Last news in Fakti

23 Юли, 2013 12:22 1 679 1

US генерал: Намесата ни в Сирия ще струва $1 млрд. месечно

  • сирия-
  • сащ-
  • ген. мартин демпси
US генерал: Намесата ни в Сирия ще струва $1 млрд. месечно - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военната кампания в Сирия ще струва на САЩ минимум около $1 млрд. месечно. Тази оценка е направена от ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ ген. Мартин Демпси.

Тя се съдържа в документ, който той изпрати  до членовете на комитета по въпросите на въоръжените сили. В него ген Мартин Демпри разглежда 5 опции за намеса за слагане на край на продължаващата вече втора година гражданска война в Сирия.

Ген. Мартин Демпси смята, че в момента намесата на САЩ може да бъде под формата на обучение, съветване и подкрепа на опозицията, провеждане на ограничени въздушни удари, създаване на зона забранена за полети, създаване на буферни зони в Сирия и контрол над химическите оръжия, за които се предполага, че са в ръцете на президента Башар Асад.

В анализа се предупреждава, че за промяна на баланса на силите в гражданската война може да се наложи и САЩ да изпратят в страната няколко десетки хиляди военни.

Ген. Демпси призна, че набелязаните действия ще засилят опозицията и натиска върху президента Башар ал-Асад ще се усили, но той предупреди, че САЩ трябва да се поучат от своите предишни интервенции в Афганистан и Ирак.

„Ние научихме от последните 10 години, че не е достатъчно просто да се промени баланса във военните сили, без внимателно обмисли това, което е необходимо, за да се запази една държава като функционираща", каза висшият военен.

През юни президентът на САЩ Барак Обама одобри оръжейните доставки за сирийската опозиция.

Над 90 000 души са убити от началото на гражданската война в Сирия, а други 1,7 млн. живеят като бежанци извън родината си.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    0 0 Отговор
    хамерикански воени размахват юмруци)))) 1млрд щяло да им струва))) можете да си рисувате каквито искате "планове" - и без друго никой няма да ви пусне да вършите поредното престъпление!)))