Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 17:00 1 221 10

Великобритания замрази руски активи за над 20 млрд. долара

  • великобритания-
  • замрази-
  • руски активи -
  • русия-
  • олигарси

Британското правителство обяви днес, че е замразило активи на стойност над 18 милиарда лири (20,5 милиарда долара), държани от руски олигарси, други физически лица и компании, санкционирани заради нахлуването на Москва в Украйна

Великобритания замрази руски активи за над 20 млрд. долара - 1
Снимка: Shutterstock

Британското правителство обяви днес, че е замразило активи на стойност над 18 милиарда лири (20,5 милиарда долара), държани от руски олигарси, други физически лица и компании, санкционирани заради нахлуването на Москва в Украйна, предаде Ройтерс.

По този начин Русия изпревари Либия и Иран и стана най-санкционираната държава от Великобритания, съобщи в годишния си доклад Службата за прилагане на финансовите санкции (OFSI), част от министерството на финансите.

Замразените руски активи са с 6 милиарда лири повече спрямо сумата, отчетена във всички други британски режими на санкции.

Руският милиардер Роман Абрамович и бизнесменът Михаил Фридман са сред санкционираните тази година, заедно с президента Владимир Путин, семейството му и военни командири.

Замразените активи са комбинация от дялови участия в компании и парични средства, съхранявани в банкови сметки. Това не включва физически активи като недвижими имоти, яхти или активи, държани в подчинените на британската корона острови в Ламанша - Гърнси и Джърси.

Правителството санкционира 95 на сто от руския износ за Великобритания. Целият внос на руски петрол и газ ще спрат до края на годината, отбелязва Ройтерс.

"Наложихме най-строгите санкции на Русия досега с цел да спрем тяхната военна машина", заяви Андрю Грифит, младши министър в министерството на финансите.

"Нашето послание е ясно: няма да позволим на Путин да успее в тази брутална война", допълва той в изявление.

Досега Великобритания е санкционирала повече от 1200 лица, включително високопоставени бизнесмени и видни политици и над 120 предприятия в Русия.

Болезнените сакнции

Западните санкции означават изчерпване на складираните части за автомобилната индустрия - автомобили като най-новия модел "Лада" се произвеждат без въздушни възглавници и антиблокиращи спирачни системи. Това са основни компоненти за осигуряване на пътна безопасност и защита живота на водачите, пътниците и пешеходците.

Руските авиокомпании разглобяват самолети за резервни части и използват полупроводници от кухненски уреди в танкове от съветската епоха, казаха официални британски представители, добавяйки, че недостигът на боеприпаси е изиграл роля в последните успехи на Украйна на бойното поле.

В по-дългосрочен план Русия страда от изтичане на мозъци и липса на достъп до ключови технологии, като 75 на сто от компаниите намаляват дейността си и 25 на сто напускат страната изцяло, посочиха източниците.

Руските активи в момента са само замразени, но има дискусии относно възможностите за тяхното изземване.

Правителствени служители в западни държави казват, че има нужда от широкомащабна финансова помощ за възстановяване на Украйна, като твърдят, че е морален аргумент отговорните за инвазията да допринесат за това.

"Мисля, че това, което бихме искали да направим, е да разгледаме какви са всички опции, какво е възможно и след това да вземем решение със съюзниците по този въпрос", каза неназован правителствен представител.

Откакто Великобритания започна да налага забрани за пътуване, замразяване на активи и други санкции на 24 февруари - деня, в който руските сили нахлуха в Украйна - правителството е получило 236 доклада за нарушения на санкциите.

Руският милиардер Петр Авен оспорва обвиненията, че е избягвал санкции срещу него в съд в Лондон. Той е обвинен, че е използвал пари от британски сметки, за да финансира начина си на живот.

Случаят е първият, който тества подхода на Великобритания за налагане на санкции срещу руски граждани след инвазията, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    20 12 Отговор
    Халал да са им, някакви кухи скътани кървави парици, апартаменти и драсканици. Русия отдавна изрита бритишите от пазарите за алуминий, въглища, газ.
  • 3 Уточнение

    30 4 Отговор
    Всички знаем, че е много трудно да се откаже навика да се краде и ограбва.
  • 4 Котка ученият

    14 6 Отговор
    Това е сигнал за събуждане за блъсканицата на хиляди богати спестители от британската застрахователна и банкова система.
  • 5 Русия Капут

    7 18 Отговор
    Путин е най-големият предател на 21, ако Одеса стане англосаксонска, а тя вече полуанглосаксонска. Но ако бях на мястото на загиващите украински и руски момчета, оръжията към Киев и Москва-насочени срещу украинските и руски милиардери и финансов капитал. Гавра, гавра с памет на загиналите момчета от Лвов и Донбас. Ето затова харесвам англосаксите, кажат нещо и го правят, шапка им свалям. Освен ако след изявлението на Си за Тайван, не се започне мащабна офанзива на няколко фронта. Срещу "плЪховете" Полша, Тайван, Сърбия, Иран и Балтика. Което не ми се вярва, чакаха междинните САЩ-да просят мир от републиканците, и се предадоха. Смешници, руснаците са предатели, предадоха Източна Европа, Горбачов и Елцин, предадоха Балканите -Косово, сега ще предадат Целият Свят.
  • 6 Преминаващ оттук

    16 5 Отговор
    Путин много технически и финтово се освободи от руските олигарси които бяха създадени по времето на Елцин и Горбачов. Та тези олигарси да ходят да търсят парите си от англосаксонските и американски крадци.
    А по повод електронните компоненти които руснаците свалят от домашните уреди за да използват във военната си техника. Тези глупости вървят само пред техните хора които ще студуват, няма да се къпят и ще използват тоалетна хартия за многократно ползване.
    То бива глупава пропаганда но те надскочиха себе си.
  • 7 Минувач

    10 4 Отговор
    Аз не мога да разбера, по кой закон и по кое право, дадена държава може току-така да запорира частни имоти, активи и притежания. Великобритания още повече не е във война с Русия. Тези пари на руснаците, свързани ли са с войната в Украйна, финансират ли войната и влияят ли, по какъвто и да е начин на войната? Задържаните руски яхти по пристанищата, как точно подпомагат Русия във войната, че да ги задържат? Това е 100% правен произвол! Още повече, че няма съдебно решение, няма основание дори за обвинения срещу тези хора и компании.

    Коментиран от #8

  • 8 Котка ученият

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Минувач":

    По закона на джунглата, колега.
  • 9 Цензура

    8 3 Отговор
    Ооооо, ще връщат парите обрaтняците !!! И милиарди обезщетения ще плащат !!! Да не говорим, че рано или късно ще бъдат съдени за диверсията срещу Северен поток - там пък ще плащат стотици милиарди - и на Русия и на Германия !!! Частната собственост е неприкосновена и няма как да бъде отнемана само заради националната и етническа принадлежност на собственикът и. Това е крайъгълен камък на международното право !!!
    "Факти", защо не напишете колко капитали са изтекли от Лондон в последните месеци? Колко богати хора от цял свят си изтеглиха парите... защото осъзнаха, че тия крадци утре може да ограбят и тях? а защо не напишете че 20% от англичаните - като си платят сметките и си купят храна, остават с под 5 паунда на седмица? И това дори НЕ са най-бедните !!! Най-бедните трябва да избират - сметки или храна !!!
  • 10 Коко

    5 4 Отговор
    Какво става с неприкосновеността на частната собственост?
Новини по държави: