Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 16:15 1 128 2

В Алжир започва годишната среща на върха на Арабската лига

  • алжир-
  • арабската лига-
  • конференция

Алжир е домакин днес и утре на 31-ата среща на върха на Арабската лига

В Алжир започва годишната среща на върха на Арабската лига - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алжир е домакин днес и утре на 31-ата среща на върха на Арабската лига. Най-голямата арабска годишна конференция ще се състои на фона на усилията на страните от региона да постигнат обща позиция по редица ключови въпроси, предаде Асошиейтед прес.

Арабската лига, в която членуват 22 държави, проведе предишната си такава среща през 2019 г., преди да избухне пандемията от коронавирус. Две години по-късно новите предизвикателства са променили значително дневния ред на региона. Влияние за това оказаха установяването на дипломатически отношения между Израел и четири страни от Арабската лига, както и избухването на войната в Украйна.

Очаква се тези проблеми да заемат централно място в дискусиите по време на двудневната среща, която за първи път се организира в Алжир.

Форумът предоставя възможност на най-голямата по територия африканска страна да демонстрира лидерство в арабския свят, отбелязва АП. Алжир е голям производител на петрол и газ и европейските страни го разглеждат като ключов доставчик в условията на глобалната енергийна криза.

Сред важните теми на консултациите вероятно ще бъде и кризата с енергийните и хранителните доставки, породена от войната в Украйна, която има опустошителни последици за Египет, Ливан, Тунис и за други арабски страни, опитващи се да си осигурят внос на зърно и горива.

Освен това през миналия месец Сомалия, една от по-новите членки на Арабската лига, преживя една от най-тежките суши за последните няколко десетилетия, което създаде опасност от масов глад в някои части на страната.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    0 0 Отговор
    Тези докато втория им официален език е френски, няма да се оправят
  • 2 Бацо прецедател

    0 0 Отговор
    Дано "Чаршафската храчка" се осетат каде нафтата не става за едене!