Last news in Fakti

12 Ноември, 2022 06:15 1 215 7

Погребват архиепископа на Нова Юстиниана и цял Кипър Хризостом Втори

  • кипър-
  • архиепископ хризостом втори-
  • погребение

Той почина на 81 години в понеделник след четиригодишна борба с рака

Погребват архиепископа на Нова Юстиниана и цял Кипър Хризостом Втори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вселенският патриарх Вартоломей, президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу, църковни и светски лидери от много страни са днес в Никозия, за да отдадат последна почит на архиепископа на Нова Юстиниана и цял Кипър Хризостом Втори в церемонията по неговото погребение, предаде БНР. Той почина на 81 години в понеделник след четиригодишна борба с рака.

Стотици хора се простиха с архиепископ Хризостом Втори по време на двудневното поклонение, сред които - вярващи от цялата страна, политици, чуждестранни дипломати, както и водачите на другите четири основни религиозни вероизповедания в Кипър, включително от мюсюлманската общност.

В знак на почит към главата на автокефалната Кипърска църква за първи път от 400 години вселенски патриарх стъпва на острова. На церемонията ще присъстват също архиепископът на Атина и цяла Гърция, патриархът на Александрия и пратеник на папа Франциск. Надгробно слово ще произнесе президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

По негово желание архиепископът ще бъде погребан в криптата на новата катедрала "Апостол Варнава" в Никозия. Тя е изградена по негова инициатива и е "мечтата на целия му живот", по собствените му думи.

Погребението му е в деня, в който през 2006 г. е интронизацията му за архиепископ на Кипър.

В оценките за него през тази седмица неизменно беше подчертавано значимото му реформаторско дело за модернизация на Кипърската православна църква, благотворителната ѝ дейност и активната му обществена позиция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Биолог на бог

    1 1 Отговор
    Хромозом втори
  • 4 Значи

    0 2 Отговор
    Голям праз..
  • 5 цербер

    2 0 Отговор
    президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу
  • 6 Ел Греко

    3 0 Отговор
    Къв Хризостом ве..Хрисостомос е правилното..
  • 7 Некой си

    2 0 Отговор
    А наште попове..и владики..с Ролекси и на Мерцедес Пулман се возят пфу...крадат, та се не видели. Еми така е , като имат стада за стригане.