Last news in Fakti

13 Ноември, 2022 06:16 3 210 46

С изборна победа в Невада демократите запазват контрола си в Сената на САЩ

  • сащ-
  • избори-
  • сенат

Това сочи прогноза за организацията "Едисън рисърч" въз основа на екзит пол

С изборна победа в Невада демократите запазват контрола си в Сената на САЩ - 1
Снимка: Уикипедия

Демократическата партия запазва контрола си във федералния Сенат на САЩ, след като действащият сенатор демократ в Невада Катрин Кортес Масто е преизбрана, сочи прогноза за организацията "Едисън рисърч" въз основа на екзит пол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според прогнозата Кортес Масто изпреварва с малка разлика републиканския си опонент Адам Лаксолт, бивш главен прокурор на щата, подкрепян от експрезидента Доналд Тръмп.

Но Републиканската партия все още има добри шансове да се сдобие с мнозинство в долната Камара на представителите, тъй като на много места все още се броят бюлетините по частичните избори във вторник.

С победата на Масто демократите ще имат половината гласове в 100-местната горна камара на Конгреса, при което вицепрезидентът Камала Харис, която по конституция оглавява заседанията на Сената, може да влияе при изравнен вот.

Ако на балотажа в Джорджия на 6 декември сенаторът демократ Рафаел Уорнък, побеждавайки републиканския си съперник Хершъл Уокър, бъде преизбран, тогава Демократическита партия ще има 51 срещу 49 гласа. Така партията ще придобие допълнителен лост за приемането на спорни закони, които се одобряват с обикновено мнозинство, докато в повечето случаи се изисква мнозинство от 60%.

Новият състав на американския Сенат ще положи клетва на 3 януари.

Очаква се след няколко дни да станат известни резултатите в изборите за членове на 435-местната Камара на представителите, за да се разбере коя партия ще има мнозинство в нея.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    34 5 Отговор
    Едисън ричъррдс екзит пол, това тези формули и кой е победил и Айнщайн дали би ги разрешил
  • 2 Софиянец

    23 50 Отговор
    Мокрите сънища на дядя вова утекоха

    Коментиран от #15, #43

  • 3 Ивелин Михайлов

    69 7 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна това е пълна измама! Сряда републиканците водеха със 7% и след това спряха броенето на гласове и 4 дена по-късно демократите бият с 0.2% разлика...

    Коментиран от #4, #27

  • 4 Абсолютно

    58 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ивелин Михайлов":

    точен коментар! Техният цирк е по-забавен дори от нашия.
  • 5 оня с коня

    11 47 Отговор
    Ама нали уж щели да спечелят Републиканците и да спрат парите и Оръжията за Украйна?Между другото случайно прочетох Заглавие в руската "Поглед инфо" - "Украйна приключи",което затвърждава мнението ми че тая Медия НЕОТЛОЖНО се нуждае от един Амер. Тактически Ядрен заряд.

    Коментиран от #7, #18

  • 6 Геша

    55 13 Отговор
    Ако отново демократите спечелят с шашми, то остава единствено рано или късно там да има гражданска война.

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Аватар

    28 4 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Чети и Пол Крейг Робъртс,няма да навреди.
  • 8 Бай Ставри

    14 37 Отговор
    Тъжни новини и времена за руския диктатор и неговите фенове у нас …

    Коментиран от #20

  • 9 АУУУУУ

    12 16 Отговор

    До коментар #6 от "Геша":

    Те това го чакаха още в СССР... Пък то СССР се разпадна 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 10 един

    8 29 Отговор
    Наште тръмпистки тролчета нещо да мъцнат?

    Коментиран от #13, #22

  • 11 Реалист

    35 8 Отговор
    Е, значи нова година ще започне със световна нойна! Защото нали разбирате, че с подкрепата за това да се изливат пари за война в Европа де факто се започва 3та световна война. Путин не може да я води сам, това значи само едно - папата в Рим ще е последният папа!

    Коментиран от #35

  • 12 един

    10 18 Отговор

    До коментар #6 от "Геша":

    Дааа,те демократите все със шашми печелят,то да не у нас,комунистите да крадат държавни пари и след това да си купуват избори,отделно от това държат зависима от тях държавна администрация!

    Коментиран от #36

  • 13 Реалист

    32 7 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    Много си умен нали? Какво те греят правата на американците, когато те гласуват за себе си, а цената за тяхната трапеза ще я плащаш ти и децата ти? Не ми пука кой печели изборите в САЩ, пука ми каква външна политика води срещу Европа! Ти как определяш кое е яко? По това колко ще обеднее още евпопееца ли? Е, ако това ти е критерия то тогава си много прав да ръкопляскаш на победителите!

    Коментиран от #16

  • 14 Дааааааам

    32 6 Отговор
    На всички ни е известно как демоНкратите "печелят" изборите. Памперсмен как го курдисаха да "властва"?
  • 15 Кочо

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    А ти на какво се радваш, че ще продължат да управляват герантократите, бабите и дядовците мечтаещи за вечен живот на земята и ще завалят атомните бомби! И за теб ли човече името на Путин е дъвка! Пропагандата не прощана на безкритичните и индеферентните към истината! Продължавай да гледаш НОВА ТВ и БТВ, явно от там е източника на цялата ти мъдрост/глупост!
  • 16 един

    10 29 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    А каква външна политика водеше Тръмп?Играеше по свирката на диктатора Путин,затвори си очите за Турски Поток, защото Борисов поръча и плати едни Ф-16,а ние освен самолетите/които безспорно са нужни на България/,платихме и 3млрд.лв.за газопровод от който нямаме никаква полза!Освен всичко друго,построяването на Турски Поток даде и картбланш на Путин да нападне Украйна,а украинците/най-вече/ и света като цяло да плащаме цената на тази война!Именно затова се радвам на резултата на демократите в САЩ,защото допуснат ли Тръмп до втори президентски мандат,тежко и горко на света!Америка никога не е имала толкова зависим президент като Доналд Тръмп!

    Коментиран от #19, #31, #33

  • 17 Шошо

    16 4 Отговор
    Поредна тъпотия!!!
    А с другацпрогноза се сочи, че марсианците печелят и Невада вече се казва: Марсиада!
    Тупани, напишете резултатите макар и втеменни, а не пишете, че иькукуригалия деду Байду печели, ама с прогноза!!!
  • 18 хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Не се притеснявай. ще има оше 4 години война...
  • 19 Реалист

    21 4 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Ние ли сме тия от които зависи кой ще е американския президент? Не. От нас зависи само да си изберем политици, които да не зависят от политиката както на американския, така и на руския президент! Проблемът ни не е кой е президент в която и да било държава, а че избираме наши политици, за които това има значение! Докато не започнем да издигаме на власт хора, които първо мислят за нацията ни, после за Европейското ни семейство и чак след това за САЩ и Русия ще ходим гладни и уплашени. А шанса да ни хвърлят за 3ти път като пушечно месо в световна война е 100%! И вината за това е наша, защото търпим политици, които биха ни дали в жертва без да им мигне окото!
  • 20 Само напомням

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Ставри":

    Тъжни новини за всички нас. За няколко дни бяха спрели и фалшивите ковид сводки, и пропагандните статии за военната операция в Украйна бяха със смекчен тон, говореше се дори за преговори. А сега ковид робството може да продължи с пълна сила, както и военните действия. А от там - зверската инфлация и великото нулиране, което уж е конспирация, но стои на сайта на Световния Икономически Форум.

    Какъв трябва да си, че да се радваш на фактите отгоре? Някакъв мазохист? Дори да печелиш от тези факти, когато масово роднините и приятелите ти губят (ако имаш такива), губиш и ти.








    Коментиран от #37

  • 21 правилно ли прочетох?

    8 2 Отговор
    За разлика от статията това което току що проверих, за Сената в САЩ резултата в момента е 48 на 48! Да не би да сте объркали местния Сенат на щата Невада със Сената на САЩ ? Не ми се рови за подробности.

    Коментиран от #23

  • 22 Да бе

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    Запазват се и дори се увеличават шансовете за трета световна война, ураааа, ураааааа !
  • 23 дааа

    16 4 Отговор

    До коментар #21 от "правилно ли прочетох?":

    Просто американския Бай Ганю вече прави избори и в САЩ. Кой нормален човек може да повярва че след такова двугодишно управление, с такъв ковид терор над народа, съсипване на средния бизнес, забрана на словото, с такава нечувана криза, инфлация, насилствени перверзии в училища и детски градини, наливане безотчетни милиарди Украйна и с такъв сенилен президент народа наистина е гласувал за тия?

    Коментиран от #25

  • 24 Хлъц

    9 2 Отговор
    Броят бавно,защото родените преди 1900 година са свикнали да гласуват с бобени зърна - черно или бяло
  • 25 разбира се

    18 3 Отговор

    До коментар #23 от "дааа":

    Такова падение САЩ не е виждал. А се водиха до скоро за най-великата демокрация. Че и ЕС го отнесе. А се подиграваха на "изборите" в СССР и сателитите му. Махалото се залюля в другата посока.
  • 26 трамп

    2 1 Отговор
    пам пам 😄
  • 27 Кан Калоян

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ивелин Михайлов":

    пак ще ви кръстя византийци
  • 28 ОШипка радефф

    3 9 Отговор
    С Е Н А Т = ДЕМОКРАТ = СВОБОДА НА МИСЪЛТА !
  • 29 Въпрос

    10 2 Отговор
    Проверили ли са дали не е починала преди изборите ,както двамата демократи които са се споминали месец преди да бъдат избрани в Конгреса?
  • 30 Баце

    5 1 Отговор
    Още по-лани, на предните избори "демокрацията" умре!
  • 31 Хммм

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Написал си пълни глупости!
  • 32 Гошо тъпото

    7 1 Отговор
    Безкрайно ясно е че демокрацията като вид политическо устройство води до разделение и конфликти в обществото,а хиляди малоумни боклуци стават безкрайно важни...но нали обичаме пред всичко зрелища
  • 33 Цензура

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Пoдлoго, от Турски поток ние печелим солидни транзитни такси, а самолетчетата, които още дълги години ще имаме само на хартия, са по-стар модел от 25%от самолетите, които СССР ни подари и които сами си нарязахме по заповед на НАТО !!! Тръмп защитаваше интересите на САЩ и световния мир - по негово време конфликтът в Донбас реално бе спрял !!!

    Коментиран от #39

  • 34 Докога?

    11 2 Отговор
    Сайтчето - защо не напишете, че двама от конгресмените на "демократическата" партия са умрeли още преди изборите? САЩ преодоляха вече стадият на геронтокрация, до който бе стигнал разпадащият се СССР преди 40 години и сега навлизат в непознатите води на некрокрацията !!! Сега тия двамата сигурно ще ги мумифицират и ще ги монтират в залата на конгреса и ще приемат закон, според който покойниците-конгресмени могат да гласуват чрез медиум !!! Да не говорим колко данни излизат отново за масови изборни фалшификации, ама нашите медии мълчат !!!
  • 35 Мммда

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Значи и тая нова година, ще има заря. Нищо, че я забраниха демо-пенделите и зелените.
  • 36 Мммда

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    Паричните подаръци(рушветите) и бухалката са широко залегнали и са неразделна част от западната политика. Това го пиша въз основа на погледа ми върху швабската политика от последните десетина години и по-точно последните 2 силен скок и на контрола над всичко(ком:низм). Водят се доста разследвания на политици от предишното и дори сегашното управляващо правителство за разни чадъри. Но са хитрички повечето, защото ги вкарват в различни бордове на фирми и от там си цоцкат подаръчетата, само Шолци малко го дърпат за показания на някаква многомилионна измама докато бил кмет Хамбург.
    Нищо по различно от нашите управленски партии до сега.
  • 37 Мммда

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Само напомням":

    Вчера немският министър поиска затягане на ковид мерките. Въпреки че бяха изчезнали от всекидневниците и тука бройките на вируса последно време.

    Коментиран от #40

  • 38 Хаха

    5 1 Отговор
    Могат да се прекръстят на Зомбиленд щом 2 милиона мъртъвци са гласували и си избират мъртъвци за конгресмени.Президентът им вече успешно говори и се ръкува с призраци.
    Забавно...превърнаха се в цирк за цял свят.Ясно е като бял ден как е имало измами и това не е никаква демокрация.
  • 39 подлога

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Цензура":

    беше снощи анна ти.харно
  • 40 гьот

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "Мммда":

    шо ке дириш в германия а не си в матющка поссия

    Коментиран от #41

  • 41 Мммда

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "гьот":

    Честно да ти кажа баце съжалявам, че изгубих толкова време в тая пропадаща страна. От миналата зима полека си изнасям багажа и ми остават 2 курса покъщина и април ще ми е последен месец тука и затварям страницата.
    В Бг е по-добре в момента. С 1700-1800лв там се живее много по-добре от 1700-1800евро тука.
    На Германия само рекламата и пропагандата и голяма. Карат се вече повече трошки и от тия в Бг вече, нещо което до преди 5 години беше немислимо и се взимаха здраво на лизинг нови, а сега търсят употребявани и малки. Като влезе еврото ще разбереш за какво ти говоря, при нас ефекта, ще е мигновен и ще се върне при времето на Костов.
  • 42 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    Тръмп и компанията го гризнаха отново.така ще е докато не го заключат.интересно що се бави процеса?
  • 43 софиянка

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Да иронизираш ПУТИН, когато стоиш зад бой дън, ръкуващият се с призраци и правещ всекидневно гафове, които показват, че е тикан отзъд в политиката си, е СМЕШНО!!!!
  • 44 ами

    1 0 Отговор
    очаква се пълна изборна победа на демократите и в сената и в долната камара и на всякъде само трябва още една седмица да броят в полза на бай дрън - демокрация в действие
  • 45 Колко честни избори?

    1 1 Отговор
    Направо да паднеш от умиление. . Фашистанците единодушно са избрали пак деменцията да ги управлява??. Ха-ха-ха... Такива ли са безумни всичките там??? Не е за вярване!!!
  • 46 пенко

    0 1 Отговор
    ЕДИСЪН РИСЪРЧ ОТ ЦИОНИСТКО СЕМИДСКИ ПРОИЗХОД ---"ВАЖНО Е ДА ВЛИАЕШ " ПО ЕВРЕЙСКИ !!! ЦИКЛОН -Б ---НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА !!!!!!!!!!!!!