8 Ноември, 2022 11:27 929 2

Премиерът на Пакистан: Милиони хора ще прекарат зимата без подслон

  • пакистан-
  • климат-
  • щети-
  • подслон-
  • наводнения

Той каза, че страната му ще има нужда от облекчаване на дълга и ще търси компенсация за щетите, причинени от климата

Премиерът на Пакистан: Милиони хора ще прекарат зимата без подслон - 1
Източник: БГНЕС

Премиерът на Пакистан каза, че страната му ще има нужда от облекчаване на дълга и ще търси компенсация за щетите, причинени от климата, докато се възстановява от катастрофалните наводнения, които струваха на страната около 30 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Говорейки в понеделник на климатичната конференция COP27 заедно с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, министър-председателят Шехбаз Шариф каза, че ескалиращият публичен дълг на Пакистан възпрепятства възстановяването му.

„Милиони хора ще прекарат зимата без подслон или препитание“, каза Шариф. „Жените и децата ни търсят, за да защитим техните основни нужди.“

Пакистан и други уязвими от климата страни настояват преговорите за климата на ООН тази година в Египет да предприемат стъпки за мобилизиране на средства за „загуби и щети“ за засегнатите от бедствия нации, а някои казват, че богатите нации са длъжни да платят тези разходи, защото техните емисии са най-вече отговорни за глобалното затопляне днес.

„Ние мобилизирахме всеки наличен ресурс за националните усилия за подпомагане“, но това не е достатъчно, каза Шариф – описвайки стотици счупени мостове в цялата страна, както и застоялата езерна вода, която сега замърсява южния селскостопански пейзаж на Пакистан.

Гутериш, който посети Пакистан през септември, за да разгледа щетите от наводненията, призова международните финансови институции като Световната банка и лидерите на предстоящата среща на върха на Г-20 в Индонезия да реформират политиките, които управляват облекчаването на дълга и решенията за облекчени заеми, така че да помогнат на страните със среден доход като Пакистан се фокусира върху възстановяването, а не върху изплащането.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чаршаф

    1 0 Отговор
    Китайците да се оправят нали са им дружки
  • 2 Имате пари

    1 0 Отговор
    за ядрено оръжие ще намерите и за народа си.