Русия проведе мащабни тренировки за нанасяне на ядрени удари със стратегическите си ядрени сили. Ученията се провеждат на фона на повишения риск от използване на ядрени оръжия и разгърнатата кампания от страна на Русия с обвинения към Украйна, че е създала "мръсна бомба".

Руският президент Владимир Путин наблюдава учението на силите за стратегическо възпиране от ситуационната зала. Под негово ръководство сухопътните, военноморските и авиационните сили отработват "задачите на масиран ядрен удар" в отговор на ядрена атака от страна на противника, съобщиха руските агенции. Путин изслуша докладите на министъра на отбраната Сергей Шойгу и на началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов.

Още новини от Украйна

"Всички ракети достигнаха целите си, потвърждавайки определените им характеристики", заяви Кремъл в изявление на своя уебсайт.

Междуконтиненталната балистична ракета "Ярс" беше изстреляна от Плесецк на полигона "Кура" в Камчатка, а балистичната ракета "Синева" беше изстреляна от подводница в Баренцово море. За изстрелването на крилати ракети с въздушно базиране са използвани два самолета Ту-95МС с далечен обсег на действие, съобщават "Комерсант" и "Интерфакс".

Рутинни годишни руски учения: кодовото име "Гръм"

Във вторник говорителят на Пентагона бригаден генерал от ВВС Патрик Райдър припомни на репортерите, че съгласно Договора за съкращаване на стратегическите оръжия Русия е длъжна да уведомява предварително за изстрелването на ракети, способни да носят ядрено оръжие. Москва уведоми САЩ за планираното годишно учение на ядрените си сили.

"САЩ бяха уведомени и както подчертахме по-рано, това е рутинно годишно учение на Русия", каза Райдър. Според него предварителното уведомяване за упражнението намалява риска от грешки.

Учението на руските стратегически сили за възпиране с изстрелване на балистични и крилати ракети е под кодовото име "Гръм".

Предишното подобно учение се състоя на 19 февруари 2022 г. - пет дни преди руската инвазия в Украйна. Преди това в продължение на две години не е имало подобни военни игри, като назначеното за есента на 2021 г. бе отложено без официално обяснение. Сега това ще бъде второто такова учение в рамките на една година.

Както отбелязаха военните експерти, февруарското учение пък беше по-малко от обичайния мащаб. Преди изстрелванията на междуконтинентални ракети се извършваха от Баренцово море до полигона Кура в Камчатка.

През 2019 г. от космодрума Плесецк беше изстреляна междуконтинентална балистична ракета "Ярс" на полигона "Кура", а подводниците на Северния и Тихоокеанския флот размениха изстрелвания на ракети Р-29R на полигоните "Кура" и "Чижа".

Но тези учения се провеждат в момент, когато по света се обсъжда интензивно реалността на ядрен взрив в Европа. Само едно напомняне от страна на Владимир Путин за наличието на ядрени оръжия в Русия беше достатъчно, за да накара света отново да се страхува от атомната бомба.

На този фон ядрените учения, дори и да са рутинни, дори и при намалена програма за изстрелване, само ще подхранват този страх.

Русия претърпя няколко чувствителни поражения в Украйна. Путин и преди е отправял прикрити заплахи за използване на ядрени оръжия, като на 21 септември обяви частична мобилизация в страната.

"Когато нейната териториална цялост е застрашена, Русия ще използва всички налични средства, това не е блъф", каза Путин.

Днес Путин също говори за "мръсна бомба". След като наблюдава ученията на силите за стратегическо възпиране от ситуационната зала, той отиде на среща с ръководителите на делегациите на службите за сигурност и специалните служби на страните от ОНД. Там той заяви, че западните страни "помпват с оръжия" Украйна, пренебрегвайки изявленията на Киев, който е изразил желание "да се сдобие с ядрено оръжие". "Знае се и за плановете за използване на т.нар. мръсна бомба и за провокации", добави Путин.

През последните няколко дни Шойгу проведе серия от телефонни разговори с ръководителите на военните ведомства на САЩ, Великобритания и Франция, като заяви, че има заплаха от използване на "мръсна бомба" от страна на украинските власти. Западните страни, както и Киев, наричат тези обвинения фалшиви.

Източник: News.bg