Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 15:22 1 844 3

Ковачевски: Да се обединим, за да видим Северна Македония като равноправна членка на ЕС до 2030 г.

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • димитър ковачевски

Премиерът посочи, че Северна Македония е трябвало да вземе трудни решения, които са предизвикали лоши чувства у гражданите, които споделя и той

Ковачевски: Да се обединим, за да видим Северна Македония като равноправна членка на ЕС до 2030 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докладът на Европейската комисия е много повече от документ, той е ясна проверка за това, че Република Северна Македония е на прав път и още по-ясна посока накъде трябва да върви, а положителните оценки на този доклад доказват, че провежданите реформи са устойчиви и отбелязват напредъка, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски на събитие, организирано от Секретариата по европейските въпроси на тема „По европейския път: нови реформи, нови възможности“.

По думите на Ковачевски докладът отбелязва две концепции в страната. „Едната, която представлявам аз, че македонските граждани с високо вдигнати глави, с достойнство трябва да вървят към ЕС и да седнат на голямата маса в Брюксел. И втората – тази на блокадите, според която седим на малка, изолирана маса, както седяхме 11 години в миналото, докато казвахме на хората да бъдат горди, сами, изолирани”, посочи Ковачевски.

Ковачевски посочи, че Северна Македония е трябвало да вземе трудни решения, които са предизвикали „лоши чувства” у гражданите, които споделя и той. „Първо, ние сме единствената страна, която за да влезе в ЕС, а преди това и в НАТО, трябва да смени името на държавата си. Второ, бях част от преговорите с Република България. Тези преговори у мен и у гражданите на тази страна предизвикаха едно усещане, аз имах това усещане и споделям усещането на гражданите, сякаш някой ти реже корема с нож. Но в крайна сметка трябва да вземете решение дали страната ще отиде в ЕС, където има икономически напредък, социална справедливост и където има демокрация. Или ще си седите вкъщи, сами и изолирани, враждуващи с всички”, каза Ковачевски.

По думите му тези, които са били против решението за приемане на преговорната рамка и компромисите, не са предложили алтернатива, а ако се наложи, той отново би взел същото решение.

Две са и концепциите за бъдещето на страната в този доклад, каза Ковачевски - едната е реформи и закони за защита на стандарта на гражданите, и втората - блокирането на тези закони в парламента, което прави опозицията. И призова всички в парламента да се обединят в името на бъдещето на държавата, изразявайки убеждението си, че до 2030 г. страната може да стане член на ЕС.

„Не е достатъчно само да направиш закон, да приемеш закон. Този закон трябва да се прилага. Затова призовавам всички институции, особено институциите, които са в сферата на правовата държава, в сферата на борбата с престъпността и корупцията, да запретнат ръкави и да работят с ускорени темпове да се изпълни всичко, което е отбелязано в доклада”, призова Ковачевски.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чорбара

    17 2 Отговор
    Уроди дано влезете в ЕС та да отнесете дебелия.
  • 2 македонозавър

    21 0 Отговор
    Айде да е най-рано 2530 година!
  • 3 Бацо прецедател

    13 0 Отговор
    Кога болката мине од тръбуха у чотората значи идва приема у ЕС!
Новини по държави: