Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 17:07 831 3

Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха три споразумения

  • германия-
  • западни балкани-
  • споразумения-
  • среща на върха-
  • регион

Договорите позволяват пътуване с лична карта в региона, взаимно признаване на университетски дипломи и професионални квалификации

Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха три споразумения - 1
Източник: БГНЕС

Лидерите на шестте страни от Западните Балкани подписаха днес три споразумения за мобилност на срещата на върха на Берлинския процес, предаде „Локално“. Договорите позволяват пътуване с лична карта в региона, взаимно признаване на университетски дипломи и професионални квалификации, предаде БНР.

Споразуменията бяха подписани от министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич, министър-председателите на Северна Македония Димитър Ковачевски, министър-председателя Дритан Абазович на Черна гора, Еди Рама на Албания, босненския премиер Зоран Тегелтия и министър-председателя от Косово Албин Курти.

На срещата присъстваше германския канцлер Олаф Шолц и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и на генералния директор на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу.

БГНЕС припомня, че според Шолц, Берлинският процес не само може да даде тласък на потенциала на региона, но и да ускори неговия път към Европейския съюз.

Шолц подчерта, че това е важно за облекчаване на контактите в региона в най-широк смисъл и за изграждане на интегрирано бъдеще без вътрешни граници.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Специалиста

    3 0 Отговор
    Сега искат смъкетата! До три месеца се сменят имената на клубовете Ванчо Михайлов и цар Борис трети, иначе закриване! По цял ден у Вардарска околия, има 2 телевизии дето ако не пускат турски сериали, през останалото време мпсуват България като товарачи от Сточна гара!
  • 2 Перо

    2 0 Отговор
    Да му мисли полицията на ЕС, как ще се оправя със специализираната по страни,организирана престъпност!
  • 3 Вирус

    0 0 Отговор
    И при тези има гаранти да не стане като в украйна хаха
Новини по държави: