9 Ноември, 2022 17:08 1 640 1

Премиерът: Заради опозицията изгубихме възможността да използваме средства от ЕБВР за преодоляване на енергийната криза

  • димитър ковачевски-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне

По думите му правителството има ясен план за справяне с кризата, а производството на „Електроцентрали на Северна Македония“ се е увеличило с малко над 25 процента и задоволява нуждите на потребителите

Премиерът: Заради опозицията изгубихме възможността да използваме средства от ЕБВР за преодоляване на енергийната криза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заради поведението на опозицията в Република Северна Македония е била загубена възможността да бъдат използвани средства в размер на 100 милиона евро, които страната трябваше да получи като кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за преодоляване на енергийната криза, каза на пресконференция премиерът Димитър Ковачевски.

По думите му кредитът е бил предоставен при възможно най-добрите условия, но тъй като законът е бил блокиран в парламента от опозицията с неоснователни мотиви, ЕБВР е пренасочила тези средства.

„Всички европейски страни имат национални стратегии, които са част от Зелената сделка и стратегията на ЕС. Те бяха направени във време, когато в Украйна нямаше война и нямаше енергийна и икономическа криза. За това в писмо от министъра на икономиката, което също е част от документите внесени в парламента, ясно се посочва, че централите в Битоля, Осмолей и ТЕЦ Неготино ще бъдат част от преразгледаната национална стратегия, която правителството ще подготви с експерти, в която ще бъде удължен експлоатационният живот и използването на тези съоръжения“, каза Ковачевски.

По думите му правителството има ясен план за справяне с кризата, а производството на „Електроцентрали на Северна Македония“ се е увеличило с малко над 25 процента и задоволява нуждите на потребителите.

„През последните няколко месеца нямаше внос на електроенергия за регулирания пазар. Това означава, правителството е реализирало своя план. Досега не сме имали нито един ден без електрическа енергия“, каза Ковачевски.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еразъм

    4 0 Отговор
    Така е на Балканите - много емоции, малко мислене! Което обяснява много от нещата, случващи се тук.
Новини по държави: