 25 1234

    4 1 Отговор
    То дойде време да го уволняват,вие сега се сетихте! хахаха
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дааааааам

    4 2 Отговор
    Той - Суровкин, наистина подобрява ситуацията. Нема лабаво! Който не слуша, има и сопа. Те "цивилизованите" и робовете им само от това разбират. Как казват шопето: Бий ги да ти се боЯ и слушат.
  • 28 три четири седмици служба още

    3 0 Отговор
    за "въздушния" - и ся вече е интересно - кой ще е новия специален?
  • 29 суровикин гледа сякаш,

    4 5 Отговор
    някой го е прередил в кашишката столова за храна!.....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Умник

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "да да":

    И в Сирия се воюваше против фащ. Само че там вместо укри, бяха главорезите от идил. Те, господарите ти все зад гърба на другите воюват, защото където се опитат сами, се окекват от челна стойка. Млатят ги като маче у дирек.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Женерала":

    Напротив трудна мишена защото ще бъде скрит в бункера до путлер.

    Коментиран от #34

  • 34 Посочи един

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    генерал на огневата линия да води атаката. Войската от филмите я познаваш. Да се създаде даден генерал са нужни години и не от всеки става. А тоя въпреки изцепките си, продължава да се издига, което показва, че е доста талантлив.
  • 35 Ученият котка

    8 2 Отговор
    Бомбардировките на САЩ в Сирия бяха много по-брутални и нечовешки. Източна Сирия се управлява от транснационални петролни гиганти, които безсрамно източват ресурсите на сирийския народ, ограбен и измамен от Запада. Но е толкова демократично.
  • 36 ТОЯ ГЕНЕРАЛ ОПАТКА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА

    8 4 Отговор
    СЕГА ЩЕ ОПАТКА И НАЦИЗМА В УКРИЯ !
  • 37 СУРОВИКИН ИДЕ

    6 2 Отговор
    БЕГАЙТЕ ГЕРБЕРИ И УКРОФАШАГИ !

    Коментиран от #41

  • 38 кои вътрешни в РФ

    2 7 Отговор
    бумнаха кримския мост, та да овладеят Русия! - цистерните на жп моста, са спрели там в 2 ч. , а взрива на пътния участък е бил около 6 ч. . на другия ден Москва беше блокирана от вътрешни войски - и имаше арести на военни. прилича много на събитията от края на третия райх - атентата организиран от Клаус фон Щауфенберг срещу хитлер, и използване на протокола "валкирия" за смяна на властта.......
  • 39 ОЛЕЛЕ МАЛЕ

    2 6 Отговор
    Тоя да иде на фронте, да види руските солдати...умрели от глад....
  • 40 ПУТИН,,,,,,

    2 2 Отговор
    Тоя май ти е последната надежда....
  • 41 ТАКА И ШЕ СИ ОТИДЕ

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "СУРОВИКИН ИДЕ":

    Като другите.....хаймърсите не подбират....5565
  • 42 Артилерист

    8 1 Отговор
    Очевиден опит на американската пропаганда да очерни един явно решителен и можещ офицер. В годините, когато ген. Суровикин е започвал службата като пехотински взводен, от младшия офицерски състав у нас, предполагам основателно и в съветската армия, защото ние се учехме от тях, се искаше да са мижитурки и за всичко да питат старшите, и най-вече тези, които бяха на преклонна възраст. Издигането в служебната йерархия на младия пехотинец Суровикин показва, че той си вършил работата, въпреки старшите и ги принуждавал, без много да искат, да му го признават. Да обяснявам, колко рисковано е в реална обстановка на бой, да командваш и да носиш отговорност за подчинените, за съседите, за изхода на боя и прочие, не е възможно сега. Не съм бил, слава богу, на война, но много пъти съм командвал "За бой" и съм обяснявал на моите момчета -артилеристи, че това не означава само провеждането на оръдията в бойно положение... Затова пожелавам успех на руснаците срещу бандеровските укронацисти и поддържащите ги империалисти, с възможно най-малко загуби.

    Коментиран от #44

  • 43 Васил

    4 4 Отговор
    По редният скапан алкохолик.
  • 44 ха ха!

    1 6 Отговор

    До коментар #42 от "Артилерист":

    ти си командвал "за бой"! - а кашичета като мене сме изпълнявали командата "за бой" във високите два метра тръстики в блатата на Драгоман - дето сега са природен резерват - след дневното занятие тръскиките бяха полегнали, после сме изпълнявали командата "За бой" - катерейки скалите на Чепън планина, в същия район, в пълно бойно снаражение - когато падна каската на един боец - звукът заглъхна в урвата! - мога да пиша до утре в този стил...... ай стига с тез казармени хвалби, и да прокрадвате рушлямски простотии ..... не съм чел биографията на "въздухарския" главком, но съм сигурен че не е служил в сухопътните,,, поне нямаше да си скубе и оформя веждите......
  • 45 Мишел

    3 1 Отговор
    Русия смени начина на водене на операцията, като спира спътниковия интернет и нанася удари за унищожаване производството и преноса на електроенергия в Украйна. Без електричество и интернет украинската армия и натовските ѝ инструктори не са в състояние да воюват както са обучени, по натовския сетецентричен начин, нито да ползват ефективно западни оръжия . Остава руснаците да унищожат намиращите се на граничните гари пунктове за смяна на талигите на вагоните.
    Освен това Русия вкара на фронта в Украйна голям брой модерни тежки оръжия и бойни дронове, с които ще елиминира западните оръжия на Украйна.
    Главнокомандващ генерал Суровикин означава, че руската армия престава да воюва с бели ръкавици.
    Това, че руснаците не рушат мостове, пътища и жп линии означава, че смятат да настъпват.

    Коментиран от #47

  • 46 Вирус

    0 2 Отговор
    Само виж оля ал ахмед и няма нужда от четене
  • 47 много си далече от нещата,

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мишел":

    и реалносттта! - по добре върви до некоя западна дестинация да изхарчиш някой долар от сметките си......
  • 48 Артилерист

    2 0 Отговор
    До коментар 44 ха ха!
    Колега, командата "За бой" в Артилерията е рутинна, в смисъл, че няма никакъв елемент за хвалене и тя няма нищо общо със същата в пехотата. Аз съм виждал пехотен офицер да командва: "На рубежа на отсрещния бряг на дерето, За бой!", която войниците му изпълниха точно и пльоснаха във водата през март. После ги подгони марш-на-скок, за да се сгреели и да изсъхнат. Второ. Данните за кариерното развитие на ген. Суровикин, както и че е пехотинец, съм ги взел от статията, която коментирам. Нали тя е основа на нашите мнения?
Новини по държави: