Тема: Украйна

10 Ноември, 2022 08:13 2 644 38

Спиранията на тока сриват критично БВП на Украйна

  • украйна-
  • електричество-
  • бвп-
  • икономика-
  • критично

За това предупреди Юлия Свириденко, първи вицепремиер и министър на икономиката по време на посещението си във Вашингтон

Спиранията на тока сриват критично БВП на Украйна - 1
Източник: БГНЕС

БВП на Украйна, който отбелязва критично ниски стойности на фона на продължаващата война, ще спадне още повече - с 39% през годината, ако системните прекъсвания на електрозахранването поради руски обстрел прoдължат още няколко седмици, предаде news.bg.

За това предупреди Юлия Свириденко, първи вицепремиер и министър на икономиката по време на посещението си във Вашингтон, в коментар за "Укринформ".

"Според нашите изчисления, ако спиранията продължат през следващите няколко седмици, БВП на Украйна ще намалее още повече - с 39%", каза ръководителят на Министерството на икономиката.

Тя подчерта, че прекъсванията на електрозахранването засягат не само домакинствата, но и бизнеса и фирмите, които са принудени да спрат дейността си.

Украинската икономика вече пострада в резултат на войната поради окупацията на определени територии на Украйна, където са разположени металургични и други големи предприятия, както и унищожаването на инфраструктурата, изтичането на работна ръка и капитал и много други фактори. Освен това веригите за доставки са сериозно нарушени.

"Ако към списъка се добавят още проблеми с разрушени енергийни мрежи, нашият БВП ще падне още повече", отбеляза Свириденко.

За да се реши проблемът или поне да се смекчат последиците от него, министърът смята, че е необходимо преди всичко бързо да се възстанови повредената инфраструктура. Освен това преходът на бизнеса към алтернативни източници на енергия може да изиграе своята роля. Като пример тя посочи голям брой бензиностанции, които използват генератори за ток по време на прекъсвания.

Според последните оценки на МВФ, публикувани в края на октомври, се очаква БВП на Украйна да спадне с 35% в края на тази година.

Припомняме, че на 6 ноември, кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко увери, че столичните власти правят всичко, за да гарантират, че електроенергията, топлината и комуникациите няма да изчезнат трайно от Киев поради действията на Русия.

Кличко отбеляза, че градските власти на Киев обмислят различни сценарии, за да бъдат готови за всякакви събития. По-специално, градът е подготвил запаси от дизелово гориво, електрогенератори, храна и питейна вода, както и точки за отопление.

В същото време той призова жителите на Киев също да направят необходимата подготовка.

На 4 ноември, украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерно видеообръщение, че 4,5 милиона украинци са останали без електричество тази вечер поради планирани прекъсвания на електрозахранването.

От средата на октомври руската армия атакува енергийната инфраструктура на Украйна с ракети и безпилотни самолети камикадзе (последните, според Киев, се доставят на Москва от Иран). По-рано Зеленски заяви, че бомбардировките са нанесли щети на около 40% от енергийните съоръжения на Украйна.

В резултат на това украинските власти въведоха график за планирани прекъсвания на електрозахранването: улиците в много градове не се осветяват, движението на тролейбусите е спряно, а жителите са призовани да не използват електрически уреди в пиковите часове.

Зеленски призова местните власти да не използват излишно електроенергия, а енергийните компании да обясняват на хората защо даден квартал или улица са без ток.

Сред засегнатите региони са Киев, както и Киевска, Днепропетровска, Житомирска, Запорожка, Сумска, Кировоградска, Харковска, Черниговска, Хмелницка и Черкаска област.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А, стига, бе! Значи, аха-аха да победят

    60 7 Отговор
    Русия и им спрат тока, и айдеее.. - всичко отначало! Сега разбрах, защо новините им са толкова объркани!

    Коментиран от #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лост

    44 6 Отговор
    Ю. Свириденко хич да не ти пука. Зеленский ще поплаче за помощи и оръжие. Виж за отоплението на хората е лошо. Още е 10 ноември.
  • 4 Наблюдател

    9 63 Отговор
    Русия ще плаща огромни репарации.

    Коментиран от #25

  • 5 Русия изгуби войната

    7 55 Отговор
    Никой не е печелил война със спиране на ток !

    Коментиран от #31

  • 6 Козячок

    66 8 Отговор
    С една дума положението на Украйна е катастрофа във всеки смисъл на думата. Разорена, разрушена, обезлюдена и окрадена страна. Ще бъде източник на проблеми още дълги години...

    Коментиран от #8, #10, #16

  • 7 Агроном

    4 17 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Трябвало не трябвало хахха то обаче важното е какво е станало наистина!

    То според другарите и сесесере трябвало да го има оше ама ц
  • 8 Херос и Крим са украински

    8 56 Отговор

    До коментар #6 от "Козячок":

    Херсон е свободен , но цял свят разбра що за варвари са русофилите .

    Коментиран от #27

  • 9 Урюрвкос

    29 0 Отговор
    руско е оборудването и сега няма как да го ремонтират а новото скъпо и месеци трябва докато се преформатира системата а може и година. Най близко по форма и съдържание е чешкото на там трябва да се ориентират.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бункера надигра всички

    4 24 Отговор
    Путин предопреди ако не преговаряме ще напуснем запорожие!!!!

    Коментиран от #17

  • 12 Хахах

    6 51 Отговор
    Толкова си може руската "армия" , бият се с електроцентрали хахахах от армия бягат. Поколения ще разправят какъв бой са яли в Украйна . Без аналоговите много се изложиха хахахах

    Коментиран от #23

  • 13 Само питам

    4 34 Отговор
    Защо Путин постъпва така, нали сам казваше, че с украинците били един народ. Значи това не е специална военна операция а гражданска война.

    Коментиран от #35

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 .....

    3 29 Отговор

    До коментар #6 от "Козячок":

    Да, след руските фашисти такива неща остават.

    Коментиран от #20, #28

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анонимен

    28 3 Отговор
    И така докато закрият измислената им държава
  • 19 Цирк

    29 1 Отговор
    В У. е обявена тотална разпродажба. Големите купуват масово ...
  • 20 Леля Гошо

    30 2 Отговор

    До коментар #16 от ".....":

    Щот преди това Украйна беше цъфнала, та вързала.
  • 21 123457

    33 2 Отговор
    БВП на Украйна е основно от паричките на европа , обаче и те свършват, така че очаквайте още свиване.
  • 22 Даа!

    35 4 Отговор
    От добре уредена държава,с мощна икономика,развита инфраструктура ( най вече- ЖП транспорт) основен газов транзитъор за почти цяла Европа (63 млрд куб.Само от транзит 8,4 млрд $), отделно преференциални цени за вътрешно потребление 40% по ниски от останалите.Ток без ограничения,от няколко АЕЦ- в излишък.Вялута- стабилна.Световен доставчик на зърно,въглища,чугун,стомана в Европа,за 15 г преврънаха в кочина.Започняха с онази - Тимошенко, тя разпродаде тръбопроводи,частници в петрола( от там милки в зелено,за което лежа) .До Мегдана под палката на нюландка курабиева.Гривната обезценена 385% Инфлация вътрешен пазар - 82% Външен дълг към Септември 165 милиарда зелени !!!Народа мизерува страшно ( изкл.Киев и Лвов) .Клоуна продаде за грошове 11 млн хектара на монсантчи - гемео рекордъор в света.Площ почти колкото две белгии
    Затова е този натиск за износ.Зърното е на монсантчи,под укро флаг

    Коментиран от #36

  • 23 отговор

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахах":

    Пазат си хората, ако твоите синове бяха на фронта ще търсиш начини да им опазиш живота.
  • 24 Скубана вълна

    3 13 Отговор
    Драскащите разберете, че Украйна , Русия, ЕС, САЩ и т.н. се бият на една страна срещу населението което има военен опит и може да окаже отпор на бъдещите планове Критичните анализи показаха наличието на много старо но годно въоръжение което може да се използва от населението и бяха взети повсемесно нужните мерки! Жалко за Руския народ и поколениетио което вярва в силата на труда и СССР, защото имат и получават поредния Горбачов!...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Въпрос

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "Херос и Крим са украински":

    Освободен? Че украинците не са там, просто руснаците се изтеглиха. Правите ли разлика между реалното и желаното?
  • 28 Козячок

    26 2 Отговор

    До коментар #16 от ".....":

    Искате да кажете, че преди СВО Украйна е била цветуща икономика и мирна държава?
    Малко бъркате причина и следствие...
  • 29 Исторически парк

    22 1 Отговор
    Това са икономическите ползи от бъдещото членство в ес и нато ;) да ви е сладко!
  • 30 ле ле

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "А, стига, бе! Значи, аха-аха да победят":

    Украйна вече я няма...А само преди няколко години ..2014..всичко беше Ок...и Крим и Донбас и др.области бяха при бандеровци....Това ли победа за укронацисти и западни господари..Още малко и цялата маса народ ще се изсели от тази територия на запад..засега те са 10млн..има още 30....Русия знае как се водят войни..Всяка война прави я по-силна..и тя разширява територията си..ФАКТ..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 велик кретено-зидар

    12 1 Отговор
    ХАХА, ПРИ НАС ТОКА СПИРА ПОЧТИ ВСЕКИ ДЕН ПО НЯКОЛКО ПЪТИ ОТ НАД 20 ГОДИНИ, ЗАТОВА НЕ СЕ РАЗВИ КОЙ ЗНАЕ КАКВА ИКОНОМИКА, ДОКАТО ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА СЕ ИЗТОЧВАТ МИЛИОНИ ВСЕКИ МЕСЕЦ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ;) СРЕДНА КЛАСА НА РОМИТЕ ПОКОЛЕНИЯТА, НА МН МЕСТА ПРЕДСТОИ И ПЪТИЩА ДА НЕ ОСТАНАТ КАТО В УКРАЙНА, А ВОЙНА ТУК НЕ Е ИМАЛО, САМО КРАДЛИВИ ПРИМАТИ, КОИТО НАРИЧАТ СЕБЕ СИ ЕЛИТ ;)
  • 33 Шабан

    18 1 Отговор
    Много ми е интересно, тези война ли водят или икономика развиват! Защото, ако водят истинска война, кой го е еня за БВП. Ако войната е за парлама(камуфлаж, прикритие), тогава да!
  • 34 Перо

    20 1 Отговор
    Който е луд, да налива $ милиарди в бездънната каца на ционистко-бандеровския,превратаджииски режим! После главатарите на режима ще си отидат с чувалите към историческата родина, а който имал, дал! Трябва на Запад да са много тъпи за да мислят,че един шут с белото, ги спасява от руска заплаха!
  • 35 Мамул

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Не с всички украинци! Тези които са им братя си ги прибраха в Руската федерация. Останалите, които са поляци, да се оправят. Имат си полски диалект и буквата "i", нека са щастливи!
  • 36 Много добър анализ, които

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Даа!":

    Важи и за нас! Захапят ли те западните хиени - свършен си!
  • 37 Русия

    0 6 Отговор
    Свършва ракетите и атаките спират
    Украйна бързо ще се оправи
  • 38 Имайте милост

    3 0 Отговор
    Към украйна
    Все пак тя е руска държава на нейната територия живеят руснаци говорещи литературен руски и други пак руснаци говорещи руски диалект
    Името на държавата също е руско което означава покрайнина
    Да се отнасяме с уважение към тази държава
Новини по държави: