7 Ноември, 2022 14:39 759 10

САЩ са притеснени за отношенията между Сърбия и Косово

  • сащ-
  • косово-
  • сърбия-
  • отношения-
  • диалог

Съединените щати оценяват последните събития около отношенията между Косово и Сърбия като обезпокоителни и излагащи на риск важния напредък, постигнат в диалога между двете страни

САЩ са притеснени за отношенията между Сърбия и Косово - 1
Източник: БГНЕС

Съединените американски щати оценяват последните събития около отношенията между Косово и Сърбия като обезпокоителни и излагащи на риск важния напредък, постигнат в диалога (между двете страни), подпомаган от ЕС, съобщи КосоваПрес, като се позова на говорител на американското посолство в Прищина.

Съединените щати се присъединяват към ЕС в призива си към представителите на Сърбия и косовските сърби да спазват задълженията си за диалог и да се върнат в косовските институции. По думите му „оттеглянето на косовските сърби от институциите на Косово не е решение на настоящите спорове и има потенциал да ескалира допълнително напрежението на място.“

Американският говорител в Прищина обяви също, че за САЩ и двете страни носят отговорност за гарантирането на мира и стабилността на местно ниво. Той подчерта, че САЩ отново настояват за отлагане на прилагането на решението за регистрационните номера и за започване на преговори за формиране на съюз на общините със сръбско мнозинство (Съюз на сръбските общини /ССО/).

Той призова също Косово и Сърбия да изберат пътя на диалога и да се въздържат от действия, които водят до насилие и конфронтация, като подчерта, че Съединените щати напълно подкрепят усилията на ЕС да продължи да улеснява преговорите.

Говорителят на американското посолство посочи, че и Косово, и Сърбия трябва да покажат, че са готови да търсят решения по конструктивен начин и да спазват ангажиментите си, поети в диалога, подпомаган от ЕС.

„Действия като палежи на автомобили или сплашваща реторика са неприемливи и ще предизвикат подходящ отговор от международната общност... Всички замесени трябва да предприемат стъпки за намаляване на напрежението и гарантиране на мир и стабилност на местно ниво. Действията и реториката, които увеличават възможността за насилие, излагат на ненужен риск животите на невинни хора и тези на международните мироопазващи сили на място“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    сега като запалят тоя огън тука и ние ще изгорим


    някой знае ли на кого ще пращаме оръжия, на вуич или на косово ще пращаме?

    Коментиран от #5, #7

  • 2 и ние

    11 1 Отговор
    от село се притесняваме за отношенията между Барбадос и Антигуа.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    само дето тоя път нато ще му е трудно срещу сърбите защото русия е мощна държава на която на чело не е белязания а е император путиин и да не забравяме скоро качения боен сателит че кръжи там горе и само чака натовките самолети и ще ги пуца от космоса ще падат като понички по земята
  • 4 Сандо

    15 0 Отговор
    САЩ се притесняват за всеки и за всичко.Всеки пък се притеснява,когато научи,че САЩ са се притеснили за него.Притеснително е притеснението на САЩ!
  • 5 Теле

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пак помощи са косово, а сащ
  • 6 Да се не притесняват

    10 0 Отговор
    косово е сръбска област.
  • 7 Теле

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За косово каза херо, ама немате
  • 8 МирО

    9 0 Отговор
    Сащ са виновни и за този конфликт - да може да си имат още една безплатна воена база на балканите
  • 9 Гост

    6 0 Отговор
    Предният път от притеснения за Босна бомбардираха Белград.
  • 10 Котка ученият

    7 0 Отговор
    Днес съдбата на Сърбия не зависи от Вашингтон, а от София. Ще устои ли българската управляваща коалиция на натиска на САЩ или не? Ако не, тогава газопроводът Балкан ще бъде взривен, а българското оръжие ще отиде в Украйна.