Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 22:00 3 460 52

The Economist: Руският елит започва да мисли за бъдеще без Путин

  • русия-
  • путин-
  • алкохолизъм-
  • руският елит

Какво следва? Има ли живот след Путин? Как си отива и кой го замества? Това са въпросите, които тежат в умовете на руския елит, неговите бюрократи и бизнесмени

The Economist: Руският елит започва да мисли за бъдеще без Путин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво следва? Има ли живот след Путин? Как си отива и кой го замества? Това са въпросите, които тежат в умовете на руския елит, неговите бюрократи и бизнесмени, докато наблюдават настъпването на украинската армия, как талантливите хора бягат от Русия, а Запада отказва да отстъпи пред енергийното и ядреното изнудване на Владимир Путин. "В московските ресторанти и кухни има много псувни и гневни приказки", казва представител на елита. "Всички разбраха, че Путин е сбъркал и губи", пише The Economist.

Това не означава, че Путин е на път да се преклони, да бъде свален или да стреля с ядрено оръжие. Това означава, че тези, които управляват държавата и притежават активи там, губят доверие. Политическата система на Русия изглежда навлиза в най-бурния период от своята постсъветска история. Западните правителства също започват да се тревожат, че Русия може да стане неуправляема.

"Никога досега Владимир Путин не е бил в такава ситуация през 23-те години на своето управление", казва Кирил Рогов, руски политически анализатор. В миналото, изправен пред трудни ситуации като загубата на подводницата Курск и нейните 118 членове на екипажа през 2000 г. или ужасяваща обсада на училище през 2004 г., завършила със смъртта на 333 души, той успя да отклони отговорността и да запази имиджа си като силен лидер. "Сега той планира и изпълнява операции, които видимо се провалят."

Нахлуването в Украйна на 24 февруари беше шок за руския управляващ елит, който се беше убедил, че Путин няма да рискува пълномащабна война. Но комбинацията от неговия първоначален, макар и ограничен военен напредък, липсата на икономически колапс в Русия и ранните опити за мирни преговори успокоиха нервите. (Тежкото пиене също може да е помогнало; но стана толкова сериозно, че Путин започна да се оплаква публично от алкохолизма.) Някои членове на елита дори за известно време се убедиха, че Путин не може да загуби.

Това мнение беше разбито от "частичната" мобилизация на Путин. Това показа, че неговата "специална военна операция" се проваля; и като набираше повече войски, се смяташе, че въвлича страната по-дълбоко в конфликта. И както показаха масовото изселване и обширното избягване на призовките, опитът му да превърне начинанието си в нова "Велика отечествена война" досега се проваля. Мобилизацията наруши основната предпоставка за мълчаливото съгласие на обществото с войната: че няма да се изисква активно участие. В Москва, най-богатият град в Русия, където мъжете бяха преследвани по улиците, кметът Сергей Собянин се почувства длъжен на 17 октомври да обяви, че мобилизацията е приключила. Други региони с по-малко лобистка сила ще трябва да компенсират недостига.

The Economist: Руският елит започва да мисли за бъдеще без Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Путин не може да спечели своята война, тъй като от самото начало тя нямаше ясни цели; и след като е загубил толкова много, той не може да я прекрати, без да бъде дълбоко унизен. Дори и боевете в Украйна да спрат, връщането към мирния живот отпреди войната е почти невъзможно при неговото войнствено президентство. Междувременно икономиката започва да показва ефектите от санкциите и от изселването на най-квалифицираните и образовани членове на работната сила; доверието на потребителите пада.

Церемония на 30 септември, на която след злостна реч срещу Запада Путин анексира четири провинции в Украйна, които всъщност не контролира, беше толкова абсурдна, че подкопава аурата му на сила дори в Русия. Както Татяна Становая, политически консултант, казва: "До септември руските елити правеха прагматичния избор да подкрепят Путин... но нещата стигнаха толкова далеч, че сега може да им се наложи да избират между различни губещи сценарии."

Едно военно поражение може да доведе до падането на режима с всички свързани рискове за онези, които са го подкрепили. Междувременно войнствеността на Путин "повдига въпроса дали руските елити са готови да се придържат към Путин до горчивия край, особено на фона на нарастващите заплахи за използване на ядрени оръжия", отбелязва Становая. Путин се превърна от възприеман източник на стабилност в източник на опасност.

Абас Галямов, политически анализатор, прекарал известно време в Кремъл, твърди, че през следващите няколко седмици и месеци елитът, чиито членове винаги са се доверявали на способността на Путин да запази своя режим (и тях), ще разбере, че зависи от тях да го спасяват и дори да спасяват собствения си живот. Това според него ще засили търсенето на възможен наследник в системата.

Списъкът с потенциални кандидати на Галямов включва Дмитрий Патрушев, син на Николай Патрушев, който е шеф на Съвета за сигурност и един от главните идеолози на режима. Патрушев младши е бивш министър. Въпреки че е част от семейството, той може да се възприеме като свежо лице поради младостта си. По-познатите възможности включват Сергей Кириенко, заместник-началник на кабинета в Кремъл; Собянин, кмет на Москва; и Михаил Мишустин, министър-председателят, който може да сключи съюз с някои от мъжете по сигурността и да играе ролята на умерен преговарящ със Запада.

И все пак, както твърди Алексей Навални, руският опозиционен лидер, хвърлен в затвора, в неотдавнашна статия във Washington Post, надеждата, че "замяната на Путин с друг член на неговия елит ще промени фундаментално този възглед за войната и особено войната за "наследството на СССР", е ​​най-малкото наивно". Единственият начин да се спре безкрайният цикъл на имперски национализъм, твърди Навални, е Русия да децентрализира властта и да се превърне в парламентарна република. В нещо, което приличаше на призив към руския елит, Навални твърди, че парламентарната демокрация също е рационален и желан избор за много от политическите фракции около Путин. "Това им дава възможност да запазят влияние и да се борят за власт, като същевременно гарантира, че няма да бъдат унищожени от по-агресивна група."

Тази "по-агресивна група" вече започна да излиза в публичното пространство. Включва Евгений Пригожин, "бивш" престъпник, известен като "главния готвач на Путин", който ръководи група наемници, наречена групата "Вагнер" и Рамзан Кадиров, силният човек на Чечения, който има собствена частна армия. И двамата мъже се смятат за лично лоялни на Путин. Екатерина Шулман, политолог, оприличи хората на Пригожин на "опричники" - корпус от бодигардове, създаден от Иван Грозни - които хвърлят страната в хаос. Руският диктатор започна войната си с намерението да превърне Украйна в провалена държава. Вместо това той бързо превръща Русия в такава.

Източник: The Economist

The Economist: Руският елит започва да мисли за бъдеще без Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По -скоро

    47 38 Отговор
    Руският елит започва да мисли за бъдеще без Украйна
  • 2 Зачем нам мир

    36 21 Отговор
    без Путина?
  • 3 Да побързат!

    34 35 Отговор
    Какво се мотат? Ако искат да има все пак някакви останки от тази империя на Злото.
  • 4 А Бидето

    29 22 Отговор
    скоро че управлява от мавзолейо?
  • 5 Да, казах ви,

    28 36 Отговор
    че така ще стане. А сега пРезидента-предател къде ще се дява🤔
    Вече цяла Европа видя руската рая в София. Няма криене вече. Няма евроатлантици, либерали......БСП, ДПС, ГЕРБ и пРезидента носят клеймото на руски еничар и враг на Свободата. Рашляка ще се върне 100 години назад, з ние поне 50, заради руския еничар,

    Коментиран от #13

  • 6 123456789

    22 6 Отговор
    факти , Оля , може ли линк към статията ?
  • 7 Тошо

    45 19 Отговор
    Неосъществими мечти на колективния Запад. Сънища .
  • 8 Граматическа грешка

    41 22 Отговор
    Да се чете: "Руският елит започва да мисли за бъдеще без..." САЩ.
  • 9 Чиста работа

    22 17 Отговор
    Тоя проблем е лесно решим..един камион с бетон на входа на бункера и готово
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    23 20 Отговор
    Ехаааа,за първо време изчезва Срайна..Путин е бог.!Преби Сащ и НАТО в Тая клета, псевдо държава.Окраина..Има много работа ,още ..Путя е младеж..
  • 12 Хаха

    24 8 Отговор
    Е със сигурност няма да е вечен, извинете русофили но това е реалността.

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТИГЪР

    12 8 Отговор
    Пропаганда, сър !
  • 15 Смешници

    16 6 Отговор
    Американския елит от 1 години на мисли за САЩ без Байдън.
  • 16 Вече съм избягал робе

    9 14 Отговор

    До коментар #13 от "Чоко.":

    Затова ти казвам какво говорят хората за вас. Робска рая и слуги на Путлер. Страхливци, които треперят от всяка дума на Митрофанова. Това е истината.
    А аз казвам, че съм македонец. Не искам да ме свързва нищо с хора, като тебе 👍

    Коментиран от #24, #27

  • 17 Механик

    16 7 Отговор
    Офффф... Тоя Путин все не иска да умре, да се зрази с някаква неизлечима болест и приближените му, все не убиват.. Вече 20 години си мечтаете за това, а то все не се случва...
    Свиквайте, просто! Свиквайте! Мечтите са безплатни, дето се вика.
    А, инак, Путин ви трича яко и нещата ще стават по-яко. Особено зимъска, когато се къпете по веднъж на месец.
    Свиквайте!
    п.п.
    Мечтите ви са безплатни. За сега.
  • 18 тука е така...

    13 3 Отговор
    " Руският елит започва да мисли за бъдеще без Путин "

    Е да ама за сега не се очертава ясно такова. Дори все още голяма част от руснаците не могат да си го представят. Вложени са огромни средства и енргия за да бъде така.Нещата не могат да се променят от днес за утре. Проблема е как руснаците да се научат не да вярват, а да мислят. Това все още и в България е сериозен проблем.
  • 19 Разпад

    6 4 Отговор
    каква примитивна нация
  • 20 !!!?

    10 4 Отговор
    Горбачов: Този който закъснява живота го наказва !!!?

  • 21 Механик

    23 10 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Не искате Путин? няма проблем, получавате Сталин.
    Не разбрахте ли, че не ви е Путин проблемът? Вашият проблем е, че си прецахате козовете. Дето се вика, сломихте системата, но вместо да крадете полеко, вие, по стара традиция се запихте като кърлежи да цоцате ресурсите на бившите соц държави. Е, те не всички са такива дупедавци като БГ. Русия си е взела поука и вече никога няма да можете да и цоцате ресурсите.
    Свиквайте!

    Коментиран от #23

  • 22 Дааа

    3 3 Отговор
    Браво!. Винаги успявате да намерите такива правдиви, откровени и изпълнени с неопровержими факти статии. Написани от независими експерти, професионални гадатели и уважавани вещери,!
  • 23 росия ке падне

    8 13 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    ти пък какво си се загрижил за ресурсите на чужда държава ?

    Коментиран от #30

  • 24 Чоко.

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Вече съм избягал робе":

    Казвай ,даже ,и че си кореец .Бълък,..!Бягай надалече ,такива мишки не се нуждаем от тях..Бягай македонецо.!Сбогом.
  • 25 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    Екатерина Шулман - регистрирана като чуждестранен агент, Абас Галямов е в групата на Латинина и Макъл Наки сиреч DW
  • 26 Хохо Бохо

    7 5 Отговор
    "Всички разбраха, че Путин е сбъркал и губи"
    Букмейкарите вече дават коефициенти за това кой ще го наследи
  • 27 Чоко.

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "Вече съм избягал робе":

    Такива лекета като тебе ,македонецо,,им се изхрачвам в мутрата..И гледам сеиря..Ако някой ти се изплюе в мутрата да знаеш че съм аз,македонецо....!!Хехехе..

    Коментиран от #40

  • 28 Румпелщилцхен

    9 4 Отговор
    Докато тия анекдоти пишат вицове за Путин в Америка говорят за бъдеще без Байдън и демократите.
  • 29 Сатана Z

    10 9 Отговор
    Зад Владимир Путин стои военнопромишления комплекс и индустриалния капитал на най- богатата от към ресурси необятна държава.А армията и флота са гарант на Руската държава.За безопасността вътре в страната се грижи ФСБ, наследник на страховитото КГБ ,в което е закърмен и Президента Путин.Рос-гвардията е преторианският юмрук служещ на Императора на 3тия Рим.
    В момента Украйна е само загрявка за Русия подтиквайки западните държави да изцеждат бедните си военни и парични ресурси в капана за мишки наречен Украинска държава.
    Руският елит има два избора,или с Путин или в Сибир.Или чуждестранен агент на Запад-враг на народа ,като Собчак ,която пресече пеш границата на Беларус с Литва оставяйки синчето си Платон без грижите на собствената си майка.

    Z
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Аналогавия

    3 1 Отговор
    На тези им липсва доста рам! Ве знам какво изчисляват и планират, но и простия рибар не грее тигана преди да е ударил кия с пълен трюм. А тези в бурното море какви ги вършат
  • 32 Гого

    8 5 Отговор
    Ха,Ха,Ха. Гладна кокошка просо сънува. Иска им се на някои, ама нямат връзка с действителността. Кораба на ЕС и на САЩ потъва бавно, но сигурно, някои сънуват евро не знам какви си сънища. Смешници.
  • 33 Пешо

    5 3 Отговор
    Има известни разминавания между възможности, желания и действителност. Бъдещето на Путин не зависи от "икономиста", а от множество фактори, които нямат нищо общо с мечтите на някого.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 крепостник

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Първо ни поробиха":

    те крепостните примитиви са били истински роби в сравнение с тука турското робство
  • 37 Хохо Бохо

    8 8 Отговор
    Най-хубавото е, че на рашистките тролове вече никой не им обръща внимание.
    Станаха за посмешище.
  • 38 Боклук

    9 6 Отговор

    До коментар #34 от "Първо ни поробиха":

    От 34 години сме окупирани от САЩ ,с 4 военни бази и над 5000 въорабжени до зъби наемника.какви Руснаци са ти в празната тиква?

    Коментиран от #42

  • 39 Бля,бля

    13 3 Отговор
    Поредният пасквил,който показва резултата от контраофанзивата "на укрите". Колкото повече губят фашистите ,толкова повече фалшиви новини .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Не се коси

    9 2 Отговор

    До коментар #38 от "Боклук":

    Просто краварски ратаи в действие.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Минувач

    10 1 Отговор
    Хахахаха, колко ме разсмиват тези статии.... Все някой на Запад уж сваля Путин, а правителствата на Запад падат, като круши. Аз виждам, че Путин сваля правителства, не обратното. Англетата са най-пресни засега, преди тях бяха още 2-3 правителства.. да се готвят следващите. Това са фактите, другото са пропагандистки напъни и мечти, защото реалността ги удря яко и се кръстят да свърши този техен кошмар. Вече виждат миражи, хаххаха

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Рико

    1 4 Отговор
    Не знам на какво му викат руски елит, но в мисленето не са силни. Не можеш да залагаш ва банк и в политика, и в бизнес. Заложиха всичко на Путин, а след провала му?
  • 48 .....

    2 4 Отговор

    До коментар #45 от "Минувач":

    На Запад е нормално правителства да се сменят, защото демокрацията позволява гъвкавост. Просто на теб мисленето ти е на роб, който вижда фюрера като несменяем, затова и мислиш, че това е драма. Ако Путин падне, какво ще правиш?

    Коментиран от #51

  • 49 Преминаващ оттук

    6 1 Отговор
    Пропагандата не спира. Няма почивен ден. Колкото по умира колективния запад, толкова по реве. Няма вече евтини ресурси от Русия, всичко е с пари.
  • 50 Поредните лъжи

    5 0 Отговор
    Явно ви става навик
  • 51 Минувач

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от ".....":

    Моето мислене ли е на роб, хахаха. Ти май не разбираш нещо - правителствата падат на Запад, не защото има демокрация, а защото хората са недоволни и ги сменят. Убягва ти факта, че хората не гласуват за същите, които са на власт и ги вкараха в бедност. Убягва ти факта, че в Англия дори свалиха онази женица от стола след 45 дена, скъсаха я от подигравки, че една маруля издържа по-дълго. И я свали политиката и и рецесията, в която вкара Англия. Имало демокрация .... да, има, ..има и такава демокрация, че глобяват с хиляди евро, ако изразиш позиция и напишеш Z, такава демокрация и свобода на словото, че не допускат и една дума да се каже или напише по медиите срещу Украйна. Това дори в Русия не е така и всеки ден четем изявления на опозиционерите им.
  • 52 Хмхмхмхмхм

    0 0 Отговор
    ....Какво следва?... ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ НА РУСИЯ ОТ ВСЯКА ЯДРЕНА СИЛА ПООТДЕЛНО, АКО РУСИЯ САМО ОТВОРИ ЯДРЕНИТЕ СИ СИЛОЗИ И ЗАПОЧНЕ ПОДГОТОВКА ЗА ИЗСТРЕЛВАНЕ НА ЯО- ТОВА СЛЕДВА. ПРЕДИ да разсъждават над въпроса какво следва след пут000лер, раши000стите трябва да си зададат въпроса- КОЛКО ДЪЛГО ЩЕ ПРОСЪЩЕСТВУВАТ ВЪОБЩЕ РУСНАЦИТЕ И РУСИЯ- този въпрос е първостепенният. Защо русия заплаши НАД 26 ПЪТИ СВЕТА С ЯО, и никой не знае в кой момента на сенилния дърт нео00нацист в кремъл ще му превърти чивията и ще предизвика описаното по-горе чрез подготовка за използване на ЯО в Украйна....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания