Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Октомври, 2022 07:15 669 3

ООН изрази "относителен оптимизъм" за удължаването на сделката за износ на зърно от Украйна

  • украйна-
  • сделка-
  • зърно-
  • износ-
  • пристанища

Подчерта координаторът на ООН за спешната помощ Мартин Грифитс

ООН изрази "относителен оптимизъм" за удължаването на сделката за износ на зърно от Украйна - 1
Източник: БГНЕС

Организацията на обединените нации се надява, че споразумението, позволяващо износът на украинско зърно да продължи въпреки водената от Русия война, ще бъде удължена след разговори в Москва и Вашингтон, съобщи ДПА.

"Нямаме търпение да видим /сделката/ да бъде подновена веднага. Важно е за пазара", подчерта координаторът на ООН за спешната помощ Мартин Грифитс, като добави, че "все още изпитва относителен оптимизъм", че преговорите ще бъдат успешни.

Ако споразумението не бъде подновено, то ще изтече на 18 ноември.

Русия заплаши няколко пъти да провали сделката, която позволи износа от края на юли насам на около 9 милиона тона зърно от раздираната от война страна.

Грифитс съобщи, че след срещи с представители на правителството в Москва вече е разбрал добре проблемите със споразумението. Русия се оплаква, че паралелно споразумение относно собствения ѝ износ на зърно и торове се е провалило поради западните санкции.

Във Вашингтон също имаше "много полезни разговори", каза Грифитс.

В резултат на войната на Русия в Украйна, която започна в края на февруари, до сключването на споразумението през юли зърното не можеше да напусне черноморските пристанища на Украйна, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Житото от Украйна не отива за Бедните в

    8 0 Отговор
    АФРИКА, 90%ОТИВА В САЩ, Европа, Турция и само2%отива за Гладуващи по Света!! Всичко е Пунта Мара!!

    Коментиран от #2

  • 2 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Житото от Украйна не отива за Бедните в":

    С това се отплащат за оръжието. И с украинки за бардаците.
  • 3 Дипломат Чукчев

    2 0 Отговор
    Каква е тази война.Да изнасят жито?Спират им житото и народите изяждат правителствата си.И Зелето с мръсния потник на тепсия ще поднесат.
Новини по държави: