26 Юли, 2013 16:40 902 0

Мохамед Морси е обвинен в заговор с Хамас

  • мохамед морси-
  • египет-
  • хамас-
  • обвинения
Мохамед Морси е обвинен в заговор с Хамас - 1
Снимка: БГНЕС

Сваления египетски президент Мохамед Морси бе обвинен в заговор с военното крило на палестинската групировка Хамас и съучастие в атаките над затвор в Кайро през 2011г., съобщава Би Би Си.

Според египетските съдебни власти, той трябва да бъде разпитван в продължение на 15 дни, като според последна информация, разследващият съдия е представил доказателствата по обвиненията срещу Морси по време на разпита.

В следствие на съобщението за повдигнатите срещу бившия  президент обвинения, неговите поддръжници се готвят да организират масови протести в Кайро.

Заповедта за съдебното преследване е първото официално изявление, за това какъв е моментният правен статус на Морси. Според документа, бившият президент е заподозрян в конспирация с управляващата Ивицата Газа, политическа формация "Хамас". Организацията има силни връзки с ръководената от Морси партия- „Мюсюлмански братя“.

Според египетските медии, сваленият президент е обвинен в организирането на  бягство и палеж от затвора в Кайро, в който той и други членове на „Мюсюлмански братя“ бяха хвърлени по време на бунтовете срещу Хосни Мубарак през 2011 г. В следствие на пробива в затвора, Морси и още няколко ислямистки лидери успяха да избягат на свобода.

Мохамед Морси е обвинен още, че е унищожил затворническа документация, участвал е в умишленото убийство на няколко полицаи и военни, както и в сътрудничество с "Хамас" с цел осъществяване актове на агресия в страната, както и на нападения над различни полицейски обекти.

Египетската прокуратура вече е издала заповед за залавянето на 8 високопоставени членове на „Мюсюлмаснки братя“, включително и на лидера на формацията – Мохамед Бадия. Срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения за подстрекаване към насилие.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА