Last news in Fakti

6 Ноември, 2022 11:59 1 701 16

САЩ изпратиха стратегически бомбардировач край Северна Корея

  • северна корея-
  • южна корея-
  • корейски полуостров

Вашингтон и Сеул от месеци предупреждават, че Пхенян може да извърши тест на ядрено оръжие

САЩ изпратиха стратегически бомбардировач край Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За първи път от 2017 година насам САЩ изпращат стратегически бомбардировач за учение в Южна Корея. Това става в отговор на исканата от Сеул помощ срещу многобройните ракети, изстреляни напоследък от Северна Корея.

В отговор на многото изстреляни ракети от Северна Корея, САЩ изпращат стратегически бомбардировач за участие в съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея. Сеул беше поискал от Вашингтон повече “стратегически средства“. Това съобщи Министерството на отбраната в Сеул. Самолет B-1B се включи в днешното учение, съобщи правителствен служител пред френската информационна агенция AFP.

Първото използване на B-1B от 2017 година насам

Под понятието "стратегически средства" се разбират самолетоносачи, ядрени подводници и бомбардировачи с голям обсег на действие - сред които е и B-1B, например. Южнокорейската информационна агенция Йонхап отбелязва, че това е първото използване на бомбардировачи B-1B в съвместните учения между САЩ и Южна Корея от 2017 г. насам. В края на октомври САЩ разположиха четири от самолетите в Гуам, на Марианските острови в западната част на Тихия океан.

Бомбардировачите B-1B са на въоръжение във военновъздушните сили на САЩ от 1985 година насам. Първоначално те са били предвидени за изпълняването на ядрени мисии. От средата на 1990-те години самолетите са приспособени и за конвенционални цели. В момента САЩ и Южна Корея провеждат общи военни маневри под името Vigilant Storm („Бдителна буря“).

Отговорът на Пхенян: ракети с малък обсег

От няколко дни Северна Корея подхранва напрежението в региона с няколко изстрелвания на ракети в знак на протест срещу маневрите и разполагането на изтребители B-1B. Четири севернокорейски балистични ракети с малък обсег вече са изстреляни към Запада, съобщиха военните в Сеул. Те прелетели около 130 километра на височина от 20 километра.

През седмицата Северна Корея изстреля цяла поредица от ракети. Сред тях вероятно е била и междуконтинентална балистична ракета. Подобни оръжия могат да носят и ядрени глави. Според южнокорейски източници ракетата по всяка вероятност се е разбила по време на полета си. Сеул и Вашингтон коментираха, че няколко подобни теста вече са се провалили през тази година.

В петък вечерта Пхенян обстрелваше с артилерията си морската буферна зона между Северна и Южна Корея. В същия ден 180 севернокорейски военни самолети са били засечени във въздушното пространство на Пхенян. Като отговор Южна Корея приведе в бойна готовност 80 от своите изтребители.

Ще има ли нов тест на ядрено оръжие?

Вашингтон и Сеул от месеци предупреждават, че Северна Корея може да извърши тест на ядрено оръжие. Ако се случи, това би бил първият подобен опит от 2017 г. насам. Пхенян е извършил шест теста на атомни оръжия от 2006 г. до днес.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 6 Отговор
    ако русия бяха пратили страгечески бомбандировачи щеше да има говедарски рев ама за краварски бомбадировачи няма рев няма санкций

    тия от краварника на какво се правят? кой ги е канил там?

    Коментиран от #7

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 6 Отговор
    ръчкат кимчо после реват що стрелял човека ?! ами оставете го на мира , и той няма да стрепя като на сватба ама ви ръчкате с остена ръчкате , така ми мечката за опашката дърпахте сега оле мале,, няма оле мале
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1944

    10 25 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    кой ше долети от савецките боклуци до там ?

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 8 Теле

    14 7 Отговор

    До коментар #7 от "1944":

    Ще разбереш скоро
  • 9 Путин

    18 11 Отговор
    Ако пипнете Северна Корея Русия ще ви попилее!
  • 10 тиго туряОТЗАД

    18 8 Отговор

    До коментар #7 от "1944":

    те и краварските ги крат със кораби , казват им самолетоносачи ама то щото не могат да долетят сами до корея ха ха ха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хари Потен

    21 8 Отговор
    За сащ народът е казал - идат кат аслани, бягат кат...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1111

    17 4 Отговор
    Сащ вече плашат гаргите. Техния ред свърши. Ке се гънят, но ще си седнан на задниците.
  • 15 Не малък, но изкл.прост народ

    1 1 Отговор
    Тия ако се обединят и ще детронират и САЩ и Китай и всички от всичко. Силната армия на севера с най добрата техника в света на юга. А а са обратното на остри и се мразят щото така им казват едни
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: