Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Ноември, 2022 08:59 554 6

Хърватия трябва да участва в обучението на украински войници

  • хърватия-
  • украйна-
  • украински-
  • войници-
  • обучение

Каза хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман

Хърватия трябва да участва в обучението на украински войници - 1
Източник: БГНЕС

Въпреки съпротивата на президента Зоран Миланович, Хърватия трябва да участва в мисията за обучение на украински войници, каза хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман в Брюксел в понеделник, изразявайки надежда, че за това ще се намери "политически отговорно мнозинство", съобщи ХИНА.

Европейският съюз взе принципно решение да създаде мисия за обучение на украински войници на територията на ЕС. След като външните министри на ЕС подкрепиха това на среща в Люксембург миналия месец, Гърлич Радман обяви, че Хърватия също ще участва в мисията, а президентът Зоран Миланови заяви, че е против, предаде БТА.

Още новини от Украйна

Радман посочи, че процедурата в Хърватия е такава, че решението се взема от президента и хърватския парламент. Ако президентът не е съгласен, за приемане на решението е необходимо мнозинство от две трети в парламента.

В отговор на коментара на репортер, че тогава не е много вероятно Хърватия да може да участва предвид опозицията на президента и обстоятелството, че правителството няма мнозинство от две трети, Гърлич Радман каза, че се надява на политически отговорно поведение.

Министрите на отбраната на ЕС ще обсъдят мисията във вторник.

Външните министри на ЕС обсъдиха също ситуацията в Западните Балкани, напрежението между Сърбия и Косово, ситуацията в Черна гора и Босна и Херцеговина, на която през октомври Европейската комисия препоръча да получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Гърлич Радман каза, че всички министри са подчертали необходимостта всички страни кандидатки да хармонизират външните си политики с ЕС и да наложат санкции срещу Русия. Сърбия е единствената държава от Западните Балкани, която отказва да го направи.

Що се отнася до Босна и Херцеговина, Гърлич Радман каза, че дискусията е подчертала необходимостта от установяване на управление на всички нива възможно най-скоро, за да може страната да функционира.

Ако част от исканите реформи бъдат извършени, има шанс страната да получи статут на кандидат за членство в ЕС до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брей

    9 1 Отговор
    Ей, аман от учители . Що не отидете да се биете.

    Коментиран от #6

  • 2 Един

    4 1 Отговор
    Долу укрофашизма! Слава на Владимир Путин - лидер на света!
  • 3 ХЪРВАТИТЕ....ПЪРВО ДА НАМЕРЯТ....

    2 1 Отговор
    НЯКОЙ ДА ОБУЧИ ТЯХ.....И....ТОГАВА ДА СЕ ПРАВЯТ НА ГОЛЕМИ ВОЙИНИ...И ТЕ ДА СЕ НАВРАТ КЪДЕТО НЕ ИМ Е РАБОТАТА.... ТЕ ДА ГЛЕДАТ СЪРБИТЕ ДА НЕ ГИ РАЗДРУСАТ...
  • 4 Вирус

    0 0 Отговор
    Усташите изплуваха хаха
  • 5 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Правилно. Усташите нацисти имат опит от Втората световна война и сега е редно да го предават на укрите.
  • 6 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Брей":

    Ще отидат.Просто редът е такъв:първо обучават украинци,след като украинците попривършат на бойното поле на мястото им застават учителитеслед като и учителите свършат,Западните кукловоди ще сключат мирен договор.Да не забравим,че и България се натиска да учителства!
Новини по държави: