Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 15:10 893 27

Риши Сунак стана третият британски премиер за последните два месеца

  • великобритания-
  • риши сунак -
  • британски премиер

Риши Сунак стана третият премиер на Великобритания в рамките на два месеца, натоварен със задачата да се справи със задълбочаваща се икономическа криза, обхваната от конфликти партия и дълбоко разделение в страната - трудна задача за всеки нов лидер

Риши Сунак стана третият британски премиер за последните два месеца  - 1
Снимка: БГНЕС

Риши Сунак стана третият премиер на Великобритания в рамките на два месеца, натоварен със задачата да се справи със задълбочаваща се икономическа криза, обхваната от конфликти партия и дълбоко разделение в страната - трудна задача за всеки нов лидер, съобщава Ройтерс.

42-годишният бивш шеф на инвестиционен фонд беше натоварен от крал Чарлз със задачата да състави правителство. Той ще се стреми да сложи край на вътрешните борби и вражди в Уестминстър, които притесниха силно инвеститорите и разтревожиха международните съюзници.

Очаква се Сунак да направи обрщение към нацията от Даунинг стрийт и след това ще започне да сформира своя кабинет.

Сунак, един от най-богатите политици в британския парламент, ще трябва да постигне сериозни съкращения на разходите, за да компенсира недостига от около 40 милиарда лири (45 милиарда долара) в публичните финанси, дължащо се на икономическо забавяне, по-високи разходи за заеми и шестмесечна програма за подкрепа за енергийните сметки на домакинствата.

Предвид продължаващия спад на популярността на Консервативната партия, Сунак ще бъде изправен и пред засилващи се призиви да организира нови избори, ако се отдалечи твърде много от политическия манифест, с който Консервативната партия спечели изборите през 2019 година. Тогавашният лидер Борис Джонсън обеща да направи значителни инвестиции в страната.

Според икономисти и инвеститори назначаването на Сунак за премиер ще успокои пазарите, но той няма да има множество лесни варианти в момент, когато милиони се борят с кризата, свързана с цената на живота.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 4 Отговор
    Тоя няма да издържи и месец.Залагам.
  • 2 Теле

    7 1 Отговор
    Не се напъвай толкова, от вчера знаем. Или ти плащат на писание
  • 3 Хаха

    13 1 Отговор
    Лелеее какъв е "красив".Представям си го как танцува в Боливуд на "Къде са кайсиите".

    Коментиран от #24

  • 4 БОЛШЕВИК

    11 2 Отговор
    Богат ром, оправил си е зъбките, а ние не можем да отидем на зъболекар когато стане и много късно вече!
  • 5 Иван

    8 1 Отговор
    Кой ще бъде четвъртият?
  • 6 Боруна Лом

    5 1 Отговор
    СКОРО И ТУКА ТАКА

    Коментиран от #13

  • 7 АПАРТЕЙД

    10 2 Отговор
    Абс падение за Британия!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Монгола

    7 1 Отговор
    Подмазват се бритите на индианците от Делхи
  • 10 КОНТРАТА

    11 2 Отговор
    Боливуд презема Британия!
  • 11 Сатана Z

    5 3 Отговор
    Лошият Путин свали две правителства само за 2 месеца.А в България им забравих бройката.

    Z
  • 12 Хммм

    5 1 Отговор
    (....) един от най богатите политици в британския парламент(.....)не той а жена му е богата! Самият Сунак е от бедно семейство, емигрирало в Англия! Баща му роден в Кения а майка му в Танзания!
    В едно интервю Сунак признава, че в Оксфорд променял графика си, заради Акшата Мурти, само и само да седне до нея и се запознаят.... Запознават се, в последствие се женят в Индия!
  • 13 БОЛШЕВИК

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Боруна Лом":

    Не скоро, от 32 години и тука е така!
  • 14 свидетел

    8 2 Отговор
    избраха го за да кандърдисва Индия за санкции на Русия ! на нещастния остров нищо не е случайно......

    Коментиран от #16

  • 15 Хахаха

    10 1 Отговор
    Той просто стана премиер. Никой не е гласувал за него, нямаше други кандидати освен него.....Жалка деградация на демокрацията.
  • 16 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "свидетел":

    Никой не го е избирал.
  • 17 Хахаха

    9 1 Отговор
    Еееее, въртяха, сукаха и най-накрая стигнаха до "оригинален" албионец за премиер. Странно... не е нито бял, нито рус, нито с рижава коса... Странен британец....
  • 18 схх

    8 1 Отговор
    Поставен, най вероятно да свърши някаква мръсна работа!
  • 19 Казвам ти ДЪЩЕ, сещай се СНАХО

    2 4 Отговор
    България беше най-добре при "бангото" Петър Стоянов и най-зле при белите манекени Първанов и Радев
    ма разбира се цвета на кожата е много важен за работата

    Коментиран от #26

  • 20 Казвам ти ДЪЩЕ, сещай се СНАХО

    1 0 Отговор
    Мога да ви го кажа и с премиери "бангото" Костов и големия мъжкар Жан вал Жан Виденов... вие си избирате кой е свършил работата си като банго... ма сте били в дисагите на бащите си и хабер си нямате от Виденовата зима.. още по-малко от Лукановата... Ма разбира се - КОСТОВ Е ВИНОВЕН се дерете с пълно гърло

    Коментиран от #23

  • 21 ром с лед

    6 2 Отговор
    Повечето жители на Столипиново, Суходол, Филиповци, Сливен, Максуда и др. да си стягат багажа и да поемат към Острова, сега е моментът да си оправят положението.Техният събрат е премиер на Англия.Индия е прародината на циганите.
  • 22 Фройд

    3 2 Отговор
    Не че нещо , но в началото ми заприлича на нашия бившия , съпруга на синоптичката ...
    с тая идиотска усмивка..
  • 23 Ха ха ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Казвам ти ДЪЩЕ, сещай се СНАХО":

    Разсмиваш само тук с мисловните си процеси!
    Костов поднесе цяла една държава на тепсия на господарите си. Безплатно!
    А Виденов.... е единствения български Премиер, който искаше да запази независимостта на България. Опълчи се дори на на Шорош...
    В крайна сметка беше предаден и от своите и от чуждите! И... изкуствената криза беше на лице! Изкуствена, защото за разлика от сега, тогава България имаше работеща икономика!
    За малката държава като България е детска играчка да я поставиш в изкуствена криза и да свалиш непослушното правителство.
  • 24 На дали!

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Само че той е второ поколение, англичанин. Роден е в Саутхамптън ,Англия и е учил в няколко престижни английски и американски колежи. А ти, господине! Ти къде си роден, къде си учил, та даваш за по-умни от теб оценка и мнение!
    Помисли преди да дрънкаш врели–некипели.

    Коментиран от #25

  • 25 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "На дали!":

    И двамата с господина, на който вие отговаряте , демонстрирате расистко отношение и високомерие към хората. Не трябва да се съди по цвета на кожата за човека, както прави вашият опонент, но не трябва и да се унижава другия, само защото не е роден второ поколение в Англия и не е учил там, където на вас е внушено, че е пристижно да се учи.
  • 26 БОЛШЕВИК

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Казвам ти ДЪЩЕ, сещай се СНАХО":

    България и българите живееха най-добре до 10.11.1989г. След тая дата имаше 10 години що годе добър живот от инерцията от хубавото време. Тогава през 90-те години ограбиха на хората влоговете, почна истинската разруха на селското стопанство, индустрията, но все още имаше много държавни предприятия, заводи и цехове. След 1999г. всичко беше разрушено и подарено на днешните робовладелци и чорбаджии, сега на държавна работа работят много малко хора и са с връзки и подкупи на тая работа. Всички други са при чорбаджиите и робовладелците, а за голяма част от хората няма никаква работа.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: