Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 11:30 1 172 13

Изходът на изборите в САЩ все още не е ясен

  • сащ-
  • избори-
  • резултати-
  • джо байдън

Резултатите от вторник далеч не представляват "червената вълна“, която републиканците очакваха

Изходът на изборите в САЩ все още не е ясен - 1
Снимка: Shutterstock

Всички очи в политическия свят бяха насочени в петък към Аризона и Невада, където стотици хиляди непреброени гласове държаха ключа към контрола над Сената на САЩ три дни след като американците гласуваха на междинните избори във вторник, пише Ройтерс.

Или демократите, или републиканците могат да спечелят мнозинство в Сената, като победят в надпреварите и в двата щата. Равенството обаче би превърнало изборите за Сенат на 6 декември в Джорджия в битка за контрол над камарата, която наред с други правомощия има влияние върху съдебните назначения на президента Джо Байдън.

Междувременно републиканците бавно се доближават до спечелването на контрола върху Камарата на представителите от демократите на Байдън, което на практика ще да им даде право на вето върху неговата законодателна програма и ще им позволи да започнат множество разследвания на администрацията му.

Републиканците са осигурили най-малко 211 от 218 места в Камарата на представителите, от които се нуждаят за мнозинство, прогнозира Edison Research късно в четвъртък, докато демократите са спечелили 197. Остават 27 състезания, които все още не са определени, включително редица доста оспорвани.

Лидерът на Републиканската камара, Кевин Маккарти, вече обяви намерението си да се кандидатира за председател, ако републиканците поемат властта, резултат, който той определи като неизбежен в сряда.

Байдън каза пред репортери в четвъртък, че той и Маккарти са разговаряли, но каза, че все още не е изоставил надеждата, че демократите все още могат да надделеят в Камарата, въпреки малките шансове.

Резултатът от надпреварите за Сената в Аризона и Невада, където демократите се опитваха да отблъснат републиканските съперници, може да не е известен още дни. Длъжностни лица и в двата щата казаха, че може да отнеме до следващата седмица, за да приключи преброяването на непреброените бюлетини по пощата.

Резултатите от вторник далеч не представляват "червената вълна“, която републиканците очакваха, въпреки анемичните рейтинги на одобрение на Байдън и дълбокото разочарование на избирателите от почти безпрецедентната инфлация.

Демократите описаха републиканците като екстремисти, посочвайки решението на Върховния съд да премахне общонационалното право на аборт и стотиците републикански кандидати, които популяризираха твърденията на бившия президент Доналд Тръмп, че изборите през 2020 г. са били фалшифицирани.

Някои от най-известните кандидати на Тръмп загубиха ключови състезания във вторник, помрачавайки статута му на републикански лидер и карайки няколко републиканци да обвиняват неговия разделителен имидж за разочароващото представяне на партията.

Резултатът може да увеличи шансовете губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който победи своя съперник от Демократическата партия във вторник, да реши да предизвика Тръмп за президентската номинация през 2024 г. Въпреки че Тръмп не е стартирал официално трета кампания за Белия дом, бившият президент категорично намекна, че ще го направи и планира "специално съобщение" в своя клуб във Флорида във вторник.

Дори тясно републиканско мнозинство в Камарата на представителите ще може да поиска отстъпки в замяна на гласове по ключов въпрос като повишаване на лимита за заеми на нацията. Но с малко свободни гласове, Маккарти може да се бори да задържи групата си заедно - особено твърдо дясната фракция, която до голяма степен е съгласна с Тръмп и има малък интерес към компромиси, коментира Ройтерс.

Източник: Ройтерс/ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    13 0 Отговор
    В най "развитата" държава не могат да броят май
  • 2 Хахах

    0 13 Отговор
    Който и да е , пак ще въртят путин на малкия си пръст. И във война го вкараха хахахах и внасят повече газ от русия в Европа хахахаха направиха го за смях

    Коментиран от #11

  • 3 МирО

    15 0 Отговор
    Да гласуваш за хора подкрепящи мумията - това си е за съжаление, горката Америка с това за президент

    Коментиран от #6

  • 4 ами

    12 0 Отговор
    е как да не е ясен - бай дрън печели по всички точки - чете каквото му напишат, ходи където му кажат, ръкува се с въздуха
  • 5 Байдрън,

    9 0 Отговор
    ще го спукат от проверки, заради далаверите със синчето му в Украйна, и затова, че започна война, наливайки едни милиарди, за да спаси отрочето си от бесилото. Ще го побъркат и за това, че прати ФБР да тършува къщата на Тръмп. Тепърва мен талния, ще разбере, що е това - божие правосъдие.
  • 6 ами

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "МирО":

    да, че и двама умрели демократа преизбрали с убедително мнозинство
  • 7 Минувач

    14 0 Отговор
    Усещате ли, как е видно, че имя някой, който задкулисно прави всичко възможно да си пренареди нещата в негов интерес. Как още на изборите, когато окрадоха Тръмп, всичките им американски телевизии и медии очевадно плюеха по Тръмп и републиканците, сега отново всички медии, вкл. и неамерикански предстваят загубата на демократите, като някакъв вид тяхна победа, хах. Умишлено искат да създадат впечатление, че републиканците са лоши, да ги очернят, че демократите се борят за доброто и правдата. А това всъщност е толкова нелепо .. та те по този начин казват на над половината американци, че са тъпаци, защото гласуват за неправилния човек, според тях. Ако нямаше задкулисие, всяка теза и позиция, щеше да бъде добре застъпена, но не е така.

    Коментиран от #8

  • 8 Хахах

    0 7 Отговор

    До коментар #7 от "Минувач":

    Американците не избират пряко президент . Прочети тук там преди да ръсиш конспираций . По -скоро е смешно това което си написал
  • 9 Абе каква

    11 0 Отговор
    е тази Америка, колко дена ще броят? У нас 30 мин след края на изборите се знае кой, колко има и графиките са направени.То сигурно и преди това се знае, ама да не изложим Мадуро сигурно се изчаква малко.
  • 10 Верно ли

    10 0 Отговор
    Да, гледах предавание от краварника - демократите се опитват да "пооправят" вота в Аризона и Невада, че нещо не им излизат сметките.
  • 11 Мммда

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахах":

    Само където газта е руска, но браво на американците за процента който лапат от тъ.ите европейци
  • 12 Онзи

    2 0 Отговор
    Заплетена драма като избора на Гешев.
  • 13 На Западния фронт нищо ново

    2 0 Отговор
    Още не казват кога почва гражданската им война, нито кои щати ще стават независими държави.