24 Юли, 2013 11:58 923 0

Протестите в Египет дадоха нови жертви

  • египет-
  • протест-
  • мохамед морси-
  • сблъсъци
Протестите в Египет дадоха нови жертви - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Протестите в Египет придобиха нов облик след като бомба избухна снощи в полицейски участък в град Мансура. При взрива един човек е загинал, а дузина други бяха ранени, съобщава Би Би Си.

При снощните сблъсъци  между поддръжници и противници на сваления президент Мохамед Морси в столицата Кайро са загинали 9 души. Деветима души са загинали тази нощ в египетската столица при сблъсъци, съобщават официалните власти. Повечето от тях са били убити по време на седящ протест, организиран от ислямистите в близост до Университета на Кайро. Неидентифицирани въоръжени мъже са застреляли двама поддръжници на сваления президенти.

Около 100 души са били убити в седмици на сблъсъци между поддръжници на издигнатия от „Мюсюлмански братя“ президент Морси и опоненти, след като армията принуди със сила президента да слезе от власт.

Последните прояви на насилие са тревожен сигнал, че политическата криза в Египет се активизира. Убийството на двамата про-правителствени демонстрантите в Кайро следва познатия модел, който е характерен и за двете страни в протестите, коментира кореспондентът на Би Би Си.

Мохамед Морси бе отведен на неизвестно място, без да са му повдигани обвинения,  след като главнокомандващият на армията генерал Абдул Фатах ал-Сиси обяви освобождаването му на 3 юли.

Семейството на Морси не са имали контакт с него откакто е задържан. Вчера близките на бившия президент обвиниха военните, че са го отвлекли. Дъщеря му Шаима потвърди, че вече са се обърнали към Международния наказателен съд с молба да разследва събитията, довели до военния преврат.

Кабинетът, който Морси оглавяваше подаде оставка в знак на протест с извършения "преврат". "Мюсюлмански братя" отказаха участие в новото управление.

В понеделник вечер временният президент на Египет Адли Мансур отново призова за национално помирение в специална телевизионна реч. "Ние искаме да обърнем страницата в книгата с националната история, без злоба, омраза или конфронтация", заяви Мансур.

Катар – който винаги е подкрепял Мюсюлмански братя и сваления президент - стана поредната страна, която призоват за освобождаването на Морси.

„Единственият изход от безизходицата в Египет е политическо решение, основано на диалог в рамките на национално единство”, смята Доха. Но такъв диалог е невъзможен „при отсъствието на една от страните, лидерите на която се намират в ареста”.

Съединените щати също призоваха временните власти в Египет да освободят сваления президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА