Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 07:31 2 500 63

Съоръженията за съхранение на природен газ в ЕС са препълнени

  • европа-
  • природен газ-
  • съоръжения-
  • русия-
  • доставки-
  • внос-
  • кораби

Европа има толкова много природен газ, че не знае какво да прави с него

Съоръженията за съхранение на природен газ в ЕС са препълнени - 1
Източник: Shutterstock

Европа има толкова много природен газ, че не знае какво да прави с него. Толкова много, че спот цените за кратко станаха отрицателни по-рано тази седмица, съобщи CNN Business.

В продължение на месеци официални лица предупреждаваха за енергийна криза тази зима, тъй като Русия - някога най-големият доставчик на природен газ в региона - намали доставките в отговор на санкциите, наложени от Европа заради инвазията в Украйна.

Сега съоръженията за съхранение на газ в ЕС са почти пълни, танкери, превозващи втечнен природен газ (LNG), се нареждат на опашка в пристанищата, неспособни да разтоварят товарите си, а цените падат.

Цената на еталонните европейски фючърси на природен газ спадна с 20% от миналия четвъртък и с над 70%, след като достигна рекордно високо ниво в края на август. В понеделник спот цените на холандския газ за доставка в рамките на един час — които отразяват условията на европейския пазар в реално време — паднаха под 0 евро, според данни от Intercontinental Exchange.

"Цените станаха отрицателни поради „свръхпредлаганата мрежа“, каза Томас Марзек-Мансер, ръководител на газовите анализи в Independent Commodity Intelligence Services (ICIS), пред CNN Business.

Това е изключително изненадващ обрат на събитията за Европа, където домакинствата и предприятията бяха поразени от покачването на цената на един от най-важните енергийни източници през последната година.

Топлото време на помощ

Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент по изследванията на газа и LNG в Wood Mackenzie, казва, че необичайно мекото време до голяма степен е отговорно за драматичната промяна.

„В страни като Италия, Испания, Франция виждаме температури и потребление [на газ] по-близо до нивата от август и началото на септември“, каза той пред CNN Business. „Дори в скандинавските страни, Обединеното кралство и Германия потреблението е много под средното за това време на годината“, добави той.

Европейският съюз също изгради значителни буфери срещу евентуални по-нататъшни съкращения на доставките, като запълни съоръженията за съхранение на газ близо до капацитета. Магазините вече са пълни почти 94%, според данни на Gas Infrastructure Europe. Това е доста над целта от 80%, която страните от блока трябва да достигнат до ноември.

„Това е изключително високо ниво“, каза Ди Одоардо, отбелязвайки, че максималното ниво на съхранение е средно 87% от капацитета през последните пет години.

Блокът увеличи вноса на LNG от Съединените щати и Катар, тъй като вносът на природен газ от Русия се срина.

Феликс Буут, ръководител на LNG във фирмата за данни Vortexa, каза пред CNN Business, че около 35 кораба или плават близо до, или плават много бавно към пристанища в Северозападна Европа и Иберийския полуостров поради липса на възможности за съхранение.

Тези кораби „вероятно ще отнеме още един месец, за да намерят дом за товарите“, каза той.

Заедно те носят LNG на стойност около 2 милиарда долара, според Kpler, цитирайки доставчика на данни за енергийния пазар Argus Media.

По-високи цени догодина

Въпреки неотдавнашния спад, при около 100 евро (100 долара) за мегаватчас фючърсите на европейския природен газ все още са със 126% над нивото, в което бяха миналия октомври, когато икономиките започнаха да се отварят отново след пандемичните блокирания и търсенето скочи.

Цените могат да се повишат отново рязко през декември и януари, когато времето стане по-студено, което е стимул за някои от тези танкери да чакат в морето още известно време, преди да влязат в пристанището за разтоварване, каза Буут.

И въпреки факта, че делът на Русия в общия внос на газ в Европа е спаднал от 40% до само 9%, регионът може да се окаже в трудна ситуация следващото лято, докато се опитва да попълни запасите си преди следващата зима.

"Очаква се цените да достигнат 150 евро (150 долара) за мегаватчас до края на 2023 г.", каза Бил Уедърбърн, икономист по суровините в Capital Economics.

„Запълването на хранилището преди следващата зима ще изисква от ЕС да внася още повече втечнен природен газ, защото има нужда да се замени изгубеният внос на руски газ за цяла година“, каза той пред CNN Business.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ха Ха

    36 11 Отговор
    Ще ни го продават на двойна цена........

    Коментиран от #13, #18, #19

  • 3 Див Шаломифил

    23 16 Отговор
    Умираме от студ. Фирмите фалират шото няма газ. Ужас е. Газа оо 3500 евро на 1000 кубика.
    Мдаааа... Така е бе.

    Коментиран от #58

  • 4 плюс минус

    31 2 Отговор
    Некадърниците са по всички управляващи нива.
    Като си нямат любима професия, стават политици и управляващи.
    Неприятна случка тази сутрин от Русе:
    В 4.30 часа в блокове по ул. Чипровци нямаше капка вода.
    На сайта на ВиК - нищо.
    Нула.
    Към 7 и нещо отново погледнах сайта на любимия ВиК, ударно разкопаващ любимия град.
    Там вече имаше, мноооого закъсняло съобщение, че на 27.10 от 6 до 16 часа ще ремонтират водомер на ъгъла на улица Сакар планина и Чипровци.
    От ВиК Руса са си "бързи, смели и сръчни".
    Можем и трябва да ги предложим за рекорд на Гинес.
    А ние да пием по една студена вода.
    Не че я има сега.

    Коментиран от #48

  • 5 буби

    42 11 Отговор
    ;;;;;;;;;;;;;;Европа има толкова много природен газ, че не знае какво да прави с него """"""""
    Как кво , ....да продава на русия ....... хахахаха...
    Тоя скъп гас никой не го ще , ше си седи во склада до 2ро пришествие

    Коментиран от #32

  • 6 Какво стана та останах гладен?

    24 33 Отговор
    ГАЗПРОМ газ Пи-кае

    Коментиран от #10

  • 7 Путин

    35 24 Отговор
    Газ няма да има. Зимата ше е студена. Европа ще стой на тъмно и студено. Всички фирми ще фалиеат. вЕрвайте ми. Щото така го сънува баба ми.

    Коментиран от #22

  • 8 Не може да бъде

    31 2 Отговор
    Това означава ли,че ни управляват некомпетентни хора или те просто са спекуланти?
  • 9 Бля,бля

    45 15 Отговор
    Ей, хората могат да разсъждават и много от тях не вярват в нелепиците ви. Дали е едно и също да съхраняват нещо в бидон или да тече това ,което съхраняват ? Другото,което пропускате да кажете за танкерите обикалящи около пристанищата и с колко се оскъпява цената на "демократичната " газ и не на последно място при толкова много газ отпаднаха ли ограниченията за осветление на улици и обществени сгради, къпането и отопляването с градуси ,които се налагат от властитите на ЕС?

    Коментиран от #37

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ...

    31 8 Отговор
    Не казвате че в момента е 97 евро за мегават. Казвате само ЩЕ ШЕ ЩЕ ШЕ на 125-150 на киловат. А не казвате че беше 370 ба киловат, както и че февруари преди нападението на руските фашаги беше 88.
    Все половината истина казвате
  • 12 И какво стана

    14 0 Отговор
    Сажди има ли саждиии? Сажда има ли питам?

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Как

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "И какво стана":

    Сажди няма има Вежди.
  • 15 ...

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само напомням":

    Питай топлофикация, я не тука. Те не са тука да те четат.
  • 16 урсусфондерлайнер

    12 1 Отговор
    вече връщаме обратно по взривените тръби
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Само напомням

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ха Ха":



    Напълнихме се с АМЕРИКАНСКИ втечнен газ на ЧЕТВОРНА цена. Както година по-рано се напълнихме с АМЕРИКАНСКИ ковид ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИ - по 10 дози на човек. Европолитиците са решили да източат ЕС в полза на САЩ.

























    Коментиран от #29

  • 19 Само питам

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ха Ха":


    Факти, защо ми изтрихте коментара? Питах кога ПАДАТ цените на ТОПЛОФИКАЦИЯ? Да не крадете и вие от там?







    Коментиран от #36, #49

  • 20 ГОЛЯМ СМЯХ

    10 3 Отговор
    които се къпе е руски агент дори и цената да падне дори и банята да е без пари , вие трябва да миришете така каза урсула
  • 21 А пък ванчето Григорова други ги плещеше

    8 4 Отговор
    След Копейката ,нея я подкарваме.
  • 22 Делчева

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Путин":

    А господин Сидеров каза по Алфа,че от първи октомври България ще остане без газ!!! Ще ви видя тогава!!!! Няма да се къпете!!
  • 23 Къде сме

    9 9 Отговор
    Защо не е 100%пълен Чирен, защо ПАВЕЦ ЧАИРА все още саботажът,който блокира работата му не е отстранен,защо бърза служебния министър катамаран да блокира в бъдеще работата на АЕЦ Козлодуй и да го закона с руско гориво? Докога русофилите в България ще дърпат надолу страната и ще пречат на развитието й за да процъфтява пропускат енергийна мафия? СТИГА ВЕЧЕ Е НЕТЪРПИМО. НЯМА ДА СТАНЕМ РУСКА ГУБЕРНИЯ.

    Коментиран от #26, #34

  • 24 Да изселим

    3 1 Отговор
    Бялата Златка от България!
  • 25 хахахахахахахахаха

    6 4 Отговор
    малеее руският фанати ганчо балкански сега ще се пръсне от яд
  • 26 Корекция

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Къде сме":

    Непрекъснато излизат ненаписани думи.Не "закона," а закопае, не" пропускат" а проруската енергийна мафия
  • 27 Некъпано изрожденяче

    6 2 Отговор
    А ние сме солидарни с Путин и ходим кирливи и стоим на студено но не ползваме империалистичния неруски газ
  • 28 Пешко

    5 2 Отговор
    Само в България нема газ защото всички чакат Путин да им даде евтино!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дааа бе!!!?

    2 3 Отговор
    Затова се проповядват всякакви "икономии" Да се не къпе плебса, да не консумира едени много, да стои на по - ладно зимъска, да има наказания за по - високи градуси от препоръчаните и всякакви такива "благинки". Следващ, пореден етап на дресировката по Павлов за добиване на условен рефлекс, до автоматично изпълнение на зададените команди. За това са нужни много повторения, при стресови ситуации.
    REPETICIA EST MATER STUDIORUM! - ПОВТОРЕНИЕТО Е МАЙКА НА ЗНАНИЕТО, са казвали в древния Рим и чалнатите хазарчета с усърдие го изпълняват. Но инак има всичко и други али-бали.
  • 31 КОЕ Е ВЯРНОТО?!

    6 4 Отговор
    Заглавието-,,Съоръженията за съхранение на природен газ в ЕС са препълнени"
    Или по-надолу в статията,където пише,че са ,,почти пълни"...!
    Аман от мисирки,които не четат какво пишат...

    Коментиран от #60, #61

  • 32 сороснерес

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "буби":

    Това разбирам от тази сатия..1. природен газ все още са със 126% над нивото, в което бяха миналия октомври.2. Цените могат да се повишат отново рязко през декември и януари, когато времето стане по-студено 3."Очаква се цените да достигнат 150 евро (150 долара) за мегаватчас до края на 2023 г." Все радостни новини..прилича на случката,когато двойка прави секс..момечето пита девойка..боли ли..тя отговаря ДА..да спра ли..НЕ..ще свикна..Така и с потребетелите в Европа ..ще свикнат..докато сащ има набива с желирания прескъп газ..
  • 33 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    на 20 окт между 12:35 и 18:32 са фиксирани четири техногенни земетръса на дълбочина по малка от 300м в района на морския залив около гр. Въйборг и Приморск. Там минават тръбите на северен поток. Според финландците силата отговаря на 150-200кила тротил.
  • 34 !!!?

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Къде сме":

    Наново глупавите, кухи фрази на козяк : Ша са привърним в губерния!!!? Докато де факто сме жалка, бедна колония на същите с най - бързо измиращо население. И всичко това mde in usa.
  • 35 !!!?

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "онзи":

    И кой изтърси този козяшки p@cul!!!? Нефелен сороспианец.
  • 36 Некой си

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    Ами те ти го казаха от Булгаргаз--на 01.11 падат с 53 %..пакмли има недоразбрали? Или си от четата на Р.Овч. дето сега вие ще и врътнаха канелксата с комисионките от Газпром..много има да виете от сега нататтък..ма много!!!
  • 37 Боли ли,

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бля,бля":

    че скоро ще ви пресъхнат копейките, а голубчик? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #43

  • 38 един

    4 1 Отговор
    Искаме си руския газ/кой ще ни даде парииии/!

    Коментиран от #41

  • 39 Знаещия

    4 1 Отговор
    Явно ви е стара информацията..снощи, към 18.00часа, на рейдовете за разтоварване на втечнен газ са чакали 51(ПЕТДЕСЕТ И ЕДИН) КОРАБА...
  • 40 Ал Бунди

    6 1 Отговор
    Харесва ми воят на рублофилите. Усещат, че скоро ще станат копейкофили..муххахаха!!!!
  • 41 ...

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "един":

    Ела да ти дам 2 кофи и пали каручката към Русия да сижвземвш.
  • 42 Ха ха ха

    4 2 Отговор
    Джуджака се изприщи
  • 43 Бля,бля

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Боли ли,":

    Копейчика е запознат с икономиката ,а ти краварски ратай дори и да четеш не можеш. Каквото каже главния краваря тава изпълняваш,ринеш ли, ринеш ли .......?
  • 44 Д-р Ох Булит

    2 1 Отговор
    Лъжи, измами.., само като видя че пише за газ спирам да чета защото знам че света всъщност ще стои на студено, и ще фалира без освободителните руски гАзове. 😀
    Това е известно и на всички русодебили тоже.

    Коментиран от #50

  • 45 Д-р Ох Булит

    2 1 Отговор
    Вън локойл от бегето !
  • 46 генчо

    2 1 Отговор
    медведев и путин пак излъгаха че европа я чака студена зима, също и всичките копейкинби трола в киберпространството грачиха в един глас някви такива. е видя се че може и без руския газ да се живее, видя се че експерите в ЕС са някакси по умни от троловете в интернет въпреки че последните месеци ги плюха, за съжаление бай ганя все още иска да се навежда пред Великияяя путя ццц
  • 47 Некъпани на студено

    1 0 Отговор
    Стоят само полезните и ди оти защото копейките не им стигат за сметките, но главният копейкаджия се поти по шорти в имението
  • 48 генча

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "плюс минус":

    колега това кво общо има с темата по газохранилищата в европа ва братчед?
    тука не е хот лайн за оплакваня
  • 49 гевнчои

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    пиши по стегнато ве кви са тия свободни редове, да не си нешо нарциситс
  • 50 генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Д-р Ох Булит":

    ама не спре да тролваш тъп коментар
  • 51 Ок!!!!!

    1 3 Отговор
    Газа в хранилищата за колко време може да стигне? И на каква цена е? Ако цената е по висока от тази на Китай, значи Европейските компании стават неконкурентно способни и отиват в киреча.
    Та, ако някой знае тук, моля да отговори!
    Аааа, и не на последно място, някой знае ли резерва при какви обстоятелства се отваря?

    Коментиран от #53

  • 52 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    2 4 Отговор
    Путлер губи милиарди газови евраци.....
  • 53 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Ок!!!!!":

    Тия хранилища се пълнят от танкери....чакащи на опашка в пристанищата...газ има на пазарна цена....която не е по скъпа от руската....

    Коментиран от #54, #55

  • 54 Ок!!!!!

    3 2 Отговор

    До коментар #53 от "ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА":

    Така ли? А защо в Бундестага депутатите се изпокараха? За скъпата газ от таанкерите? САЩ ни продават втечнен газ на баснословни цени, крещяха депутати в Бундестага! Или не гледаш германския парламент? Китай препродаваше на Европа руска газ, обаче преустанови!

    Коментиран от #56, #57

  • 55 Ок!!!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА":

    И пак питам:) при какви обстоятелства се отваря резерва? Защото Европа сега ползва от резерва. И за колко време стига?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 хенчя

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Ок!!!!!":

    щото и там иам копейкаджей дето пречат на света да се върти

    Коментиран от #59

  • 58 ТаУмВзе

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Див Шаломифил":

    Щом газът не е руски - все едно го няма! Европа ще студува и гладува!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Россия Z V

    1 0 Отговор
    Вярвайте.
    Но си навивайте на ус (мустак)
  • 63 Наска

    0 0 Отговор
    От имане глава не боли. Радвам се, че всичко се развива в положителна посока и Европа е овладяла пазар на природен газ и дефицитът му. Мисля, че излизаме от енергийната криза и се дава сериозна заявка за още по-голям спад в цената на природния газ. Според мен, битовите потребители можем да бъдем спокойни и дори скоро време ще заговорим за старите цени на синьото гориво.
Новини по държави: