Last news in Fakti

26 Юли, 2013 14:54 1 532 1

Задържаха машиниста на катастрофиралия влак

  • испания-
  • влакова катастрофа-
  • превишена скорост-
  • загинали-
  • влак-
  • катастрофа

Машинистът, любител на високата скорост – основен заподозрян за катастрофата в Испания

Задържаха машиниста на катастрофиралия влак - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Машинистът на дерайлиралия вчера в Испания влак е задържан под стража, съобщават световните агeнции.

Франциско Хосе Гарсон Амо е бил задържан под стража директно в болницата, където се намира, по подозрения, че е негова вината за трагичната катастрофа, съобщава Ройтерс. Досега обаче той не е бил подложен на разпит.

"Съдията постанови полицията да вземе показания от машиниста в болницата, където той е задържан", съобщиха от Върховния съд на областта Галисия.

„От вчера вечерта той се намира под стража”, потвърди Хайме Иглесиас, началник на полицията в Галисия.

Високата скорос е най-вероятната причина за инцидента. Влакът влязъл в завой със 190 км / ч, според съобщения в местните медии, като ограничението на скоростта по кривата е 80 км / час.

Следователите се опитват да разберат защо влакът се е движил толкова бързо и защо устройствата за сигурност за ограничение на скоростта в рамките на допустимите граници, не са проработили.

Според електронното издание на вестник „Ел Паис”, спирачките на влака не са се задействали навреме. Изданието подчертава, че разследването може да се насочи приоритетно към следата за техническа неизправност.

Служител във влаковата компания заяви, че Амо работи в железниците от 30 години като от 2003 г. е станал квалифициран машинист, но по тази линия се е движел едва от около година.

Испанските медии съобщават, че 52-годишният машинист се хвалел, че превишава позволената скорост в социалните мрежи.

През март миналата година той качил във „Фейсбук” снимка на скоростомера на влака, показващ скорост от 200 километра в час. "Аз съм на ръба и не мога да карам по-бързо", пишело под снимката.

Снимките обаче са премахнати от социалната мрежа в деня след железопътната катастрофа в град Сантяго де Компостела.

Местните власти съобщиха, че 95 души все още се намират в болница, 32 от тях, включително четири деца, в тежко състояние.

Трагичната катастрофа, при която загинаха 78 души а 178 бяха ранени и откарани в болница, стана в сряда вечер в близост до железопътната гара на град Сантяго де Компостела - столица на испанската автономна област Галисия. Това е най-тежката влакова катастрофа в Испания от десетилетия насам и се нарежда сред най-трагичните жп инциденти в Европа.

Безопасността на железопътния транспорт в Испания се нарежда на 18-то място в Европейския съюз, сочат данни на Европейската железопътна агенция. 218 влакови инциденти са се случили в Испания между 2008 г. и 2011 г., сравнително под средното ниво за ЕС от 426 за същия период.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mihail Mihalev

    0 0 Отговор
    този вече няма да може да се усмихва както на снимката-и до влак няма да припарва
Новини по държави: